Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Viník penalty se vykoupil. Poulsen vystřelil Dánům tři body proti Peru

Napravil svou hloupost. Ve druhém utkání skupiny C mistrovství světa dánští fotbalisté porazili Peru 1:0 díky brance Yussufa Poulsena. Čtyřiadvacetiletý záložník Lipska zavinil v závěru prvního poločasu penaltu, kterou však Christian Cueva zahodil. Později ale čtyřiadvacetiletý záložník zařídil severskému celku důležitou výhru.

Yussuf Poulsen z Dánska se raduje z gólu
zdroj: REUTERS autor: Ricardo Moraes

Jak začal Poulsenův příběh? Do utkání vstoupil nahecovaný, ale až příliš. Nejdřív trefil ve vápně nohu Edinsona Florese. Rozhodčí Bakary Gassama mu však tento moment prominul. V závěru první půle si už doběhl k videu a Poulsenovi to spočítal.

Druhý nešetrný zákrok se stal dánskému středopolaři osudným. Christianu Cuevovi podsekl nohu a gambijský rozhodčí ukázal na penaltový puntík. Cueva si hned stoupnul k pokutovému kopu. V rozběhu ještě zastavil, zacupital a míč poslal na tribunu.

V 59. minutě naopak z protiútoku v přečíslení Poulsen udeřil. Dostal přihrávku od hvězdy Tottenhamu Christiana Eriksena a zakončil na bližší tyč branky Pedro Galleseho. "Pro mě to byl výjimečný zápas, hodně emotivní, protože v prvním poločase jsem zavinil penaltu, ale pak jsem to napravil gólem. Mohl jsem být za toho špatného, ale nakonec jsem díky troše štěstí za hrdinu," pronesl hráč, jenž si přezdívá Yurary.

Energický výkon Peru přišel vniveč

Peru šampionátem žije. Po 36 letech jeho fotbalisté hrají na mistrovství světa. Bylo to znát i na samotných fotbalistech. Utkání hráli aktivně, hýřili pohybem. Jenže v koncovce jim chyběl klid a přesnost.

Ukázalo se to na příkladu záložníka Sao Paolo. Cueva po přestávce situaci ve vápně vyřešil kostrbatou přihrávkou na André Carilla, který míč netrefil dobře.

V 61. minutě v dobré šanci Flores vyprášil rukavice dánskému brankáři. Jefferson Farfán nedosáhl na míč na vzdálenější tyči. Kapitán Paolo Guerrero, který začal utkání pouze na lavičce, hlavičkoval slabě do náruče Schmeichela.

Dopingový hříšník, jemuž byl pozastavený čtrnáctiměsíční trest za užití kokainu, byl po svém příchodu na hřiště znát. V 79. minutě byl Guerrero zády k brance. Vtipně zkusil patičku, ale míč zamířil těsně mimo.

Farfánovu ránu zase vykopl z branky v 84. minutě gólman Schmeichel. Hráč Lokomotivu Moskva byl přitom po zpětné přihrávce osamocený na malém vápně. Za minutu se poroučel z hřiště.

Peruánci vyšli na prázdno. Naopak Eriksen ještě v závěru mohl pojistit výsledek, ale nechal jen vyniknout gólmana Galleseho a trefil jej do ruky v situaci jeden na jednoho.

Výčet šancí svěřenců Ricarda Garecy je výživný, ovšem nic z toho. "Peru má skvělý tým s rychlými technickými hráči a hraje typický jihoamerický fotbal. Ze zápasu si odneslo méně, než si zasloužilo. Ale tak to někdy ve fotbale chodí. Dnes jsme měli štěstí my, příště ho může mít zase Peru," řekl dánský trenér Äge Hareige.

Peruánci odchází ze zápasu bez bodu i přesto, že utkání odehráli s daleko větší energií než soupeř. "Výsledek neodráží dění na hřišti, takže když budeme hrát takto dál, výsledky přijdou. Hráčům nemůžu nic vytknout, nemám si na co stěžovat. Ale fotbal je o efektivitě a Dánové byli velmi efektivní," prohlásil argentinský kouč Peru Gareca.

Seveřané si připsali důležité tři body, ale zřejmě přišli o stěžejního záložníka Williama Kvista, který byl ze hřiště odnesený na nosítkách. "U Kvista je podezření na zlomené žebro. Jestli se potvrdí, je to pro nás velká komplikace, turnaj by pro něj skončil," dodal Hareige.

Peru - Dánsko 0:1 (0:0)

Branka: 59. Poulsen. Rozhodčí: Gassama (Gambie) - Birumushahu (Burundi), Etchialí (Alž.) - Zweier (video, Něm.). ŽK: Tapia - Delaney, Poulsen. Diváci: 40 502.

Peru: Gallese - Advíncula, Rodríguez, Ramos, Trauco - Carrillo, Tapia (87. Aquino), Cueva, Yotún, Flores (62. Guerrero) - Farfán (85. Ruidíaz). Trenér: Gareca.

Dánsko: Schmeichel - Dalsgaard, Kjaer, Christensen (81. M. Jörgensen) , Larsen - Kvist (36. Schöne), Eriksen, Delaney - Poulsen, N. Jörgensen, Sisto (67. Braithwaite). Trenér: Hareige.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články