Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeňská lehká jízda sestřelila maltské obránce a míří za postupem

Na rozdíl od trápení s kosovskou Dritou ve 2. předkole Evropské konferenční ligy, vstoupili fotbalisté Viktorie Plzeň do 3. předkola s maltskou Gzirou jednoznačně. Potvrdili roli favorita hned v úvodním zápase, nedali soupeři žádnou šanci a do odvety půjdou s náskokem 4:0. A to ještě několikrát trefili konstrukci maltské branky. Góly stříleli Bucha, Durosinmi, Švec a v nastaveném čase uzavřel skóre Kopic. Odveta se hraje za týden na maltském národním stadionu v Ta' Qali.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlas utkání Plzeň – Gzira

Už v prvním poločase se trefili Pavel Bucha a Rafiu Durosinmi, po změně stran přidali další góly Pavel Šulc a střídající Jan Kopic. Západočeši navíc čtyřikrát trefili brankovou konstrukci. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka zvítězili ve třetím soutěžním utkání po sobě.

"Kdybych byl neskromný, řeknu, že jsme měli dát ještě víc gólů. Asi by to byla pravda, šancí bylo možná na ještě dvakrát tolik branek. Ale ve fotbale to zase tak není, že tam všechno napadá. Já si vážím toho, že jsme dali čtyři góly a měli další šance," řekl trenér Koubek po zápase.

Postupující se v závěrečném play-off o skupinu utká s vítězem souboje mezi kazachstánským Tobolem Kostanaj a severoirským Derry City. Úvodní duel Tobol doma vyhrál 1:0.

Koubek udělal v základní sestavě jedinou změnu od zahajovací jedenáctky nedělního ligového zápasu s Ostravou. Kapitán Hejda v obraně nahradil osmnáctiletého debutanta Palusku.

Plzeňští otevřeli skóre v 10. minutě, kdy Buchův centr zpoza šestnáctky propadl za brankáře Cassara. Pětadvacetiletý záložník, který stihnul doléčit naražené koleno, se trefil ve druhém soutěžním utkání za sebou.

O chvíli později musel zřejmě kvůli vážnějšímu zranění vystřídat domácí Jirka, který byl odvezen ze hřiště a nahradil ho Mosquera.

Domácí přidali druhý gól ve 23. minutě. Šulc posunul míč do šestnáctky na Durosinmiho a nigerijský útočník snadno prostřelil nejistého brankáře Gziry.

Viktoria dominovala. Po Kalvachově standardní situaci volný Chorý hlavičkoval o kousek vedle. Plzeňští pak během tří minut trefili třikrát brankovou konstrukci. Kalvach z voleje a Hejda hlavou zamířili do tyče, hlavičku Durosinmiho zastavilo břevno.

Domácí vstoupili aktivně i do druhého poločasu, Chorý ale znovu vypálil vedle. Durosinmiho hlavičku poté vytáhnul dobrým zákrokem Cassar.

Po nepříliš záživné pasáži bez větších šancí Viktoria v 73. minutě zvýšila na 3:0. Mosquera v pokutovém území našel nepokrytého Šulce, který si zpracoval míč a překonal Cassara. Dvaadvacetiletý hráč vstřelil za Plzeň první soutěžní gól po návratu z hostování v Jablonci.

"Všímali si vyšších hráčů ve vápně. Já tam byl sám a zakřičel si na Hejdise (Hejdu), který mi to dobře pustil. Stopnul jsem si to kolenem, jak jsem chtěl. Připravoval jsem se na to, jsem rád, že jsem to trefil," popsal Šulc.

Západočeši dál útočili. Blízko čtvrté brance byl Kliment, jenž trefil tyčku. Ve čtvrté minutě nastavení uzavřel skóre Kopic obloučkem po přihrávce od dalšího střídajícího hráče Traorého.

Plzeňští doma v předkolech evropských pohárů protáhli šňůru bez porážky na 12 duelů. "Lepší tým zaslouženě vyhrál o čtyři góly. Nejsme zvyklí pravidelně hrát takové zápasy. Úroveň naší ligy určitě není taková jako úroveň české nejvyšší soutěže," uvedl kouč Gziry Darren Abdilla.

Pro Viktorii nešlo o nejvyšší pohárové vítězství v historii. Západočeši už doma dvakrát vyhráli 5:0 – v roce 2012 nad Ruchem Chorzów ve 3. předkole Evropské ligy a vloni nad Helsinkami ve 2. předkole Ligy mistrů.

Úvodní utkání 3. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy:

Viktoria Plzeň – Gzira United 4:0 (2:0)

Branky: 10. Bucha, 23. Durosinmi, 73. Šulc, 90.+4 Kopic. Rozhodčí: Thorarinsson – G. M. Sigurdsson, B. Sigurdsson (všichni Isl.). ŽK: Mendoza, Carlos Chabá, Ewertton (všichni Gzira). Diváci: 10 142.

Plzeň: Staněk – Hejda, Hranáč, Dweh – Jirka (16. Mosquera), Bucha (76. Vlkanova), Kalvach, Cadu (76. Kopic) – Šulc (75. Traoré) – Chorý, Durosinmi (56. Kliment). Trenér: Koubek.

Gzira: Cassar – Marcelo Dias, Mentz, Romero, Carlos Chabá, Thiaguinho – Mendoza (79. Riascos), Scerri (87. Ewertton), B. Borg (90.+3 Pace) – Wilkson (77. Azizi), Essaka (46. A. Borg). Trenér: D. Abdilla.

Další utkání 3. předkola Evropské konferenční ligy:

Struga (Sev. Mak.) - Swift Hesper (Luc.) 3:1 (2:0), Sabah (Ázerb.) - Partizan Bělehrad 2:0 (0:0), Bodö/Glimt - Pjunik Jerevan 3:0 (2:0), Omonia Nikósie - Midtjylland 1:0 (1:0), Valmiera (Lot.) - Partizani Tirana 1:2 (1:0), Sfantu Gheorghe (Rum.) - Aktobe (Kaz.) 1:1 (0:0), Santa Coloma (And.) - Alkmaar 0:1 (0:0), Něftči Baku - Besiktas Istanbul 1:3 (0:2), Rosenborg Trondheim - Heart of Midlothian 2:1 (2:0), Dila Gori (Gruz.) - APOEL Nikósie 0:2 (0:1), Legia Varšava - Austria Vídeň 1:2 (0:1), Hamrun (Malta) - Ferencváros Budapešť 1:6 (0:1), Farul Constanta - Flora Tallinn 3:0 (0:0), Beer Ševa - Levski Sofia 0:0, Celje (Slovin.) - Neman Grodno (Běl.) 1:0 (0:0), Arouca (Portug.) - Brann Bergen 2:1 (1:0), B36 Tórshavn (Faer. ostr.) - Rijeka (Chorv.) 1:3 (1:1), Twente Enschede - Riga FC 2:0 (1:0), Fenerbahce Istanbul - Maribor 3:1 (0:0), Club Bruggy - KÁ Akureyri (Isl.) 5:1 (4:0), Lech Poznaň - Trnava 2:1 (0:0), Demirspor - Osijek 5:1 (2:0), Aris Soluň - Dynamo Kyjev 1:0 (0:0), Hibernian (Skot.) - Lucern 3:1 (0:0), FCSB (Rum.) - Nordsjaelland 0:0, Ballkani (Kos.) - Lincoln Red Imps (Gibr.) 2:0 (0:0), Rapid Vídeň - Debrecín 0:0, Hajduk Split - PAOK Soluň 0:0.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články