Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Sparta chce s Lyonem urvat postupový bod

Praha – Ještě dvě kola zbývají do konce základních skupin a fotbalistům Sparty stačí jediný bod k postupu do další fáze Evropské ligy. Večer na Letné, kde v evropských pohárech už přes dva roky neprohráli, hostí sparťané Lyon. Francouzi, kteří už mají postup zajištěn, navíc přicestovali do Prahy bez řady opor včetně útočníka Gomise. Sparta teoreticky může i prohrát, a přesto postoupit, kdyby v druhém utkání skupiny remizovala Šmona s Bilbaem. Zápas hraný na izraelské půdě však byl kvůli včerejšímu bombovému útoku v Tel Avivu odložen. Přímý přenos utkání sledujte od 19:00 na ČT sport a našem webu.

Je nám líto, video expirovalo.
Spartu čeká v boji o postup Lyon

Sparťané jsou si vědomi toho, že remíza by se v utkání s Lyonem rovnala postupu. "Víme, že i remíza proti Lyonu by pro nás byla velkou výhrou, ale chceme předejít nějakým kalkulacím. S podobnými záměry do zápasu s takovým soupeřem jít nemůžeme. Ale uděláme všechno pro to, abychom dobře rozehranou skupinu nepokazili," prohlásil kouč Vítězslav Lavička.

Postup mohl přijít i přes prohru, v Izraeli se ale nehraje

Letenští by si teoreticky mohli dovolit i prohrát, pokud by se v druhém duelu skupiny zrodila remíza, a stále by postupovali, utkání mezi Šmonou a Bilbaem bylo ale kvůli bombovému útoku v Izraeli odloženo. Tím spíše se sparťané pokusí uhrát si postupový výsledek vlastními silami a aktivním přístupem ke hře.

"Jsme si vědomi toho, že Lyon je favoritem zápasu i celé skupiny, ale už minulé domácí zápasy, například proti Bilbau, jsme uhráli právě proto, že jsme zachovali hlavní atributy v naší hře," uvedl Lavička. "Pokud naše aktivita není dostatečná, jak třeba nebyla v Izraeli, tak jsme na ten lepší výsledek nedosáhli," připomněl sparťanský kouč.

Sparta sice na Letné v evropských pohárech už více než dva roky neprohrála a její úspěšná série nyní čítá 10 zápasů, ale pravdou je, že až dosud nenarazila na soupeře dosahujícího kvalit Lyonu. Sedminásobný francouzský šampion jako jediný tým v letošní sezoně Evropské ligy ještě neztratil ani bod a s 11 góly je také nejlépe střílejícím týmem soutěže. V čerstvé paměti ještě sparťané mají porážku 1:2 z 1. kola skupiny.

Na druhou stranu Lyon do Prahy nepřicestoval zdaleka v nejsilnější sestavě, doma zůstali Gomise, Biševac, Malbranque či Lacazette. Mimo hru jsou i zranění Bastos s Briandem. "Namícháme tým z mladých talentů i zkušených hráčů. Pro některé hráče bude zápas příležitostí, aby si řekli o další šance v základní sestavě," řekl trenér hostí Rémi Garde. 

I tak jsou ale k utkání připraveni kapitán a obávaný forvard Lisandro López, záložník Gourcuff, první brankář Vercoutre či bek Réveillére, jediný pamětník osm let starých soubojů se Spartou v Lize mistrů. "Postup máme v kapse, ale to na naší motivaci nic neubírá. Máme jasný cíl: uhrát v Praze takový výsledek, který nám zajistí první místo ve skupině," naznačuje Lisandro, že francouzskému celku jde stále o prvenství ve skupině I.

Spartu straší neblahá vzájemná bilance

Sparta nemá na vzájemné bitvy s Olympiquem dobré vzpomínky. Prohrála s ním všechny tři duely včetně toho zářijového ve Francii na startu základní skupiny. Hodně bolestivá je ale pro klub vzpomínka na zápas Ligy mistrů v prosinci 2004, kdy Lyon doma i s náhradníky uštědřil Spartě debakl 5:0.

Sparta o svém postupu do jarních bojů mohla rozhodnout už před dvěma týdny v Izraeli, ale remíza s Kirjatem Šmona ji ještě ponechala v nejistotě. Kouč Lavička věří, že na druhý pokus už Pražané před svými fanoušky takovou šanci nepromarní.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články