Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Druhá místa v číslech ME pro Čechy. V počtu karet, střel na branku i Souček mezi nejlepšími běžci

Čeští fotbalisté patřili ve skupinové fázi mistrovství Evropy k nejtrestanějším týmům na šampionátu. Svěřenci trenéra Ivana Haška posbírali za tři zápasy 13 žlutých karet, což je druhý nejvyšší počet po Turecku. Dokonce jako jediní pak měli dva vyloučené hráče. Kapitánovi Tomáši Součkovi patří mezi hráči dělené druhé místo v počtu naběhaných kilometrů, jeho tým zaznamenal druhý nejvyšší počet střel na branku. To vše ukázaly statistiky UEFA po skupinové části.

Tomáš Souček
zdroj: Reuters autor: Fabian Bimmer

Haškovi svěřenci měli už po dvou zápasech poměrně vysoký počet šesti žlutých karet a v disciplinárních statistikách si ještě pohoršili po divokém středečním utkání s Tureckem, v němž po porážce 1:2 z mistrovství vypadli. Nejistý rumunský hlavní sudí István Kovács rozdal v zápase rekordních 18 žlutých karet, z toho sedm českému celku.

Navíc už ve 20. minutě po dvou napomínáních vyloučil Antonína Baráka a po strkanici po závěrečném hvizdu udělil červenou kartu také Tomáši Chorému. Haškův výběr tak jako jediný ve skupinové fázi dostal dvě červené karty, rozhodčí přitom ve zbylých 35 zápasech vyloučili už jen Skota Ryana Porteouse. Turci inkasovali ještě o tři žluté karty více než české mužstvo, naopak nejslušnější jsou Slováci a Nizozemci s pouhými dvěma napomínáními.

Je nám líto, video expirovalo.
Moment v utkání Německo – Skotsko: Červená karta – Porteous (44. min.)

Haškovi svěřenci patřili i mezi nejvíce faulující týmy ve skupinách. Rozhodčí jim odpískali 42 nedovolených zákroků, což je čtvrtý nejvyšší počet za Rakouskem, Španělskem a Chorvatskem. Naopak soupeřovy hráče donutili Češi jen k 24 faulům, hůře už na tom bylo pouze Dánsko. Sedm nedovolených zákroků si připsal Souček a patří mu dělené třetí místo za dvojicí Adam Gnezda Čerin ze Slovinska a Stefan Posch z Rakouska.

Český kapitán nechyběl ve třech zápasech skupiny ani minutu a uběhl v nich 37 kilometrů. Díky tomu se dělí o celkové druhé místo s Italem Nicolou Barelou, delší vzdálenost dokázal zdolat už jen albánský středopolař Ylber Ramadani, který přitom v jednom utkání neodehrál celých 90 minut.

Nejvyšší rychlost na šampionátu zatím vyvinul slovinský útočník Benjamin Šeško, jemuž statistici naměřili 35,9 kilometru v hodině. Osmé místo patří nejlepšímu Čechovi Davidu Juráskovi. Levý bek dosáhl na 35,1 kilometru v hodině a porazil například francouzskou hvězdu Kyliana Mbappého.

Tabulce kanonýrů zatím senzačně vévodí Gruzínec Georges Mikautadze s třemi brankami, nejčastěji ale vypálil Portugalec Cristiano Ronaldo. Devětatřicetiletý reprezentační rekordman v počtu startů i gólů vyslal za tři duely 12 pokusů, na premiérovou trefu na turnaji však stále čeká. Nejvíce pokusů mezi tyče vyprodukoval Belgičan Romelu Lukaku, jenž stejně jako Ronaldo na šampionátu zatím neskóroval. I kvůli tomu, že mu několikrát zkazil radost videorozhodčí.

Týmové statistice vstřelených branek vévodí s osmi góly domácí Německo, aspoň jednou se prosadil každý z 24 účastníků turnaje. Anglii, Belgii, Dánsku, Francii a Slovinsku stačily k postupu do vyřazovací fáze jen dva přesné zásahy, o jeden méně, než měl český celek.

Němci ve skupině patřili k nejaktivnějším týmům a s 57 vévodí statistice v počtu střel. Čechům navzdory dlouhému oslabení proti Turecku patří sedmé místo s 43 pokusy, mezi tyče zamířili osmnáctkrát, což dokonce znamená dělenou druhou příčku za domácím výběrem.

Německo má na kontě i nejvíce přihrávek (2070) a nejčastěji drží míč (64,3 procenta času) spolu Portugalskem, které vede v počtu útoků. Český celek si naopak připsal třetí nejnižší počet přihrávek (995), hůře jsou na tom už jen Rumunsko a Slovinsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články