Sparta remizovala ve Šmoně a přiblížil se jí postup

Haifa - Remízu 1:1 si odvážejí z Izraele fotbalisté Sparty po souboji s Kirjatem Šmona v Evropské lize. Pražané museli v Haifě dotahovat manko, protože od třetí minuty prohrávali po brance Tasevského. Smír ve 24. minutě zařídil útočník Léonard Kweuke.

Sparta se raduje po gólu
zdroj: ČTK/AP autor: Ariel Schalit

Nerozhodný výsledek Spartě udržel slušné vyhlídky na postup ze základní skupiny, protože čeští vicemistři drží dva zápasy před koncem druhé místo a mají stále pětibodový náskok na Šmonu. Spartě k jistotě účasti v jarních bojích bude stačit výhra nad Lyonem či v Bilbau. Teoreticky ale může slavit i při další remíze s Lyonem, který hostí za dva týdny. Lyon si dnes už zajistil postup svým čtvrtým vítězstvím v Bilbau. Pokud Sparta na izraelského soupeře chtěla udeřit drtivým nástupem jako před dvěma týdny na Letné, museli Pražané v Haifě řešit úplně opačný problém.

Její záložník Holek totiž už ve třetí minutě osudově chyboval při rozehrávce ve středu hřiště a Tasevski křížnou střelou poslal úřadující izraelské šampiony do laciného vedení. Zatímco v prvním vzájemném utkání Šmona většinou působila neškodně, dnes Spartě její aktivní hra činila mnohem větší potíže. Na domácích vůbec nebylo znát, že pouze na lavičce sedí tři stabilní opory v čele s nejlepším střelcem Abuhazirou. Pražané se do hry dostávali pomalu, byť se už znovu mohli spolehnout na uzdraveného kapitána Matějovského.

Ani on však ve středu zálohy nezářil a Sparta, hrající vůbec první zápas na izraelské půdě, začala hrozit až po 20 minutách. Útočník Kweuke nejprve poslal hlavičku nad bránu a vzápětí už udeřil: ze 30 metrů poslal skákající míč přes vyběhnutého brankáře Amose a poprvé od poloviny srpna a desetizápasovém půstu zažil gólovou euforii. Vyrovnáním udělal radost i sparťanským příznivcům, kteří měli na poloprázdném stadionu Eliezer mírnou převahu.

Kweukeho branka Spartu, v jejímž dresu si dnes odbyl pohárovou premiéru obránce Hybš, zvedla. Tři minuty před přestávkou ranou do tyče zahrozil i pravý bek Zápotočný. Svěřencům kouče Vítězslava Lavičky i po přestávce patřilo dění na trávníku, byť se do lepší šance dlouho nemohli propracovat. Zůstalo jen u náznaků: Kweuke nedotáhl několik dobře rozehraných akcí a ani střídající Přikryl se po pasu Hušbauera už nedostal do zakončení. A trestný kop Matějovského deset minut před koncem se jen otřel o boční síť. Spartě už závěrečná aktivita nestačila k vysněné výhře, i remízový výsledek ale její hráči se svými příznivci oslavili.

Hapoel Kirjat Šmona - AC Sparta Praha 1:1 (1:1)

Branky: 3. Tasevski - 24. Kweuke. Rozhodčí: Kulbakov - Getikov, Žuk (všichni Běl.). ŽK: Tasevski - Kweuke. Diváci: 1000.

Šmona: Amos - Levi, Hasama (58. Vahaba), Cohen, Matovič - Sallalich, Einbinder, Gerzicich, Gazal (61. Abuhazira) - Tasevski, Lencse (82. Rochet). Trenér: Bachar.

Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Jarošík, Hybš - Holek - Kadeřábek (73. Skalák), Hušbauer, Matějovský, Krejčí (63. Přikryl) - Kweuke (79. Balaj). Trenér: Lavička.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články