Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

V hlavní roli video a hodinky. Francie porazila Austrálii 2:1

Na úvod skupiny C to byl duel moderních technologií. Po konzultaci s videorozhodčím nařídil sudí první penaltu. Antoine Griezmann ji proměnil. Záhy však srovnal ze stejné situace Mile Jedinak. O vítězství favorita rozhodla až šťastná teč a gólová technologie – míč se od břevna odrazil za čáru jen velmi těsně.

Tohle na mistrovství světa ještě nebylo. Rozhodčí sice už nejasné situace v předešlých zápasech vysílačkou konzultovali, tentokrát ovšem sudí Andrés Cunha šel sám přezkoumat kritickou situaci. Penalta odpískaná s několikasekundovým zpožděním navzdory původnímu verdiktu. Sám faulovaný Griezmann nezklamal a poslal Francii do vedení.

"Myslím, že to byla penalta. Vzal mi levou nohu, dokonce tam mám malý šrám. Nesimuloval jsem. Je dobré mít tady video, je to stejné, jako když v Brazílii před čtyřmi lety byla poprvé branková technologie," řekl Griezmann. "Risdonův zákrok nebyl na obrazovce vidět, takže jsem si myslel, že to správně penalta není. I rozhodčí vypadal, že si není jistý. Je to těžké, sedm z deseti lidí vám řekne, že to penalta byla, tři že ne," uvedl nizozemský kouč Austrálie Bert van Marwijk.

Tentokrát to ale nebyla francouzská krasojízda. O tři minuty později si Umtiti nepochopitelně zahrál na volejbalistu a sudí opět správně ukázal na puntík. Vousatý Jedinak zachoval chladnou hlavu a vyrovnal.

A pak zaúřadovala trojice Pogba, Behich a gólová technologie. První si míč posunul, druhý výrazně změnil směr jeho letu a třetí ukázala na hodinkách jasné znamení. Pro Francii vítězné.

"Na minulých čtyřech MS vyhrála Francie zahajovací zápas jen jednou, takže dobrý start. Ale rozhodně nepropadám nějaké euforii, můžeme hrát o mnoho lépe," uvedl francouzský trenér Didier Deschamps.

Jak se rodilo utrápené vítězství

Očekávání o jasné výhře favorita z Evropy se nepotvrdila. Ofenzíva zdobí v současnosti francouzský tým, ale to se v duelu s Austrálií dlouho nepotvrzovalo.

I když Francouzi začali zhurta, už ve 2. minutě se zprava dostal do šestnáctky Mbappé, v 19 letech a šesti měsících nejmladší francouzský hráč, který kdy nastoupil na světovém nebo evropském šampionátu, a vystrašil australského gólmana Ryana. Pogba vzápětí překonal z přímého kopu zeď, ale trefil se jen do středu branky.

V 17. minutě ale favoritům zatrnulo, když si Tolisso málem tečoval míč z přímého kopu do vlastní sítě. Lloris byl však na zemi včas a situaci zachránil.

Australané nepřekvapivě kladli důraz na sevřenou defenzivu, a tak Francouzi zbylý čas prvního poločasu museli trpělivě zakládat útoky. Postupné obléhání však k úspěchu nevedlo. Drobným zpestřením se staly jen dva vyfouknuté míče během několika málo minut, které musely být promptně vyměněny.

Druhý poločas skončil podobně, jako ten první začal. Ale zajímavé chvilky přece jen přišly. Griezmann a tři minuty po něm Jedinak se z penalt nemýlili.

Gól po tečované Pogbově střele
zdroj: Reuters

Francouzi se stále hledali a Australanům stouplo sebevědomí. Důležitým článkem žlutozelených byl ale také gólman Ryan. V 67. minutě včasným výběhem napravil chybu vlastního celku a odkopl balon těsně před sprintujícím Mbappém. V 81. minutě nicméně přišlo Pogbovo rozhodnutí. Pro evropský celek to bylo až překvapivě ubojované vítězství.

Úřadující vicemistři Evropy na světovém šampionátu bodovali v zahajovacím zápase počtvrté v řadě. Austrálie, která v předposledním utkání před mistrovstvím porazila český celek vysoko 4:0, naopak na MS prohrála čtvrtý zápas za sebou. V dalším zápase skupiny změří Francie síly s Peru, Australany čeká utkání s Dánskem.

Francie - Austrálie 2:1 (0:0)

Branky: 58. Griezmann z pen., 81. Pogba - 62. Jedinak z pen. Rozhodčí: Cunha - Taran, Espinosa (všichni Urug.) - Vigliano (video, Arg.). ŽK: Tolisso - Leckie, Risdon, Behich. Diváci: 41 279.

Francie: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Tolisso (78. Matuidi), Kanté, Pogba - Griezmann (70. Giroud), Mbappé, Dembélé (70. Fekir). Trenér: Deschamps.

Austrálie: Ryan - Risdon, Milligan, Sainsbury, Behich - Mooy, Jedinak - Leckie, Rogic (72. Irvine), Kruse (84. Arzani) - Nabbout (64. Juric). Trenér: Van Marwijk.

Didier Deschamps (trenér Francie): "Vyhrát první zápas je vždy velmi důležité, ale nerodilo se to vůbec lehce. Soupeř nám to hodně zkomplikoval a připravil nám těžké chvíle. Z naší strany tomu chyběla nějaká změna tempa, možná i trochu šťáva. Na konci utkání jsme měli několik dalších příležitostí, ale jsme rádi za výhru 2:1. Rozhodně nepropadám nějaké euforii. Zvládli jsou svou práci, ale můžeme hrát o mnoho lépe."

Bert van Marwijk (trenér Austrálie): "Jsem hrdý na tým a zároveň zklamaný. Předvedli jsme velmi dobrý výkon, který od nás asi nikdo nečekal. Nemůžu nic vytknout ani jednomu z hráčů, všichni zaslouží obrovský kompliment. Během zápasu byla řada situací, v nichž Francouzi nevěděli, co mají dělat. Je to hořký výsledek, zasloužili jsme si minimálně bod."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články