Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Francie: Zaútočí parta kolem kanonýra Griezmanna po 20 letech na zlato?

V polovině července to bude 20 let od památného finále mistrovství světa, ve kterém Zinédine Zidane rozhodl o zatím jediném titulu Francie. Jeho nástupci v reprezentačním dresu přijedou do Ruska v roli úřadujících vicemistrů Evropy a touží po dalším medailovém zisku. Didier Deschamps byl v roce 1998 u toho jako hráč. Dovede teď svůj tým jako trenér k sladkému vítězství?

Antoine Griezmann v dresu Francie
zdroj: AP autor: Thibault Camus

Historie: Národní tým ze země galského kohouta se řadí dlouhodobě mezi fotbalové velmoci, ale světový šampionát opanoval pouze v roce 1998 na domácí půdě. Kromě Zidaneho, který skóroval dvakrát, se na stadionu Stade de France trefil do brazilské sítě i Emmanuel Petit. O osm let později v Německu měli les bleus na dosah další vítězství, jenže v penaltovém rozstřelu padli s Itálií.

Kromě relativně nedávných úspěchů je třeba vzpomenout také na bronz z Mexika 1986, kde v zápase o třetí místo udolali Belgii a stejný kov vybojovali po čtyřech brankách legendárního Justa Fontaina do sítě NSR i ve Švédsku 1958.  

Polechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

FRANCIE na mistrovství světa:

Počet účastí: 14x

Největší úspěch: 1. místo na MS 1998 ve Francii

MS 2014 v Brazílii: čtvrtfinále (porážka 0:1 s Německem)

Cesta na šampionát: V kvalifikaci sice Francie nedominovala, o čemž mimo jiné svědčí celkové skóre 18:6, ale postup si bez výraznějších problémů pohlídala. Rozhodujícím faktorem byla vítězství nad Nizozemskem a Švédskem. Z duelů s hlavními rivaly totiž vytěžila devět z možných dvanácti bodů. Bezbranková domácí remíza s Lucemburskem nicméně náročné příznivce rozhodně nepotěšila. Zajímavostí je, že se o téměř polovinu gólů (bilance 4+4, pozn. autora) postaral Antoine Griezmann.

Názor experta:

František Komňacký: "Francie má zajímavé, zkušené a dynamické hráče. Ti dojdou daleko – minimálně do semifinále - a kdyby hráli finále, vůbec by mě to nepřekvapilo."

Největší hvězdy: A právě sedmadvacetiletý útočník Atlética Madrid je hlavní superstar výběru trenéra Deschampse. Ve španělské nejvyšší soutěži skóroval v letošní sezoně devatenáctkrát, výraznou měrou navíc přispěl k triumfu rojiblancos v Evropské lize. V brance má neotřesitelnou pozici Hugo Lloris z Tottenhamu, obranu diriguje Raphaël Varane z Realu Madrid a v záloze je ústřední postavou Paul Pogba z Manchesteru United.       

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Francie

Nadějný hráč: Hned několik francouzských talentů si v průběhu posledních ročníků řeklo o pozornost, ale nejvíce září Kylian Mbappé (19 let) a Ousmane Dembélé (21 let). Prvně jmenovaný se po přestupu z Monaka do PSG stal ihned oporou - v Ligue 1 rozvlnil síť třináctkrát a přidal i čtyři přesné zásahy v Lize mistrů. Dembélému sice začátek působení v Barceloně zkomplikovalo vážné zranění, potenciál má však obrovský a po boku Messiho, Suáreze či Coutinha se bude nepochybně ještě zlepšovat.      

Absence: Dva stabilní hráči základní sestavy budou v Rusku chybět vinou zranění ze závěrečných bojů v Evropské lize. V semifinále si přetrhl achilovku stoper Arsenalu Laurent Koscielny, finále nedohrál kvůli svalovému problému záložník Marseille Dimitri Payet. Z výkonnostních, taktických nebo osobních důvodů chybí v konečné nominaci například útočné trio Anthony Martial (Manchester United), Alexandre Lacazette (Arsenal) a Karim Benzema (Real Madrid). 

Program Francie v základní skupině:

16. června: Francie – Austrálie (12:00, Kazaň)

21. června: Francie - Peru (17:00, Jekatěrinburg)

26. června: Dánsko - Francie (16:00, Lužniki v Moskvě)

Ambice: Z pozice úřadujících vicemistrů starého kontinentu nemohou mít Francouzi nižší cíle než medailové. Do základní skupiny C vstoupí v roli favoritů a postupně se střetnou s Austrálií, Peru a Dánskem. Vzhledem ke kvalitě i zkušenosti současného kádru je z nejužšího okruhu aspirantů na titul nelze vynechat. Zaútočí Griezmann a spol. po 20 letech na zlato?

Konečná nominace Francie na MS:

Brankáři: Alphonse Areola (PSG), Hugo Lloris (Tottenham/Angl.), Steve Mandanda (Marseille).

Obránci: Lucas Hernández (Atlético Madrid/Šp.), Presnel Kimpembe (PSG), Benjamin Mendy (Manchester City/Angl.), Benjamin Pavard (Stuttgart/Něm.), Adil Rami (Marseille), Djibril Sidibé (Monako), Samuel Umtiti (Barcelona/Šp.) Raphaël Varane (Real Madrid/Šp.).

Záložníci: N'Golo Kanté (Chelsea/Angl.), Thomas Lemar (Monako), Blaise Matuidi (Juventus/It.), Steven N'Zonzi (Sevilla/Šp.), Paul Pogba (Manchester United/Angl.), Corentin Tolisso (Bayern/Něm.).

Útočníci: Ousmane Dembélé (Barcelona/Šp.), Nabil Fekir (Lyon), Antoine Griezmann (Atlético Madrid/Šp.), Olivier Giroud (Chelsea/Angl.), Kylian Mbappé (PSG), Florian Thauvin (Marseille).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy