Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

BLOG: Přejede Vrba opět Čačiče?

České fotbalisty přišel před utkáním s Chorvatskem podpořit na trénink předseda české Fotbalové asociace Miroslav Pelta. Čili teď už to zkrátka musí jít jako po másle. A nebo taky ne.

Ondřej Nováček
zdroj: ČT

Chorvati mají totiž na letošním mistrovství Evropy opravdu silný soubor, který sice nad Turky zvítězil "pouze" 1:0, co do předvedené hry to ale mohlo být daleko víc. Takže pokud se mnozí strachovali, jakou centrifugu s námi roztočí Španělé, měli k tomu možná rovnou přidat i tým Anteho Čačiče.

Přitom před Eurem nebylo úplně jasné, jak se bude ve Francii Srna, Rakitič, Modrič a mnozí další prezentovat. Čačič doma nemá vyloženě vřelou podporu, navíc pokud se nedaří, Chorvati propadají psychice. Čačič nadto do Francie nevzal Lovrena, který si přímo vydupával nominaci do základní sestavy. Poprávu pak dostal lekci, o co že tak asi ve sportu jde. O zdravé sebevědomí sice ano, aroganci však vůbec. A jedna přemrštěná individualita jaro nedělá.

Přesným opakem je Darjo Srna. Po utkání s Tureckem se dozvěděl, že mu zemřel otec, vrátil se do vlasti, ale na český tým bude v základní sestavě. Na tiskové konferenci přijímal kondolence a mluvil odhodlaně. "Jsem připravený. Můj otec celý život chtěl, abych hrál a vyhrával, co to půjde." Když však přišla už čtvrtá otázka na Srnu seniora, musel obránce Šachtaru Doněck přítomné novináře uklidnit. "Už žádné podobné dotazy. Bavte se o fotbale," řekl s ledovým klidem.

Češi se rozhodně budou muset prezentovat jinak, než proti týmu Vincente del Bosquea. Betonáž, která rupla až v 87. minutě, v tomto případě nestačí a Pavel Vrba to ví. A varianta na hru bez Srny, na níž se Češi také připravovali, padá. Klíč bude v záloze a chytrých pasech. Držet míč, nepanikařit. Dá se téměř jistě čekat, že základní sestava dozná od experimentu s Theo Gebre Selassiem na křídle změn.

Ale s tím Čačič počítá. "Bude to nejdůležitější zápas ve skupině," řekl. Mimochodem, Vrbu dobře zná. Viktoria Plzeň před třemi lety přešla do Ligy mistrů s Mariborem, který nynější trenér Chorvatů vedl. "Ale tohle je jiná situace. Mám mnohem kvalitnější tým," dodal.

Ale Češi mají Tomáše Rosického, jakkoli to může znít klišovatě, stejně jako to, aby se nezranil. Na hvězdě národního mužstva nicméně bylo v pondělí po Španělsku vidět, jak plné zuby toho má. Bodejť by ne, ono lítat jak hadr na holi bez kýženého efektu, je unavující a deprimující zároveň. "Budeme ho muset dobře bránit a dát si na něj pozor," ví Čačič.

Přelstí-li reprezentace chorvatský střed, v němž operují dva hráči z Realu Madrid, dva z Interu a navrch jedna akvizice Barcelony, přineslo by to před Tureckem tolik potřebné zklidnění. I když podle Pelty je nálada v týmu až nebezpečně dobrá. Tak hlavně, ať vydrží.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články