Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportovní zprávy

Slavia i Plzeň jedou stvrdit postupy. Máme dostatečný polštář, zní od Pražanů

S výbornými výchozími pozicemi a třemi, respektive čtyřmi góly v zádech, nastoupí fotbalisté Slavie a Plzně k pohárovým odvetám. Pražané chtějí v odvetě 3. předkola Evropské ligy proti Dnipru stvrdit postup (3:0 první utkání) a získat jistotu sedmé účasti v hlavní fázi pohárů po sobě. Vzhledem k ruské agresi na Ukrajině přivítá Dnipro červenobílé ve svém pohárovém azylu v Košicích. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka si pak na Maltu k odvetě 3. předkola Evropské konferenční ligy odvezli komfortní náskok 4:0 z domácího utkání proti Gziře.

Slavia má blízko k tomu, aby si zajistila podzim v pohárech. Pokud přes Dnipro přejde, zahraje si minimálně skupinu Evropské konferenční ligy. V závěrečném 4. předkole by ji čekal v souboji o hlavní fázi kvalitnější Evropské ligy další ukrajinský celek Zorja Luhansk. Červenobílí naposledy v pohárech scházeli ve skupině v sezoně 2016/17 a pod současným trenérem Jindřichem Trpišovským nechyběli na podzim na evropské scéně ještě ani jednou.

Slávisté v soutěžích UEFA po úvodní výhře aspoň o tři góly dvojzápas v odvetě ještě nikdy neztratili. "Tříbrankový náskok je super. Víme, jak je to důležité. Je to takový klidný polštář, ale samozřejmě nemůžeme nic podcenit," řekl asistent trenéra Slavie Zdeněk Houštecký.

"Podobnou zkušenost jsme měli s Panathinaikosem Atény vloni, kdy jsme doma vyhráli 2:0 a cítili, že jsme mohli dát i třetí gól. Ale nedali jsme a v odvetě to potom bylo hodně těžké. Když se domácí mančaft chytne nějakým brzkým gólem, může to být nepříjemné. Náskok 3:0 je už dostatečný polštář na to, abychom měli v hlavách postup," doplnil spolupracovník kouče Trpišovského.

Odvetám Slavie a Plzně se věnoval i Fotbal fokus podcast:

Pražané před týdnem v úvodním duelu naprosto dominovali a nesrazilo je ani vyloučení Igoha Ogbua z 58. minuty, po kterém přidali třetí branku. Nigerijský obránce bude v odvetě kvůli trestu za červenou kartu chybět. Slávisté mají ve třetím dvojzápase s ukrajinským soupeřem v soutěžích UEFA na dosah první postup.

Zatímco Slavia ve všech pěti soutěžních zápasech sezony zvítězila, Dnipru se nedaří. Z pěti duelů v ročníku vyhrál jen jednou. Tým, který vznikl teprve v roce 2015, před soubojem s Pražany vypadl ve 2. předkole Ligy mistrů s Panathinaikosem Atény. Dnipro hraje evropské poháry teprve podruhé a kvůli ruské invazi má azyl na nedávno otevřeném novém stadionu v Košicích pro téměř šest tisíc diváků.

"(Asistent) Jarda Köstl se tam byl podívat na zápas s Panathinaikosem. Co jsme viděli z videí, tak stadion ještě není dodělaný, ale určitě je to příjemné prostředí s dobrým trávníkem. Je dobré, že nehrají úplně doma. Zároveň máme zprávy, že přijede hodně našich fanoušků. Toho si strašně moc vážíme," uvedl Houštecký.

Dnipro se chce pokusit dvojzápas ještě zdramatizovat. "Samozřejmě výsledek není dobrý, do odvety je to problém. Musíme se především vyvarovat zbytečných chyb, kterými jsme Slavii nabízeli šance," poznamenal trenér Oleksandr Kučer. "Už v podstatě nemáme co ztratit, můžeme ale hodně získat. Zaprvé chceme v utkání neprohrát a ukázat náš charakter. Chceme k tomu přistoupit pozitivně a Slavii potrápit," uvedl Kučer.

Utkání má ve čtvrtek výkop ve 20:00. Pokud by slávisté dvojzápas nečekaně ztratili, ve 4. předkole Konferenční ligy by je čekal vítěz duelu Poznaň – Trnava.

Viktoria chce znovu vyhrát kvůli koeficientu

Plzeň bude hrát od 19:00. Proti Gziře potvrdila pozici jasného favorita už v úvodním zápase, ve kterém se trefili Pavel Bucha, Rafiu Durosinmi, Pavel Šulc a střídající Jan Kopic. Domácí navíc čtyřikrát trefili brankovou konstrukci.

"Odveta bude o postupu. Ve sportu není předem nic definitivní. Musíme do toho jít zase s pokorou, protože soupeř se bude chtít vytáhnout. Věříme, že náskok by měl být dobrý. Je tady i český a klubový koeficient, což je také potřeba zohledňovat. Určitě chceme znovu uspět," řekl kouč Koubek po prvním utkání.

Viktoria předvedla zlepšenou formu i v nedělním ligovém duelu na stadionu posledních Českých Budějovic, kde zvítězila 5:2 především díky Šulcově hattricku a připsala si čtvrtou soutěžní výhru po sobě.

"O podcenění absolutně nemůže být řeč. Chceme na sérii čtyř výher navázat dalším vítězstvím. Samozřejmě respektujeme sílu soupeře, ale jedeme se tam prezentovat tak, jako minulý týden ve čtvrtek – nátlakovou, ofenzivní hrou. A chceme samozřejmě vyhrát," prohlásil Koubkův asistent Jan Trousil před úterním odletem.

Plzeňskému týmu bude v Ta' Qali chybět osm fotbalistů. Vedle zraněných obránců Milana Havla, Luďka Pernici, Filipa Čiháka a univerzála Jana Sýkory kvůli zdravotním problémům zůstali doma také ofenzivní hráči Tomáš Chorý, Matěj Vydra, Erik Jirka i krajní bek Radim Řezník. Ani jeden z nich nenastoupil v Českých Budějovicích.

"Zůstalo nám 16 kvalitních hráčů, takže jedou všichni. Ti, co měli nějaké šrámy, zůstali doma, aby vyléčili zranění a byli schopni hrát v neděli s Olomoucí. Kádr zůstává stejný a rozhodneme se pro sestavu, kterou budeme považovat za nejlepší," uvedl Trousil.

Na Maltě by i v době výkopu mělo být přes 30 stupňů Celsia. "V odvetě bude vedro, ale pro oba týmy. Nezískáme superschopnosti tím, že budeme hrát na sluníčku. Plzeň bude opět lepším týmem. Neházíme ale ručník do ringu, budeme bojovat a pokusíme se uhrát dobrý výsledek," řekl kouč Gziry Darren Abdilla.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články