Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sokolská historie

TOP 10 gólů základních skupin Eura: Stanciu, Shaqiri, Güler, Ruiz, Provod a další

Skupinová fáze fotbalového mistrovství Evropy v Německu je minulostí. Padlo v ní 81 branek, jejichž prostřednictvím postoupilo šestnáct týmů do play-off. Pojďme si společně nejkrásnější z nich připomenout. Přímý přenos utkání Švýcarsko – Itálie sledujte v sobotu od 17:20 na ČT sport a ČT sport Plus, zápas Německo – Dánsko od 20:25 tamtéž.

JAMAL MUSIALA
14. června (
Německo – Skotsko) 

Famózní vstup do turnaje prožili domácí Němci, kteří v zahajovacím duelu nasázeli "pětku" Skotům. Pod kanonádu se trefou podepsal i nejlepší hráč zápasu Musiala. V 19. minutě vyslal Gündogan kolmicí ke zteči Havertze, ten zpětným pasem oslovil záložníka Bayernu, jehož nekompromisní rána po elegantním uvolnění skončila v síti.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Německo – Skotsko: 2:0 – Musiala (19. min.)

MICHEL AEBISCHER
15. června (Maďarsko – Švýcarsko) 

O den později se v téže skupině A radovali Švýcaři ze skalpu Maďarů. Klíčovým gólem zazářil těsně před odchodem do kabin Aebischer, který za hranicí pokutového území převzal Freulerovu přihrávku, snadno se zbavil svého strážce a oku lahodícím obstřelem nedal bezmocně plachtícímu brankáři Gulácsimu sebemenší šanci zasáhnout.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Maďarsko – Švýcarsko: Aebischer – 0:2 (45. min.)

FABIÁN RUIZ
15. června (Španělsko – Chorvatsko)   

Suverénním způsobem se prozatím prezentují Španělé. K zisku plného počtu bodů ve skupině B nakročili nečekanou demolicí ambiciózních Chorvatů, k níž mimo jiné přispěl i středopolař Paris Saint-Germain. Ve 32. minutě si Ruiz zatančil s obránci soupeře ve stylu "pojď sem, kam jdeš" a míč následně poslal nekompromisně k levé tyči.    

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Španělsko – Chorvatsko: Ruiz – 2:0 (32. min.)

NICOLAE STANCIU
17. června (Rumunsko – Ukrajina)

Bývalý záložník pražských "S" ukázal, že to v noze stále má. Podceňované Rumuny nasměroval k vítězství 3:0 nad Ukrajinou fenomenální technickou střelou z osmnácti metrů, kterou zvedl příznivce ze sedaček. Gólman Realu Madrid Lunin se ji sice snažil tygřím skokem vyrazit, ale do pravého horního rohu doskočit nedokázal.      

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Rumunsko – Ukrajina: Stanciu – 1:0 (29. min.)

ARDA GÜLER
18. června (Turecko – Gruzie)

Luninův spoluhráč z týmu úřadujících šampionů Ligy mistrů se naopak v úvodním kole skupinové fáze Eura radoval. Devatenáctiletý supertalent napřáhl ve vyrovnaném měření sil s Gruzií z uctivé vzdálenosti, vyhnal z šibenice několik pavouků a dostal do varu tisíce tureckých fanoušků na vestfálském stadionu v Dortmundu.     

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Turecko – Gruzie: Güler – 2:1 (65. min.)

LUKÁŠ PROVOD
18. června (Portugalsko – Česko)

Hozenou Gülerovu rukavici zvedl o pár hodin později v Lipsku český univerzál, který oku lahodící ranou zmrazil v té době jednoznačně lepší Portugalce. V 62. minutě mu míč za hranicí velkého vápna přiťukl Coufal, odchovanec Plzně nelenil a z prvního doteku svou "slabší" pravačkou skóroval. Jeho trefa však porážce 1:2 nezabránila. 

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Portugalsko – Česko: Provod – 0:1 (62. min.)

XHERDAN SHAQIRI
19. června (Skotsko – Švýcarsko)

První zápas proseděl na lavičce, ale jakmile na něj trenér Yakin ukázal, splatil jeho důvěru vrchovatě. Ve 26. minutě utkání se Skotskem poslal nepřesnou zpětnou přihrávku obránce Ralston a Shaqiri trestal. Pohotově namířil střelu do pravého "růžku" a stal se teprve sedmým fotbalistou, který dal alespoň pět gólů na Euru i na mistrovství světa. 

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Skotsko – Švýcarsko: 1:1 – Shaqiri (26. min.)

MORTEN HJULMAND
20. června (Dánsko – Anglie)

Nové míče Fussballliebe létají náramně, o čemž se v repríze semifinále předchozího evropského šampionátu přesvědčil anglický brankář Pickford. Dán Hjulmand napřáhl z osmadvaceti metrů a jeho "raketa" zapadla s pomocí tyče až do sítě. Pickford se sice natahoval, přesto poprvé, a prozatím naposledy kapituloval.      

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Dánsko – Anglie: Hjulmand – 1:1 (34. min.)

CHRISTOPH BAUMGARTNER
21. června (Polsko – Rakousko)

Štikou turnaje jsou bezesporu Rakušané. Svěřenci trenéra Rangnicka totiž senzačně opanovali skupinu D před Francouzi a Nizozemci. Jedním z tahounů týmu je záložník Lipska, který rozhodl utkání s Poláky. Krátce po hodině hry mu kapitán Arnautovič nezištně přenechal Prassovu přihrávku a Baumgartner poděkoval gólem.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Polsko – Rakousko: Baumgartner – 1:2 (66. min.)

MATTIA ZACCAGNI
24. června (Chorvatsko – Itálie)

Premiérovou brankou v italské reprezentaci posunul Squadru azzurru do osmifinále mistrovství Evropy. A nutno podotknout, že nádhernou. V osmé minutě nastaveného času se stoper Calafiori vydal na ofenzivní "výlet", na levém křídle si všiml osamoceného Zaccagniho, který famózním obstřelem vyřadil Chorvatsko z šampionátu.      

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Chorvatsko – Itálie: Zaccagni – 1:1 (90.+8. min.)
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články