Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Silver 2024

Nenasytný Real chce další triumf, ale Dortmund dokázal, že umí překvapit

V jednom z nejslavnějších stadionů světa vyvrcholí sezona evropského klubového fotbalu. Ve finále Ligy mistrů se v Londýně od 21 hodin střetnou Real Madrid a Borussia Dortmund. Favorit je jasný, španělský kolos už soutěž vyhrál čtrnáctkrát. A kdo nemá ve finále co ztratit, také. Německý celek chce získat druhý triumf v lize šampionů. V zápase se s týmy v různých dresech rozloučí dva slavní němečtí fotbalisté: Marco Reus z Dortmundu a Toni Kroos. Sestřih utkání najdete ve 23:10 na ČT sport.

Fanoušci Realu už jsou v Londýně
zdroj: Reuters autor: Chris J. Ratcliffe

Slavný bílý balet si dotančil pro poslední triumf v soutěži před dvěma lety a v novodobé historii LM vyhrál všech osm finále, do nichž nastoupil. Naposledy narazil ve finále s Liverpoolem v roce 1981 ještě v Poháru mistrů evropských zemí.

Real si už začátkem května zajistil titul ve španělské lize. V tomto ročníku prohrál jen dva z 54 soutěžních zápasů, shodou okolností oba s městským rivalem Atléticem. Od ledna odehrál 25 zápasů bez porážky.

Současní finalisté se v pohárech střetli čtrnáctkrát a vždycky to bylo v Lize mistrů. Naposledy na sebe narazili v sezoně 2016/17, Real vyhrál poslední dva zápasy.

"Dortmund si zaslouží být ve finále, jelikož v předchozích utkáních předvedl skvělé výkony a porazil silné týmy jako Atlético nebo Paris St. Germain. Je to soudržné mužstvo. Jejich obranný výkon proti PSG mě překvapil," řekl pro web UEFA trenér Realu Carla Ancelottiho.

Čtyřiašedesátiletý Ital je se čtyřmi triumfy v LM nejúspěšnějším koučem všech dob. Dvakrát získal trofej s AC Milán a s Realem, s italským klubem dvakrát slavil i jako hráč.

Španělský celek prohrál jediný z posledních dvaceti pohárových zápasů s německými soupeři, v této sezoně Ligy mistrů s nimi neprohrál šest zápasů. Nejprve ve skupině potkal Union Berlín, v osmifinále Lipsko a v semifinále Bayern Mnichov. Ve čtvrtfinále vyřadil po penaltovém rozstřelu obhájce trofeje Manchester City.

Dortmund je ve finále LM či PMEZ potřetí; v roce 1997 v rozhodujícím zápase porazil Juventus Turín, před jedenácti lety rovněž ve Wembley nestačil na Bayern. V letošní vyřazovací části přešel vedle Atlética a PSG i přes PSV Eindhoven.

"Je to nejcennější trofej, jakou na klubové úrovni můžete vyhrát. Dosud se nám to v klubové historii povedlo pouze jednou, takže to dokazuje, jak unikátní šance to pro nás je," uvedl trenér Dortmundu Edin Terzic. "Že jsem ve finále, je neskutečný pocit. Myslím si, že jsme se do něj dostali zaslouženě. Uvědomujeme si, že nejsme favority a bude to mimořádně náročné. V jednom utkání je ale všechno možné, což už jsme dokázali," prohlásil jednačtyřicetiletý Terzic.

Duel bude mimořádný pro záložníky Judea Bellinghama a Reuse. První přišel do Madridu před sezonou právě z Borussie. Jeho bývalý spoluhráč Reus, jenž v pátek oslavil 35. narozeniny, se po finálovém utkání po 12 letech s dresem Dortmundu rozloučí. Čtyřiatřicetiletého Kroose čeká poslední duel na klubové úrovni, po letním mistrovství Evropy ukončí kariéru.

Luka Modrič s Danim Carvajalem by se v případě výhry Realu radovali z šestého triumfu v soutěži, což se dosud z hráčů povedlo jen legendě bílého baletu Pacu Gentovi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články