Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Další nuda, přesto postup. Francie zdolala Peru 1:0 díky gólu Mbappého

Jeden má klid a zajištěný postup, druhý si pomalu balí kufry. Francouzští fotbalisté ani ve druhém utkání ve skupině C na mistrovství světa v Rusku herně nepřesvědčili, přesto pronikli už po dvou duelech do vyřazovací fáze šampionátu. Les bleus zdolali Peru 1:0 díky trefě Kyliana Mbappého. Jihoameričané po druhé porážce na turnaji naopak s jistotou nepostoupí ze skupiny.

Kylian Mbappé (vpravo) se raduje z gólu se spoluhráčem z Francie Antoinem Griezmannem
zdroj: REUTERS autor: Andrew Couldridge

Nahráli si, co potřebují, a pak to bylo z jejich strany na údržbu. V prvním poločase fotbalisté ze "země galského kohouta" několikrát zahrozili a svého dosáhli v 34. minutě.

Paul Pogba vysunul do šance Oliviera Girouda, jenž byl jednou ze dvou změn v sestavě trenéra Didiera Deschampse oproti matnému výkonu s Austrálií (2:1). Zblokovanou střelu forvarda londýnské Chelsea doklepl do sítě Mbappé. "Jsem nadšený. Vždy jsem říkal, že mistrovství světa je pro každého hráče snem, stejně tak pro mě. To, že jsem se trefil, je splněný sen. A věřím, že další góly přijdou," povídal Mbappé.

Těžko někdo v tu chvíli tušil, že tato branka rozhodne utkání. Přitom Francouzi mohli v prvním poločase vstřelit více gólů. "Dosáhli jsme toho, co jsme potřebovali, vyhrát druhý zápas. Trochu mě mrzí, že jsme v první půli nebyli schopní přidat ještě další branku, která by nám umožnila zvládnout poločas lépe," řekl kouč les bleus Didier Deschamps.

Stoper Varane z rohu mířil hlavou na vzdálenější tyč, ale těsně minul branku. V šestnácté minutě ve vápně pálil Antoine Griezmann mezi nohy gólmana Pedra Galleseho, který však stačil sklapnout nohy včas. Podobný zákrok předvedl na druhé straně i Hugo Lloris. Prověřil jej peruánský kapitán Paolo Guerrero.

Před poločasem ještě po přiťuknutí Griezmanna střílel ve vápně z dobré pozice levý bek Lucas Hernández, ale jen vyprášil Galleseho rukavice. 

Převážně červené hlediště povzbuzovalo Peruánce alespoň k vyrovnání, bod by je udržel ve hře o postup ze skupiny. Svěřenci Ricardo Garecy byli ve druhé půli aktivnější. Pedro Aquino z uctivé vzdálenosti napálil míč do spojnice břevna a tyčky. "Zanechali jsme dobrý dojem. Těší mě, co tým předvedl. Nechali jsme na hřišti všechno, stejně jako v prvním zápase. Nemám hráčům co vytknout. Francie skvěle bránila, mohli jsme být jen trochu pohyblivější," uvědomoval si peruánský trenér. 

Zajímavosti utkání:

- Výsledkem 1:0 skončil už desátý duel na šampionátu v Rusku, z 22 zápasů.

- Francouzský gólman Hugo Lloris vychytal nulu v jubilejním stém zápase za reprezentaci.

-  Útočník Paris St. Germain Kylian Mbappé se stal v 19 letech a 183 dnech nejmladším francouzským střelcem na velké akci.

Favorit dokonce natahoval čas. Střelec Mbappé se při střídání pozdravil po cestě na lavičku s několika hráči i rozhodčím a zvolna dokráčel za čáru. Giroud zase držel už čtvrt hodiny před koncem míč u rohového praporku. Účel světí prostředky. "V druhém poločase to bylo těžší, docela jsme trpěli a složitě jsme se dostávali z obrany. Když jsme získali balon, hned jsme ho ztratili. Ale postoupili jsme, takže jsme velmi spokojení. Teď chceme celou skupinu vyhrát," prohlásil Deschamps, jehož svěřenci se ještě postaví Dánsku.

Peru kromě střel Carilla nad branku a Farfána do boční sítě víc nezahrozilo. S turnajem se rozloučí v posledním utkání proti Austrálii. "Uděláme vše, abychom se rozloučili vítězstvím a aspoň trochu vrátili fanouškům jejich podporu. I když jsme vyřazeni, věřím, že nás to posílí do budoucna. Tenhle turnaj je pro hráče skvělá lekce," dodal Gareca.

Francie - Peru 1:0 (1:0)

Branka: 34. Mbappé. Rozhodčí: Muhamad - Hammádí, Mahrí (všichni SAE) - Orsato (video, It.). ŽK: Matuidi, Pogba - Guerrero, Aquino. Diváci: 32 789.

Francie: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Pogba (89. N'Zonzi), Kanté - Mbappé (75. Dembélé), Griezmann (80. Fekir), Matuidi - Giroud. Trenér: Deschamps.

Peru: Gallese - Advíncula, Ramos, Rodríguez (46. Santamaría), Trauco - Aquino, Yotún (46. Farfán) - Carrillo, Cueva (82. Ruidíaz), Flores - Guerrero. Trenér: Gareca.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články