Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Triatlon ČR 2024

SESTŘIH: Návrat Lewandowského Poláky nespasil, po porážce s Rakouskem jsou ze hry o postup

Rakouští fotbalisté porazili 3:1 Polsko a ve skupině D fotbalového Eura získali první body. Na Olympijském stadionu v Berlíně otevřel skóre v deváté minutě Gernot Trauner, ještě do pauzy srovnal Krzysztof Piatek. V 66. minutě rozhodl Christoph Baumgartner a v 78. minutě přidal pojistku z penalty Marko Arnautovic.

Utkání Polsko – Rakousko
zdroj: Reuters autor: Annegret Hilse

Rakušané zdolali svého soupeře po pěti vzájemných zápasech a po 30 letech. Po úvodní porážce 0:1 s Francií tak oživili své postupové šance.

Naopak Poláci po prohře 1:2 s Nizozemskem znovu neuspěli a s jistotou pojedou po základní skupině domů. I o teoretickou šanci je připravila večerní remíza Francie s Nizozemskem.

"Jsme šťastní za vítězství i za předvedený výkon, postup máme ve svých rukou. Prvních 20 minut a závěrečnou půlhodinu jsme hráli skvěle, mezitím přišla slabší fáze a Poláci se dostali do hry. Druhou půli jsme ale byli lepším týmem a tři body bereme zaslouženě," řekl trenér Rakouska Ralf Rangnick.

Zkušený kouč vyslal do zápasu historicky nejstarší rakouskou základní sestavu na Euru s věkovým průměrem 28 let a 217 dní.

Oproti duelu s Francií vyměnil stoperskou dvojici, a právě jeden ze středních obránců v deváté minutě otevřel skóre.

Trauner si naskočil na Mweneho centr a hlavičkou na přední tyč dal nejrychlejší gól Rakouska na evropských šampionátech.

Poláci byli v úvodu pod tlakem a poprvé zahrozili až v 18. minutě, Zalewski z dobré pozice vysoko přestřelil. Od té doby se však vývoj hry otočil a po půlhodině bylo vyrovnáno.

Bednarekova střela ještě přes bránící hráče do sítě neprošla, míč se ale odrazil k Piatekovi a ten zblízka zakončil.

Bývalý hráč Herthy Berlín dal na svém někdejším domácím stadionu dvanáctou branku v národním týmu. V nastavení Zieliňski z přímého kopu protáhl rakouského gólmana Pentze.

V nervózní druhé půli ale 70 tisíc diváků dlouho čekalo na jakoukoliv šanci. Půlhodinu před koncem se dostal do hry polský kapitán Lewandowski, jenž kvůli zranění vynechal úvodní duel na turnaji.

Hvězdný kanonýr se uvedl rychlou žlutou kartou a po šesti minutách od příchodu na hřiště sledoval, jak Baumgartner umístěnou střelou z hranice vápna opět poslal Rakousko do vedení. Záložník Lipska ještě vylepšil vynikající bilanci v reprezentaci na 16 gólů ve 40 utkáních.

V 75. minutě mohl zvýšit Wimmer, jeho ránu z plného běhu Szczesny skvěle vyrazil. O chvíli později na něj běžel Sabitzer zcela sám, udělal mu kličku a polský brankář ho fauloval.

Szczesny dostal žlutou kartu, pokutového kopu se ujal Arnautovic a s přehledem proměnil přízemní střelou k tyči. Se 114 starty rekordman rakouské reprezentace dal 37. gól v národním týmu.

"Bylo to pro mě hodně emotivní, protože můj otec měl v poslední době určité problémy. Všechno už je ale v pořádku a dnes byl u toho přímo na stadionu," řekl pětatřicetiletý útočník, který se po gólu neubránil slzám.

Rakušané ani v závěru nepolevili, v 84. minutě vytáhl Szczesny další dobrý zákrok proti dalekonosné ráně Posche. Vzápětí Laimer po kličce zakončoval do odkryté branky, z úhlu se ale netrefil.

Poláci se na zdramatizování nezmohli a po dnešku jsou prvním vyřazeným týmem z Eura. Až v závěru nastavení se dostal k zakončení z voleje Grosicki, branku však netrefil.

"Dobře jsme věděli, jak byl zápas důležitý. Zajímalo nás pouze vítězství a na soupeře jsme byli výborně připravení. Bohužel příprava a realita je někdy odlišná, je to velké zklamání," řekl polský záložník Przemyslaw Frankowski.

Polsko – Rakousko 1:3 (1:1)

Branky: 30. Piatek – 9. Trauner, 66. Baumgartner, 78. Arnautovic z pen. Rozhodčí: Meler – Eyisoy, Ersoy (všichni Tur.) – Valeri (video, It.). ŽK: Slisz, Moder, Lewandowski, Szczesny – Wimmer, Arnautovic. Diváci: 70 000.

Polsko: Szczesny – Bednarek, Dawidowicz, Kiwior – Frankowski, Piotrowski (46. Moder), Slisz (76. Grosicki), Zalewski – Zielinski (87. Urbaňski) – Buksa (60. Lewandowski), Piatek (60. Šwiderski). Trenér: Probierz.

Rakousko: Pentz – Posch, Lienhart, Trauner (59. Danso), Mwene (63. Prass) – Seiwald, Grillitsch (46. Wimmer) – Laimer, Baumgartner (81. Schmid), Sabitzer – Arnautovič (81. Gregoritsch). Trenér: Rangnick.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články