Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Kolumbie: Je třeba vzkřísit ofenzivu. Tíha leží na Jamesovi, pomůže mu i Falcao

Lehce ztratili lesk. Někteří stěžejní kolumbijští fotbalisté totiž neměli optimální sezony. Na předchozím mistrovství světa v Brazílii vzbuzoval tento národní tým větší respekt. Dostal se do čtvrtfinále, což je historický úspěch Kolumbie. Jenže nyní jeden ze strůjců tohoto výsledku záložník James Rodríguez zažil sezonu, v níž ho brzdila zranění. Druhý strůjce brankář David Ospina nehraje v Arsenalu prim a chytal jen pohárové duely. Vzepřou se los cafeteros pochmurnějším predikcím konečného výsledku?

Fotbalisté Kolumbie
zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Historie: Před čtyřmi lety na Estádio Castelão v městě Fortaleza je hnalo lákadlo. "Dostat se do semifinále a ještě k tomu vyřadit domácí Brazilce," snili Kolumbijci. Favority potrápili, ale nakonec padli 1:2. Ústřední hvězdě týmu Jamesi Rodríguezovi po utkání tekly po tváři slzy. Pouze z penalty snižoval po brankách domácích stoperů Thiaga Silvy a Davida Luize z perfektního přímého kopu.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

Tento duel je dosavadní maximum Kolumbijců na světovém šampionátu. Zklamání bylo patrné, protože z předchozích čtyř účastí v historii třikrát nepostoupili ze základní skupiny. A pouze v Itálii v roce 1990 si zahráli vyřazovací fázi. Tehdy parta kolem nepřehlédnutelného kapitána Carlose Valderramy, který je známý svým blond afro účesem, prohrála v prodloužení 1:2 s Kamerunem.

KOLUMBIE na mistrovství světa:

Počet účastí: 5x

Nejlepší výsledek: čtvrtfinále 2014 (Brazílie)

Cesta na šampionát: Jsou zocelení. Kolumbijští fotbalisté si prožili kvalifikaci s dramatickým závěrem. V desetičlenné tabulce jihoamerické části bojů o vstupenku na šampionát skončili čtvrtí a přímo postoupili do Ruska. Jenže náskok na páté Peru, které se muselo prát v baráži, byl pouze bodový, stejně jako na šesté Chile, jehož hráči jsou už místo prestižního turnaje na dovolené.

V posledním zápase kvalifikace Kolumbii stačil bod, a ten také s Peru uhrála za remízu 1:1. "Kvalifikace byla velmi těžká. Nikdy jsme nezažili situaci, kdy byl rozestup mezi týmy takto těsný," prohlásil kolumbijský kouč José Pékerman.

Názor experta:

Josef Němec: "Jsou zajímaví, protože dokážou uhrát zápasy venku, bilanci doma-venku mají skoro totožnou. Jenže dávají málo gólů. Na postup ze skupiny by jim jména Ospina, James Rodríguez a Falcao mohla stačit. Ale to je maximum, co od nich čekám."

Největší hvězdy: Právě v koncovce se musí na šampionátu Pékermanovi svěřenci zlepšit. V 18 utkáních kvalifikace vstřelili pouze 21 gólů. Je zde jasný úkol pro hvězdy v ofenzivě - pro nejlepšího střelce turnaje v Brazílii, šestigólového Jamese Rodrígueze, a vyhlášeného zakončovatele Radamela Falcaa. První jmenovaný má v Bayernu, kde hostuje z Realu Madrid, důvěru a měl by se stát hráčem mnichovského celku po uplatnění opce. Jenže v sezoně to nebylo, protrpěl si otřes mozku a přes měsíc laboroval s lýtkovým svalem.

V závěru sezony se však rozehrál a bude hrát klíčovou roli v podhrotu očekávaného rozestavení 4-2-3-1. V něm má šestadvacetiletý ofenzivní záložník absolutní volnost a očekává se jeho kreativita. Z ní vytěží Falcao. Ve všech soutěžích letos nastřílel za Monako v 36 utkáních 24 branek. Jde o to, aby produktivitu přenesl i do reprezentace. Motivaci má jasnou, v Brazílii kvůli zranění chyběl.

V ofenzivní fázi může pomoct i křídelník Juventusu Juan Cuadrado, kterého však letos trápila třísla a měl také méně výraznou sezonu jako tu předchozí.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Kolumbie


Nadějný hráč: Jeho cena závratně roste, momentálně stojí Davinson Sánchez odhadem čtyřicet milionů eur. Jednadvacetiletý mladík se po přestupu z Ajaxu Amsterdam hned v první sezoně v Premier League vyšvihl do základní sestavy Tottenhamu Hotspur a postaví se kolem něj i obrana na šampionátu v Rusku. Dobře fyzicky vybavený stoper má budoucnost před sebou.

Absence: Jestli měl někde trenér Pékerman těžkou hlavu při nominaci, byla to ofenziva. Do Ruska se nepodívá například Duván Zapata, který nastřílel v italské Serii A v 31 utkáních za Sampdorii Janov 11 branek. Pozvánka minula i Teófila Gutiérreze, jenž se ze Sportingu Lisabon přesunul zpět do kolumbijské ligy do celku Junior FC. Na turnaj se podívá čtveřice Falcao, Borja, Bacca a Muriel.

Program Kolumbie v základní skupině H:

19. června: Kolumbie – Japonsko (14:00, Saransk)

24. června: Polsko – Kolumbie (20:00, Kazaň)

28. června: Senegal – Kolumbie (16:00, Samara)

Ambice: Los cafeteros chtějí zaútočit opět na osmičku nejlepších týmů světa. Skupinu se Senegalem, Polskem a Japonskem mají jednu z nejvyrovnanějších na mistrovství světa. Přesto jsou papírovými favority. Záleží, na co jim budou stačit výkony stěžejních hráčů. Postup ze skupiny by Kolumbii neměl uniknout. Záleží na štěstí na soupeře ve vyřazovací fázi, ale zopakování čtvrtfinále nebude jednoduché.

Konečná nominace Kolumbie:

Brankáři: David Ospina (Arsenal/Angl.), Camilo Vargas (Cali), José Fernando Cuadrado (Caldás).

Obránci: Cristián Zapata (AC Milán/It.), Davinson Sánchez (Tottenham/Angl.), Santiago Arias (Eindhoven/Niz.), Óscar Murillo (Pachuca/Mex.), Farid Díaz (Atlético Nacional), Johan Mojica (Girona/Šp.), Yerry Mina (Barcelona/Šp.).

Záložníci: Wilmar Barrios (Boca Juniors/Arg.), Carlos Sánchez (Espaňol Barcelona/Šp.), Jefferson Lerma (Levante/Šp.), José Izquierdo (Brighton/Angl.), James Rodríguez (Bayern Mnichov/Něm.), Abel Aguilar (Cali), Mateus Uribe (América/Mex.), Juan Fernando Quintero (River Plate/Arg.), Juan Guillermo Cuadrado (Juventus/It.).

Útočníci: Radamel Falcao (Monako/Fr.), Miguel Borja (Palmeiras/Braz.), Carlos Bacca (Villarreal/Šp.), Luis Fernando Muriel (Sevilla/Šp.).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články