Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
HSF System Cup 2024

Slavia nedala Dnipru šanci. Nezastavilo ji ani vyloučení Ogbua

Blízko play-off o postup do základní skupiny Evropské ligy mají po prvním zápase 3. předkola s ukrajinským Dniprem fotbalisté Slavie. Ti i přesto, že hráli přes půl hodiny bez vyloučeného Ogbua, porazili svého soupeře na svém stadionu jednoznačně 3:0 po dvou gólech Schranze a jednoho střídajícího norského fotbalisty Wallema, který skóroval už po minutě na hřišti. Odveta se odehraje za týden v Košicích, kde má Dnipro kvůli ruské invazi na Ukrajinu domácí pohárový azyl.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih a ohlasy utkání Slavia – Dnipro

Pokud slávisté 3. předkolo zvládnou, zahrají si v závěrečném play-off o hlavní fázi Evropské ligy s dalším ukrajinským soupeřem Luhanskem a zároveň získají jistotu účasti nejméně ve skupině Evropské konferenční ligy. V případě, že by slávisté dvojzápas s Dniprem v odvetě nečekaně ztratili, přešli by do 4. předkola Konferenční ligy, v němž by je čekal lepší z dvojice Poznaň – Trnava. Červenobílí ve skupinové fázi pohárů nechyběli šestkrát po sobě.

"Celkově jsme podali dobrý týmový i individuální výkon, všichni hráči ve všech fázích zápasu. Vytvořili jsme si dobrou výchozí pozici pro odvetu. Ale odveta ještě bude těžká, Dnipro nebude mít co ztratit," řekl na tiskové konferenci trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Kouč červenobílých udělal jen jednu změnu oproti nedělnímu ligovému utkání se Zlínem (2:1). V základní sestavě poprvé v sezoně nastoupil zkušený bek Masopust a Pražané se po čase vrátili k rozestavení na čtyři obránce místo hry na tři zadáky. "Bylo to typologií soupeře, chtěli jsme mít uprostřed tři hráče," vysvětlil Trpišovský.

Před výkopem přišli domácí na trávník na znamení podpory Ukrajině ve žlutých trikotech, hráči Dnipra si dokonce přinesli státní vlajky. Ukrajinským dětem v oblasti zasažené válkou pak pražský klub přispěl částkou 100 tisíc korun.

Zatímco se Zlínem se slávisté trápili v koncovce, tentokrát udeřili hned z první šance. Masopustův přízemní centr z pravé strany pohotově usměrnil na zadní tyč Schranz a už v páté minutě překonal devatenáctiletého brankáře Kinarejkina, který znovu nastoupil místo zraněného Volyněce. Slovenský univerzál potvrdil, že mu velké pohárové zápasy sedí, vloni při cestě do skupiny Evropské konferenční ligy skóroval proti oběma soupeřům Panathinaikosu Atény i Čenstochové.

"Výborný centr od Masopusta před bránu. Byl jsem tísněný jedním hráčem, povedlo se mi to před tím nějak protečovat a zapadlo to do brány. Takže pěkná akce," řekl Schranz. "V takovémhle zápase potřebujete první druhou šanci proměnit," podotkl Trpišovský.

Pražané se od úvodu lépe vyrovnali s nekvalitním terénem, který pracovníci domácího klubu zakryli řadou záplat. Po utkání projde trávník bleskovou výměnou. Ve 12. minutě se po Van Burenově přiklepnutí dostal do další šance Schranz, ale tentokrát zamířil vedle.

Slávisté kontrolovali průběh, ve 36. minutě brankář Dnipra vychytal Lingra. Za necelé dvě minuty už favorit zvýšil. Provodův centr z rohového kopu prodloužil hlavou na zadní tyč Van Buren a Schranz po zemi zblízka doklepl balon do sítě. Slovenský hráč dal dva góly v jednom utkání poprvé od předloňského července, kdy hattrickem zařídil vítězství 3:1 v Teplicích.

"Po rohovém kopu propadl míč, někdo to protečoval. Ocitl jsem se před brankářem, tak jsem se soustředil jen na to, abychom to dobře trefil," řekl Schranz. "Ivan má takové rozmanité zakončení. Když vystřelí, balon nepláče, ale vesele letí," vtipkoval Trpišovský.

Šest minut po přestávce překonal brankáře nejlepší střelec minulé ligové sezony Jurečka, premiérové trefy v tomto ročníku se ale ani tentokrát nedočkal, neboť přebíral přihrávku v těsném ofsajdu. Zdánlivě jednoznačný zápas červenobílým v 58. minutě zkomplikoval Ogbu, jenž při vzdušném souboji na polovině hřiště zbytečně nakopl soupeře do krku a belgický rozhodčí ho rovnou vyloučil.

Hosté, kteří přešli do Evropské ligy po vyřazení ve 2. předkole Ligy mistrů s Panathinaikosem Atény, však ani v přesilovce nebyli nebezpeční. Pražané si s přehledem hlídali dvougólový náskok a v závěru ho navíc ještě navýšili. Jedna z letních posil, uzdravený norský záložník Wallem, byl na trávníku jen necelé dvě minuty, když v 81. minutě pohotově napálil pod břevno odražený balon a premiérový start za Slavii ozdobil trefou.

"Snová premiéra. Soustředil jsem se hlavně na svou hru. Co se stane, stát se má, určitě teď ale ode mě nečekejte gól každou minutu. Samozřejmě se ale budu snažit ještě nějaké přidat. Třetí gól byl důležitý, protože vedení o dvě branky bývá nevyzpytatelné," řekl klubovému webu Wallem.

"Původně ani nebylo v plánu, že půjde Conrad do hry. Zvažovali jsme dva jiné hráče, ale nakonec padla volba na něj. Byl to momentální nápad, rychle jsme ho svlékli a poslali na hřiště. Dát ihned gól na tribunu sever, to je snový debut," řekl Trpišovský.

Slávisté v součtu s úvodem domácí ligy zvítězili i ve čtvrtém soutěžním zápase v sezoně. Zároveň si vylepšili bilanci s ukrajinskými soupeři, s nimiž vyhráli teprve podruhé z dosavadních pěti duelů v soutěžích UEFA. V předchozích dvojzápasech s Šachtarem Doněck a Dynamem Kyjev vypadli.

"Udělali jsme spoustu chyb a dali jsme soupeři spoustu dárků. Musím ale říct, že naše mužstvo je celkově docela vyčerpané. Byli jsme dva dny na cestách, předtím jsme se trochu přiotrávili (jídlem). I to bylo celkově znát na našem výkonu," mínil trenér Dnipra Oleksandr Kučer.

Úvodní utkání 3. předkola fotbalové Evropské ligy:

Slavia Praha – SC Dnipro-1 3:0 (2:0)

Branky: 5. a 38. Schranz, 81. Wallem. Rozhodčí: Visser – Vanyzere, Nijssen – Lambrechts (video, všichni Belg.). ŽK: Masopust – Svatok, Babenko, Ledněv, Rubčynskij, Kravec. ČK: 58. Ogbu. Diváci: 19.102.

Slavia: Kolář – Masopust, Ogbu, Holeš, Provod – Zafeiris (90. Jurásek), Oscar – Schranz, Lingr (79. Ševčík), Jurečka (79. Wallem) – Van Buren (79. Chytil). Trenér: Trpišovský.

Dnipro: Kinarejkin – Adamjuk, Svatok (46. Pasič), Sarapij, Kravec – Babenko (61. Pichaljonok), Blanco – Guculjak, Rubčynskij (80. Bill), Treťjakov (11. Ledněv) – Filippov (80. Kivinda). Trenér: Kučer.

Další utkání 3. předkola Evropské ligy:

Mistrovská část:

Žalgiris Vilnus – Häcken (Švéd.) 1:3 (0:1), Karabach – HJK Helsinky 2:1 (0:0), Šeriff Tiraspol – BATE Borisov 5:1 (2:0).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články