Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Český fotbal už je jen dvě desetiny bodu od 15. místa v žebříčku UEFA

Výhra, remíza a porážka. To je čtvrteční bilance českých fotbalových klubů v evropských pohárech, která je v žbříčku UEFA posunula o dvě místa dopředu zpět na šestnácté místo. K patnácté příčce, která ještě jako poslední zajišťuje pět týmů v evropských pohárech a nyní jej drží Chorvatsko, schází Česku 0,2 bodu. Ovšem v těsném kontaktu je i několik dalších zemí. V této sezoně se hraje o nasazení do ročníku 2023/24.

České kluby už byly na šestnáctém místě na začátku října po druhém kole skupin. Minule se ale propadly o dvě místa zpět a po čtvrtku se vrátily zpět. Body připsaly Slavia díky vítězství 1:0 nad Maccabi Haifa v Evropské konferenční lize a Jablonec ve stejné soutěži po remíze 2:2 na hřišti Randers. Sparta si veze z Lyonu porážku 0:3.

Slavia přidala za výhru dva body, Jablonec za "plichtu" bod. Zisk se poté do žebříčku dělí počtem zástupců země v pohárové sezoně, v českém případě pěti. Plzeň a Slovácko vypadly už v kvalifikaci. Česko tedy ve čtvrtek uhrálo do žebříčku po přepočtu 0,6 bodu. Dosud nejvíc bodů v tomto ročníku pohárů pro Česko získal Jablonec.

Jelikož patnácté Chorvatsko zastupuje pouze Dinamo Záhřeb, ztrácejí na něj tuzemské týmy už jen 0,2 bodu, což je jedna remíza. Česko se v žebříčku znovu dostalo před Kypr a Řecko, které jsou ale podobně jako Turecko v těsném závěsu. Sedmnáctý Kypr ztrácí jen 0,075 bodu, osmnácté Turecko 0,1 a devatenácté Řecko 0,5.

Na tuzemské kluby se navíc dotahuje Dánsko, které má jako jediné ze zemí bojujících o elitní patnáctku ve hře ještě čtyři celky. Seveřané z 20. místa ztrácejí na Česko už jen lehce přes bod. Většina přímých konkurentů v boji o patnáctku už má ve hře méně zástupců než tuzemský fotbal, stejně je na tom Turecko s třemi kluby. Čtrnácté místo je v nedohlednu, Česko na něj ztrácí 2,725 bodu.

České týmy po minulé sezoně na elitní patnáctku nedosáhly a v ročníku 2022/23 budou mít po delší době v pohárech jen čtyři zástupce. Tři z nich půjdou do soutěží UEFA z ligy, jeden z domácího poháru. Pouze šampion si zahraje kvalifikaci Ligy mistrů, zbylou trojici čeká letos vzniklá Evropská konferenční liga. V této sezoně se české kluby pokoušejí na 15. či lepší místo vrátit, hraje se o nasazení do ročníku 2023/24.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články