Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Slavia další nečekané zaváhání nepřipustila. O těsné výhře nad Haifou rozhodl Kuchta

Porážku z Izraele jim dokázali oplatit. Fotbalisté Slavie v utkání Evropské konferenční ligy tentokrát Maccabi Haifa porazili. Triumf 1:0 zajistil Pražanům před vlastními fanoušky gólem z 49. minuty Jan Kuchta. Sešívaní se díky tomu posunuli na druhé místo v tabulce skupiny E. Na vedoucí Feyenoord, který porazil Union Berlín 2:1, ztrácí nadále čtyři body.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Slavia Praha - Maccabi Haifa

Slavia si v Evropské konferenční lize připsala druhou výhru, zvítězila po předchozích dvou porážkách a posunula se před Maccabi o dva body na druhé místo tabulky. Červenobílí ztrácejí čtyři body na vedoucí Feyenoord Rotterdam, který přivítají v dalším zápase. Do osmifinále nově vzniklé soutěže přímo postoupí jen vítězové skupin, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize.

"Kdybychom nevyhráli, asi bychom měli po postupových šancích. Bylo to důležité, abychom byli ve hře. Víme, jaký máme program. Musíme zvládnout domácí zápasy vítězně a uvidíme, jaká situace v tabulce bude na poslední utkání v Berlíně, které bude hodně těžké," řekl trenér Pražanů Jindřich Trpišovský.

Ve slávistické brance znovu dostal před Kolářem přednost Mandous, který v předchozích dvou ligových duelech udržel nulu. Do pořádku se stihli dát krajní beci Bah s Oscarem, naopak na poslední chvíli vypadl Stanciu. Po zranění už začal na lavičce Holeš.

Maccabi přijelo do Prahy podpořit pár tisíc fanoušků, kteří si hned v úvodu pokazili renomé odpalováním pyrotechniky. Pražané stejně jako v prvním duelu v Haifě od začátku více drželi balon, do šancí se ale dostávali těžko. V osmé minutě hostující brankář Cohen neudržel míč, lehce postrčil Kuchtu, ale norský rozhodčí penaltu neodpískal.

"Myslím si, že to viděli všichni lidi tady na stadionu, hlavně já a celý mančaft. Byla to jasná penalta. Já bych zakončoval do prázdné brány a myslím si, že bych to trefil. Ale rozhodčí to nepísknul, v téhle soutěži není video, takže jsme hráli dál," podotkl Kuchta.

Ve 34. minutě se po centru položil do balonu Olayinka a jeho střelu "nůžkami" srazil bránící Rodríguez na roh. Hosté spoléhali na brejky a těsně před pauzou zahrozili. David ale v dobré pozici vypálil jen slabě do Mandouse.

Čtyři minuty po pauze slávisté, kteří přešli do Evropské ligy po vyřazení v kvalifikaci Ligy mistrů a Evropské ligy, otevřeli skóre. Bahovu střelu vyrazil Cohen před sebe a Kuchta doklepl míč do sítě. Hosté marně reklamovali, že se předtím Masopust dopustil útočného faulu.

"Modlil jsem se, abych to pořádně trefil, a naštěstí se mi to podařilo. Bál jsem se, abych to netrefil někam do desáté řady, jak je mým zvykem. Odměnilo mě to, že jsme všichni pracovali. Zvládli jsme to," pochvaloval si Kuchta.

V 71. minutě mohli Pražané zvýšit. Olayinka ale trefil jen brankáře a dorážející Bah orazítkoval břevno. Na opačné straně vzápětí v dobré pozici mířil nad střídající Acili. Další velkou šanci neproměnil v 80. minutě střídající Krmenčík, který znovu nechal vyniknout Cohena. Domácí už to ale mrzet nemuselo, klíčovou výhru udrželi. I proto, že Haziza v nastavení z úhlu mířil jen do boční sítě.

"Nechtěli jsme se dostat do situace, že budeme výsledek jen bránit. Bohužel další gól se nám přidat nepovedlo. Takže na konci to byla naše klasika, s velkou hektikou. Nervovali jsme se až do poslední vteřiny. Vítězství je zasloužené, i když výkon nebyl bezchybný," uvedl Trpišovský.

"Jsem na naše hráče hrdý. V průběhu zápasu bylo hodně situací, které nám to ztížily. Ale dokázali jsme se s ním vypořádat a hráli jsme dobře jak v obraně, tak v útoku. Je škoda, že jsme neproměnili jednu ze tří až čtyř šancí, které jsme měli. Ale udělali jsme maximum," řekl trenér Maccabi Barak Bachar.

Slavia Praha - Maccabi Haifa 1:0 (0:0)

Branka: 49. Kuchta. Rozhodčí: Steen - Engan, Grönevik (všichni Nor.). ŽK: Masopust, Oscar, Kuchta, Kačaraba, Mandous, Ševčík - Menachem, Cohen, Chery, Acili, Planič. Diváci: 13 646.

Slavia: Mandous - Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar (82. Ekpai) - Ševčík - Masopust (72. Plavšič), Samek (57. Traoré), Lingr (57. Krmenčík), Olayinka - Kuchta (72. Holeš). Trenér: Trpišovský.

Maccabi: Cohen - Meir, Geršon, Goldberg, Menachem (69. Abu Fani) - Rodríguez, Mohamed (83. Levi), Chery - David (61. Donyoh), Sahar (61. Acili), Haziza. Trenér: Bachar.

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Myslím, že to byl zajímavý zápas ve smyslu nahoru dolů. Byla tam spousta brejkových situací, spousta pohybu, možná z naší strany mohlo být více šancí. Chvilku jsme si zvykali na jiné rozestavení Maccabi, pak se náš výkon zlepšoval. Bohužel jsme zazdili spoustu věcí, ze kterých jsme mohli být nebezpeční. Pak jsme přežili jednu gólovku Haify, ojedinělou v první půli. Ve druhém poločasu jsme do toho dobře vstoupili a dali jsme gól. Nechtěli jsme se dostat do situace, že budeme výsledek jen bránit. Chvíli jsme hráli na dva útočníky, bohužel další gól se nám přidat nepovedlo. Takže na konci to byla naše klasika, s velkou hektikou. Nervovali jsme se až do poslední vteřiny. Posledních 20 minut jsme střídali fantastické okamžiky s hororovými. Vítězství je zasloužené, i když výkon nebyl bezchybný."

Barak Bachar (trenér Haify): "Jsem na naše hráče hrdý. V průběhu zápasu bylo hodně situací, které nám to ztížily. Ale dokázali jsme se s ním vypořádat a hráli jsme dobře jak v obraně, tak v útoku. Je škoda, že jsme neproměnili jednu ze tří až čtyř šancí, které jsme měli. Ale udělali jsme maximum. Dnes to bylo možná ještě těžší než minulé venkovní utkání v Berlíně."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články