Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

BLOG: Haló, tady Didier Deschamps

Na francouzské televizní stanici M6 právě končí ostře sledovaný přímý přenos utkání mezi Německem a Polskem. Tým Adama Nawalky odehrál velmi povedené utkání, proti Mannschaftu si po trochu neočekávané remíze 0:0 připsal důležitý bod a díky výhře nad Severním Irskem je zatím druhý ve skupině. Německo má jen lepší skóre.

Ondřej Nováček
zdroj: ČT

Hosté ve studiu právě rozebírají pozápsový rozhovor Roberta Lewandowského, když v tom zazvoní ve fotbalovém televizním studiu telefon. A drnčí i na obrazovce ve formě grafiky. Na displeji je známá fotka. Volá trenér Francie Didier Deschamps. K pobavení všech začíná se svým komentářem výkonu Němců... Počkat!

Tohle přece není Deschamps. Ve studiu jsou totiž kromě hostů přítomni i dva mladí komici -imitátoři Bilel Seghiri a Stéphane Rostan, kteří si šéfa Equipy prostě vzali tak trochu na paškál. Střih. Do studia na Kavčí hory volá Václav Faltus, mutuje, nevědomky přeskakuje do Luďka Soboty a snaží se napodobit hlas Pavla Vrby... Ne, to by vážně asi nešlo.

Euro každopádně vysílá vedle ČT sport i řada dalších televizních stanic z celé Evropy. Připojují se i latinsko-americké televize, mistrovství Evropy sledují média třeba i v Malajsii. A vzhledem k prestiži turnaje chtějí televize přinést jen do éteru to nejlepší.

Německá veřejnoprávní ZDF má třeba parádní grafiku a statistiky, britská BBC zase pařížské studio umístěné před Eiffelovou věží, jímž vtipně provází bývalý fotbalista Gary Lineker.

Ale ne vše se musí brát s profesorskou vážností, i když jde o Euro. Důkazem toho je právě "Deschampsův" telefonát. A nebo karikatury v řadě francouzských periodik, z nichž nejznámější je asi programově nekorektní Charlie Hebdo.

Jeho redaktoři se nebojí skutečně ničeho. Do souvislostí s Eurem zasazují uprchlické téma, nechybí narážky na rasismus na stadionech, ale i mimo něj, anebo na fašistické symboly ve fotbale. Kresbami to schytávají ruští hooligans i jejich protějšky z Ostrovů. A  "narcistní fanoušci", nový fenomén lidí, kteří utkání sledují devadesát minut skrze displeje mobilních telefonů, případně se nedívají vůbec, aby mohli nechat konat své obličeje a selfie-tyče.

A pozadu nezůstávají ani další týdeníky - třeba Satire Hebdo, což je projekt několika redaktorů, kteří z redakce Charlie Hebdo po loňském teroristickém útoku odešli. Jinak je nezastaví, zdá se, nic. Takže v příštím vydání periodik se do všeobjímajícího zástupu přidají po excesu v utkání s českou reprezentací jistě i Chorvaté. A právem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články