Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Paul Breitner: Hráči Plzně nesmí počítat, kolik dostanou gólů

Plzeň - Vždy říkal, co si myslí, a to mu zůstalo. Na hráčích Viktorie Plzeň nenechal nit suchou. Za jejich vystoupení před dvěma týdny v zápase Ligy mistrů v Mnichově je tvrdě zkritizoval. Ale při rozhovoru v Plzni poradil, co musejí udělat před domácím duelem proti Bayernu. "Nebát se," říká Paul Breitner, který proslul jako nesmlouvavý levý obránce Bayernu Mnichov, jenž dnes vystupuje jako jeho ambasador.

Paul Breitner
zdroj: ČTK/AP

Co byste doporučil plzeňským hráčům před domácím zápasem proti Bayernu?

Aby se přestali bát! S tím přece nejde hrát fotbal. Musí změnit myšlení v hlavách. Nemohu jít přece na hřiště a v duchu si říkat: "Hlavně abychom nedostali tolik nebo tolik gólů."

To jste cítil z jejich výkonu v Mnichově?

Jasně. Byli ustrašení. Snad ani nechtěli hrát fotbal a jen si dávali pozor, aby nedostali moc gólů. Což se jim při výsledku 5:0 pro nás moc nepodařilo. Hrát se dá s každým. I s Bayernem. I když nyní je to proti němu hodně těžké.

Radost hráčů Bayernu
zdroj: AP Photo autor: Clint Hughes

Co tedy na současný Bayern platí?

Rychlost a důraz. A tedy samozřejmě to, že se ho zbytečně nebojíte. Proč taky. Hráč musí ke každému zápasu přistoupit, jako by byl jeho poslední. Podat maximální výkon, přiblížit se stu procent. Musí pro ten zápas hořet, být zapálený.

Hráči Viktorie si stěžovali, že je těžké hrát proti soupeři, když se ani nedostanou k míči…

To je přesně ono. To musí dostat z hlav. Musí tedy hrát tak, aby se k tomu míči dostali, aby si ho vzali. Musí ještě více zrychlit, dotírat, jezdit do maxima. To je dnešní fotbal.

Bayern dominuje v Lize mistrů, soupeře, včetně Manchesteru City, poráží rozdílem třídy, ale v Bundeslize jeho převaha není tak viditelná. Čím to je?

Protože pro všech ostatních sedmnáct týmů Bundesligy jsou zápasy s Bayernem vrcholem sezony. Na ty se speciálně připravují. Jsou super motivovaní, hrají jako jindy ne. Ale pak se na ty hráče podívejte. Další dva tři týdny jsou mimo. Fyzicky, psychicky. Tak jsou ze zápasu s Bayernem vyčerpaní. A jistě by bylo zajímavé se podívat na jejich výsledky po utkání s Bayernem. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se jim pak nedařilo.

Říkal jste, že hrát proti dnešnímu Bayernu je obtížné. V čem je jeho hra výjimečná, novátorská?

Hra Bayernu se blíží dokonalosti. Možná tomu nechcete věřit, ale je to tak. Před čtyřmi roky, když do Bayernu přišel Louis van Gaal, začal se měnit systém hry. Začal sice kopírovat tehdejší Barcelonu pod Pepem Guardiolou, ale hra byla pomalá, v hledišti bych skoro usnul. S Juppem Heynckesem se hra výrazně zrychlila, ale… A teď přichází zlom. Do Bayernu přišel Pep Guardiola. Ano, ten z Barcelony. Ještě zrychlil, ale zavedl něco nevídaného. Neuvěřitelné měnění pozic. Soupeři tedy nevědí, kdo kdy a kde bude. Vypadá to jako chaos, ale je to přínosné, neokoukatelné. A k tomu ještě s minimem chyb.

Sport
zdroj: ČT4

Může se stát, že ve hře Bayernu nebudou chyby?

To asi ne. Já jsem perfekcionista. Vždy jsem chtěl podat špičkový výkon, vždy být nejlepší, ale nikdy jsem nehrál na 100 procent, neudělat chybu, nedát špatnou přihrávku. Pokud by se mi to někdy podařilo, okamžitě bych skončil. Pak už bych neměl motivaci. Neměl bych se kam posouvat.

Jak se díváte na projekt "mladé" Ligy mistrů pro týmy do 19 let?

Vyčkávám. Ten projekt mi přijde skvělý, ale... Zřejmě potřebuje nějaký rok, aby to mělo smysl a přínos. Momentálně to nemá úplně logiku. Liga mistrů má být pro mistry. A víte, kdo je německý mistr do 19 let? Hansa Rostock. Ale její A-tým hraje až třetí ligu. A Itálie? Žádný Juventus nebo AC nebo Inter. Atalanta Bergamo.

Co byste tedy navrhoval?

Ještě to nechceme. Třeba UEFA něco vymyslí. Ale aby ta soutěž měla tu prestiž a skutečně se mohla pyšnit názvem Liga mistrů, měly by ji hrát kluby, které jsou mistry svých zemí. A pokud chceme dát mladým skutečný prostor a přitáhnout je k pořádnému fotbalu, proč hrají dopoledne na zastrčených stadionech pro pár desítek nebo stovek diváků? Nechejme je hrát od pěti odpoledne jako skutečný předzápas. V Allianz Areně nebo tady na hlavním stadionu v Plzni.

Sport
zdroj: ČT4
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články