Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Peru: Na vlně nadšení nakonec i s kapitánem Guerrerem

Postoupili na světový šampionát do Ruska jako úplně poslední z dvaatřiceti týmů a je třeba uznat, že měli kliku jako od kolotoče. Od roku 1982, kdy hráli na MS naposledy, to reprezentačnímu týmu Peru trvalo šestatřicet let. Teď se stali ve své vlasti národními hrdiny. A kdyby se jim podařilo postoupit ze skupiny, možná by se někteří dočkali i pomníků. Jenže to se neočekává.

Slavící fotbalisté Peru
zdroj: Reuters/Stringer

Historie: Největšího úspěchu se dočkali Peruánci na fotbalovém šampionátu téměř před padesáti lety v roce 1970 v Mexiku. Tehdy jejich celek postoupil ze skupiny, v níž porazil 3:2 Bulharsko, 3:0 Maroko a prohrál se SRN 1:3, do čtvrtfinále a tam skončil na fotbalových kouzelnících z Brazílie (2:4). Za ty tehdy hrály takové hvězdy jako Pelé, Rivelino, Zé Maria nebo Felix a dotáhli to až k titulu.

Tehdy měl peruánský celek největší hvězdu v Teófilu Cubillasovi, jehož Mezinárodní federace fotbalových historiků vyhlásila nejlepším peruánským fotbalistou historie. Od té doby ale hodně vody uteklo.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

PERU na mistrovství světa:

Počet účastí: 4x

Nejlepší výsledek: čtvrtfinále na MS 1970

MS 2014 v Brazílii: nekvalifikovalo se

Cesta na šampionát: Z kvalifikace v Jižní Americe postoupili z pátého místa do baráže. Před nimi skončila Brazílie, Uruguay, Argentina a Kolumbie, těsně za nimi se stejným počtem bodů tým Chile. Z celků, které postoupily na šampionát z kvalifikace této části světa společně s nimi, porazili Peruánci Uruguay, dvakrát remizovali s Argentinou a jednou s Kolumbií.

Nakonec jim postup zachránila kontumační výhra 3:0 s Bolívií, s níž na hřišti prohráli 0:2, jenže pak se ukázalo, že soupeř postavil do utkání hráče, jenž na trávník nesměl. V baráži pak vyřadili Nový Zéland. Po postupu se tančilo všude. "Čekali jsme 35 let," řekl záložník Christian Cueva. "Všichni Peruánci by teď měli slavit jako nikdy předtím," dodal a to jim ani nemusel radit. Ti měli radost i z toho, že ministerstvo práce slíbilo, že v případě postupu bude čtvrtek vyhlášen za státní svátek.

V baráži nemohl hrát kapitán týmu Paolo Guerrera, který dostal od FIFA trest za doping. "Postup věnuji Paolovi, protože jsem mu slíbil, že to dotáhneme do konce," řekl k nejlepšímu reprezentačnímu střelci Jefferson Farfán.  

Názor experta:

Josef Němec: "Jsou tam trošku omylem, postoupili se štěstím. Kouč Gareca nechal doma ještě Claudia Pizarra, je mu sice 39, ale osobnost je to velká. Naštěstí může hrát Guerrero. Ale myslím si, že za deset dnů jedou domů."

Největší hvězdy: Nakonec ale všechno pro čtyřiatřicetiletou největší hvězdu týmu dopadlo dobře a útočník brazilského Flamenga, který neprošel dopingovou kontrolou po říjnovém kvalifikačním zápasu s Argentinou, do Ruska nakonec poletí. Ovšem jeho start se rodil hodně krkolomně. FIFA mu původně zastavila činnost na rok, u odvolací komise si vymohl zkrácení trestu na polovinu. Tak zažádal Mezinárodní sportovní arbitráž CAS, aby mu zrušila trest úplně, ta mu jej ale naopak zvedla na čtrnáct měsíců. Až soud ve Švýcarsku rozhodl, že mu trest pozastaví, protože nešlo o úmysl, doping (koakin) měl dostat v čaji.

A Guerrero hned naskočil do přípravy a dal Saúdské Arábii dva góly. Třetí gól přidala další výrazná osobnost týmu André Carrillo z anglického Watfordu. I další tahoun celku hraje v Evropě, dokonce v Rusku - Farfán nastupuje za Lokomotiv Moskva.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Peru

Nadějný hráč: Kouč Gareca sází na zkušenost. Nejmladším členem jeho výběru je čerstvě třiadvacetiletý záložník Pedro Aquino z peruánského Sportingu Cristal. Ten zatím naskočil do osmi zápasů a gól zatím nedal. Určitě bude jedním z těch, kteří se budou snažit chytit svou šanci před zraky zástupců klubů z celého světa. Pokud ovšem dostane příležitost.

Ambice: Ve skupině C mají za soupeře Francii, Dánsko a Austrálii, což není úplně bez šance na postup, a kdyby to klaplo, tak by možná přibyl v jejich zemi další státní svátek. Většina fotbalistů se živí fotbalem v Jižní Americe, USA i Mexiku. A ani z těch, kteří nastupují v Evropě, nikdo nehraje za žádný skutečně velký klub. Síla Peruánců by měla být v nadšení a týmovém pojetí.

Program Peru v základní skupině C:

16. června: Peru - Dánsko (18:00, Saransk)

21. června: Francie - Peru (17:00, Jekatěrinburg)

26. června: Austrálie - Peru (16:00, Soči)

V přípravě porazili i Skotsko, Island a Chorvatsko. Neprohráli 14 zápasů za sebou. "Peru je připravené postavit se jakémukoliv soupeři na světě," tvrdí Gareca, jehož celek naposledy podlehl předloni v listopadu Brazílii 0:2.

Konečná nominace Peru:

Brankáři: Pedro Gallese (Veracruz/Mex.), José Carvallo (UTC), Carlos Cáceda (Municipal).

Obránci: Luis Advíncula (Lobos/Mex.), Miguel Araujo (Alianza Lima), Aldo Corzo (Universitario), Nilson Loyola (Melgar), Christian Ramos (Veracruz/Mex.), Alberto Rodríguez (Junior Barranquilla/Kol.), Anderson Santamaría (Puebla/Mex.), Miguel Trauco (Flamengo/Braz.).

Záložníci: Pedro Aquino (Lobos/Mex.), Wilmer Cartagena (Veracruz/Mex.), Christian Cueva (Sao Paulo/Braz.), Edison Flores (Aalborg/Dán.), Paolo Hurtado (Guimaraes/Portug.), Andy Polo (Portland/MLS), Renato Tapia (Feyenoord/Niz.), Yoshimar Yotún (Orlando/MLS).

Útočníci: Paolo Guerrero (Flamengo/Braz.), André Carrillo (Watford/Angl.), Raúl Ruidíaz (Morelia/Mex.), Jefferson Farfán (Lokomotiv Moskva/Rus.).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články