Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

BLOG: V Albánii to bylo K. O., restart musí být rychlý

"Šel z nich strach jako z mého podpaží." Půjčil jsem si příměr z divadelní hry Davida Drábka Ještěři, který sedí jako zadek na hrnec na to, co předvedla česká fotbalová reprezentace v Tiraně. Dvě střely, jedna hlavička a šance Chytila v první minutě – což bylo možná i na to podpaží málo.

Raz, dva, tři a mohli jsme být rádi, že těch gólů v české brance nebylo víc. Takže z hrušky dolů. Albánský fotbalový "trpaslík" roste jako z vody a poté, co sestřelil Lewandowského a spol., vyškolil i partu kolem Tomáše Součka. Ta přitom mířila do Tirany se slovy o sebevědomí a o tom, že zápasy o všechno umí. Jenže to teď bude muset předvést minimálně třikrát, a hlavně v Polsku, kde už nesmí prohrát, jinak se už Euro hodně vzdálí.

"Jarda Šilhavý tam složí diplomku," říkal před zápasem Ladislav Vízek. Jenže obhajoba se nepovedla. A jestli někdo na hřišti hýřil sebevědomím, tak měl na sobě dres Albánie.

Přitom všichni odborníci, jejichž hlasy jsem zaznamenal, se shodli, že snad kromě zraněného Patrika Schicka a možná Antonína Baráka nikdo v týmu nescházel. Ale hře něco schází pořád. Někdo, kdo by to zbláznil a řídil, ať už na lavičce, nebo na hřišti. Protože jen snaha nestačí.

V národním týmu je – tedy aspoň do čtvrtečního zápasu byla – pohoda. A ani to podle Vízka není zrovna elektrizující atmosféra. "Tam jsou na sebe všichni hodní, až moc. To nikdy nedělá dobře," řekl před zpackaným zápasem osmašedesátiletý bývalý reprezentant, který má olympijské zlato i bronz z mistrovství Evropy, takže zkušeností až až.

Na první pohled v týmu není jiskra a bez ní to pak na silnější soupeře nestačí. Po tomhle K. O. ji asi nebude úplně snadné vykřesat už v neděli proti Faerským ostrovům. I když tam by to snad mohlo jít i bez jiskry,

Zlomené srdce i sebevědomí měl podle všeho po zápase i jeden z největších slušňáků v českém fotbale Jaroslav Šilhavý, nad jehož trenérským postem i reprezentačního áčka se shlukují mračna pochybností a kritiky. Když na dotaz, jak to vidí se svým setrváním ve funkci, jen hlesl, že uvidí, co na to řeknou lidé odpovědní za národní tým, nezáviděl jsem mu. Ale tak mě napadá, že tu hlavní odpovědnost má on a jeho realizační tým...

Měnit kouče před nedělním zápasem v Plzni s posledním týmem skupiny by situaci v reprezentaci nejspíš ještě zkomplikovalo, což potvrdilo i vedení FAČR, ale něco by se rozhodně udělat mělo. Neboť času je málo a voda stoupá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články