Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Spartu čeká v Glasgow "minové pole", Slavia i Jablonec mají postup na dosah

Evropské poháry jsou opět v plném běhu a s nimi se vrací do boje i tři české týmy. Sparta se v předposledním 5. kole skupiny Evropské ligy v přímém souboji o druhé místo utká v Glasgow s Rangers - a čeká se vyhrocený zápas. Před Slavií stojí Konferenční liga, v Edenu přivítá lídra tabulky Feyenoord Rotterdam, a pokud jí nahraje výsledek druhého zápasu, může s předstihem postoupit. Jablonec čeká vedoucí Alkmaar. Přímý přenos utkání Rangers - Sparta sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 20:25.

Sparta i Rangers mají na kontě čtyři body. Pokud Pražané zvítězí a kodaňské Bröndby v souběžně hraném duelu neporazí jistého vítěze skupiny Lyon, postoupí do jarní vyřazovací fáze soutěže.

Totéž se může povést i obhájcům skotského titulu, které poprvé povede trenér Giovanni van Bronckhorst. Rangers ale vedle zaváhání dánského celku potřebují zdolat sparťany minimálně o dvě branky, jelikož první vzájemný zápas na Letné na konci září prohráli 0:1.

Do vyřazovací části Evropské ligy projdou vždy první dva týmy. Mužstva na třetím místě nově čeká play-off Evropské konferenční ligy. "Na postup ze skupiny potřebujeme ve dvou zbývajících zápasech uhrát tři body. Byli bychom rádi, kdybychom to uhráli co nejrychleji," řekl sparťanský trenér Pavel Vrba.

Jeho mužstvu ani Rangers se nedělní generálka na vzájemný souboj nepovedla. Letenští podlehli Slovácku na jeho hřišti 0:4, čímž vyrovnali svou nejvyšší porážku v samostatné lize. "Jezdci" zase v semifinále Ligového poháru vypadli s Hibernian po prohře 1:3.

"Proti Slovácku jsme propadali v osobních soubojích ve všech řadách a na klíčových postech. Určitě se budeme babrat v porážce, protože kdybychom k tomu přistoupili stejně jako se Slováckem, tak to proti Rangers dopadne stejně, ne-li hůř. Slovácko nám ukázalo to, co nás čeká i ve Skotsku. Pokud si budeme myslet, že to uhrajeme kombinačním fotbalem, tak to bude špatné," uvedl Vrba.

Před letošním měřením sil se týmy v pohárech utkaly pouze v 1. kole Pohárů mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů) v sezoně 1991/92. Letenští postoupili po domácí výhře 1:0 a venkovní prohře 1:2 po prodloužení. Od porážky na Ibrox Stadium v říjnu 1991 sparťané nepodlehli skotským týmům v pohárech sedmkrát po sobě, z toho šestkrát zvítězili. V minulé sezoně skupiny Evropské ligy zdolali Celtic Glasgow dvakrát 4:1.

Rangers během listopadu opustil kouč Steven Gerrard, který odešel do Aston Villy. Nahradil ho bývalý hráč "Jezdců" Van Bronckhorst. "Bude to pro mě výjimečný večer na Ibroxu. Nejdůležitější ale je dobrý výsledek pro klub. Vítězství nás posune do další fáze Evropské ligy," konstatoval někdejší nizozemský reprezentant na tiskové konferenci.

Vysoce rizikové utkání

Sparta svým fanouškům cestujícím do Glasgow doporučila, aby se pohybovali pouze po centru města ve skupinkách a nechodili kolem stadionu Rangers a do hospod či restaurací v jeho blízkosti. Zároveň své příznivce vyzvala, aby před zápasem nenosili na veřejnosti symboly klubu jako dresy, vlajky či šály.

Mezi českým a skotským fotbalem panují napjaté vztahy. Gerrard po zápase v Praze kritizoval bučení sparťanských dětí na záložníka tmavé pleti Glena Kamaru, jenž byl vyloučen. Na Letné kvůli disciplinárnímu trestu za rasismus části fanoušků v srpnovém utkání 3. předkola Ligy mistrů s Monakem chyběli dospělí fanoušci. Výjimkou byl doprovod téměř 11 tisíc dětí.

Vítěz Ligy mistrů z roku 2005 Gerrard později vyjádřil překvapení a zklamání z verdiktu UEFA netrestat Spartu za neprokázané rasistické chování diváků. Do kauzy se vložili i politici.

Předpokládané sestavy:

Rangers: McGregor - Tavernier, Goldson, Balogun, Barišič - Hagi, Davis, Kamara - Aribo, Morelos, Kent.

Sparta: Nita - Wiesner, Panák, Hancko, Vindheim - Pavelka, Ladislav Krejčí II - Haraslín, Hložek, Ladislav Krejčí I - Pulkrab.

Pokud Slavii nahraje i výsledek druhého zápasu, může s předstihem postoupit. Český šampion si v případě, že zvítězí a Haifa zároveň remizuje s Unionem Berlín, zajistí minimálně druhé místo a tím účast v jarní vyřazovací fázi. Červenobílí chtějí aktuálně třetímu celku nizozemské ligy oplatit porážku 1:2 z úvodního vzájemného duelu.

Slávisté zatím ve skupině dvakrát zvítězili doma a dvakrát prohráli venku. Naposledy porazili Haifu 1:0 a dostali se před ni o dva body na druhé místo. O další bod zpět je Union Berlín, na jehož půdě Pražané skupinu zakončí. Vedoucí Feyenoord má po třech výhrách za sebou na kontě o čtyři body více než Slavia a k prvenství v tabulce mu v Edenu stačí remíza. Vítězové skupin nové soutěže postoupí do osmifinále, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize.

"Čeká nás předposlední zápas ve skupině a my potřebujeme body k tomu, abychom postoupili. Potřebujeme navázat na dobré výkony z posledních zápasů. Chceme to zvládnout, v posledním kole v Berlíně to bude strašně těžké. Je to Bundesliga, víme, jaké to bylo vloni v posledním kole v Leverkusenu," připomněl slávistický trenér Jindřich Trpišovský rok starý debakl 0:4 na závěr skupiny Evropské ligy. Jeho svěřenci už tehdy měli jistý postup a následně došli až do čtvrtfinále.

"Feyenoord je první, my druzí. Hrajeme doma, takže určitě budeme chtít uspět a předvést takovou hru, kterou se prezentujeme na domácí scéně. Bude to těžký zápas, ale nic, co bychom neměli zvládnout," řekl útočník Michael Krmenčík.

Na konci září Pražané v druhém kole skupiny prohráli v Rotterdamu 1:2, když nezvládli první poločas. "Feyenoord nás předčil v pohybu, nasazení, v osobních soubojích, v takové dravosti. Musíme si něco vzít z druhého poločasu, kdy jsme dali gól a měli některé další šance na to, abychom zápas zremizovali," řekl Trpišovský.

"Myslím, že Feyenoord tady bude hrát jinak než doma. I vzhledem k tomu, kolik má bodů a v jaké je situaci. Myslím, že budou hrát tak, jak hrají venku, jako hráli třeba při výhře 4:0 v Eindhovenu. Budou hrát daleko níž než v prvním zápase. Budou hrát ze zabezpečené obrany a spoléhat na brejky, na rychlé hráče jako Linssen nebo Sinisterra," mínil Trpišovský.

Oba soupeři mají formu. Slávisté vyhráli posledních pět soutěžních duelů a neinkasovali v nich. Po víkendovém vysokém vítězství 5:0 nad Jabloncem vedou ligu o tři body. Feyenoord v generálce rozdrtil Zwolle 4:0 a vyhrál dokonce šestkrát po sobě. V 10 zápasech této pohárové sezony utrpěl jen jednu porážku.

Červenobílí spoléhají na domácí prostředí, kde od dubna už 16 soutěžních zápasů neprohráli. "Máme teď asi nejlepší období v sezoně. Jsme rádi, že jsme nad Jabloncem vyhráli takovým rozdílem. I když jsme koukali, že Feyenoord se taky na nás naladil a vyhrál 4:0. Bude to dobrý zápas, všichni se na něj těšíme," uvedl brankář Aleš Mandous, který aktuálně zaujal místo jedničky na úkor Ondřeje Koláře.

Pražanům nadále scházejí dlouhodobí marodi, uzdravil se ale záložník Petr Ševčík, který by mohl být k dispozici. Feyenoord, vítěz Poháru mistrů evropských zemí z roku 1970, před odletem přišel o brankářskou jedničku Justina Bijlowa, jenž měl pozitivní test na koronavirus.

Předpokládané sestavy:

Slavia: Mandous - Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar - Holeš - Masopust, Stanciu, Lingr, Olayinka - Kuchta.

Feyenoord: Marciano - Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia - Aursnes, Kökcü - Toornstra, Til, Sinisterra - Linssen.

Svěřencům trenéra Petra Rady, kteří drží druhé místo, zajistí postup vítězství a případná domácí porážka Randers s Kluží v souběžně hraném zápase. Nizozemskému favoritovi stačí bod k jistotě kvalifikace do play-off z první pozice.

Alkmaar na konci září doma Severočechy porazil 1:0, v soutěži vyhrál poslední tři duely bez inkasované branky a tabulku skupiny jasně vede s 10 body. Jablonec má pět bodů, třetí Randers po čtyřech remízách o bod méně a čtvrtá Kluž dosud získala jeden bod.

Jablonečtí fotbalisté v dosavadních pěti pohárových zápasech s nizozemskými soupeři nevyhráli a vstřelili jediný gól. Naopak Alkmaar je neporažen v sedmi utkáních s českými protivníky. Na Střelnici se AZ představil už před 10 lety, kdy v odvetě 3. předkola Evropské ligy remizoval 1:1 a v součtu s domácí výhrou 2:0 postoupil.

Zatímco v Konferenční lize Severočeši bojují o postup, v domácí soutěži tápou. Naposledy v neděli na stadionu mistrovské Slavie utrpěli debakl 0:5, poosmé za sebou nezvítězili a jsou až na 13. místě. Radovo mužstvo z posledních 11 soutěžních duelů porazilo jen druholigový Varnsdorf (4:0) v osmifinále domácího poháru.

"Po reprezentační pauze byli hráči odpočatí, dobře potrénovali. Přijedeme na Slavii a hned dostaneme pět gólů. Hráči si musí uvědomit, že je to nedůstojné klubu, který hraje evropské poháry. Jestli si hráči myslí, že ve čtvrtek to bude jiné, tak je to pozdě," řekl Rada na tiskové konferenci.

Také Alkmaar je zatím v nizozemské lize za očekáváním. V sobotu na svém stadionu pouze remizoval 1:1 s Nijmegenem a v tabulce Eredivisie mu patří 12. příčka. "Odehráli jsme první z deseti zápasů, které nás čekají v následujících pěti týdnech. Nad Nijmegenem jsme měli vyhrát, bohužel se nám to nepodařilo. V České republice si chceme vést lépe a uspět," uvedl kouč Alkmaaru Pascal Jansen.

Předpokládané sestavy:

Jablonec: Hanuš - Holík, Zelený, Surzyn, Krob - Hübschman - Malínský, Houska, Považanec, Pilař - Čvančara.

Alkmaar: Vindahl - Sugawara, Chatzidiakos, Martins Indi, Wijndal - Clasie, De Wit, Midtsjö - Gudmundsson, Pavlidis, Karlsson.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články