Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ronaldo skolil Slováky a poslal Portugalce na Euro, Mbappé zajistil letenku Francouzům

Jistotu účasti na evropském šampionátu v příštím roce si jako první v předstihu zajistili fotbalisté Francie, Portugalska a Belgie. Les Bleus poslal do Německa hvězdný Kilian Mbappé, který dvěma brankami zlomil domácí Nizozemce (2:1). Dvakrát skórovali v pátečním programu kvalifikace i Cristiano Ronaldo při vítězství reprezentace z Pyrenejského poloostrova nad Slováky 3:2 a Dodi Lukebakio, jenž režíroval výhru Rode Duivels v Rakousku (3:2).

Francouz Kylian Mbappé se raduje z gólu v nizozemské síti
zdroj: REUTERS

Lukebakio poslal Belgičany ve Vídni do vedení už ve 12. minutě premiérovou trefou za národní tým, a krátce po změně stran zvýšil už na 2:0. V 58. minutě se prosadil i kanonýr Lukaku. Útočník AS Řím s devíti brankami vede tabulku kvalifikačních střelců.

Jenže Rakušané zápas zdramatizovali – v 73. minutě snížil Laimer a po vyloučení hostujícího Onany střídající Sabitzer v 84. minutě proměnil pokutový kop. První kvalifikační porážku ale už domácí neodvrátili.

Mbappé v Amsterdamu útočil na hattrick

Francouzi v Amsterdamu výborně začali a už v 7. minutě otevřel skóre kapitán Mbappé. Útočník PSG se v úvodu druhé půle prosadil znovu a 42. reprezentačním gólem se posunul na čtvrté místo nejlepších francouzských střelců. Více branek mají pouze Giroud (54), Henry (51) a Griezmann (44).

Nizozemci bez řady zraněných opor snížili zásluhou Hartmana a připravili Les Bleus o kvalifikační neprůstřelnost. V závěru měl Mbappé na dosah hattrick, ale oku lahodící střelou orazítkoval jen břevno.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Portugalsko – Slovensko

Portugalci v Portu nakročili k výhře v úvodním poločase, kdy skórovali Ramos a Ronaldo z penalty. V 69. minutě za Slováky snížil bývalý sparťanský obránce Hancko a ukončil portugalskou neprůstřelnost v bojích o Euro.

Chvíli nato ale domácím vrátil dvoubrankový náskok Ronaldo. Osmatřicetiletý útočník vylepšil rekord v počtu reprezentačních gólů (125) i odehraných zápasů (202). V 80. minutě se ještě prosadil Lobotka, ale favorité si vítězství vzít nenechali. 

Trojice postupujících doplnila hostitele Německo. Závěrečný turnaj se uskuteční od 14. června do 14. července příštího roku.

Kvalifikace ME 2024 ve fotbale:

Skupina B:
Nizozemsko – Francie 1:2 (0:1)
Branky: 83. Hartman – 7. a 53. Mbappé.
Irsko – Řecko 0:2 (0:2)
Branky: 20. Jakumakis, 45.+4 Masuras.

Skupina F:
Rakousko – Belgie 2:3 (0:1)
Branky: 72. Laimer, 84. Sabitzer z pen. – 12. a 55. Lukebakio, 58. Lukaku. 
Estonsko – Ázerbájdžán 0:2 (0:2)
Branky: 9. Bajramov, 45.+4 Šejdajev z pen.

Skupina J:
Portugalsko – Slovensko 3:2 (2:0)
Branky: 29. z pen. a 72. Ronaldo, 18. Ramos – 69. Hancko, 80. Lobotka.
Island – Lucembursko 1:1 (1:0)
Branky: 23. Óskarsson – 46. Rodrigues.
Lichtenštejnsko – Bosna a Hercegovina 0:2 (0:2)
Branky: 14. Rahmanovič, 41. Stevanovič.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články