Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Europoslanci si berou na paškál korupci ve FIFA

Štrasburk – Europoslanci ve Štrasburku jednají o korupčním skandálu Mezinárodní fotbalové federace FIFA, kvůli němuž vzápětí po znovuzvolení rezignoval její dlouholetý šéf Sepp Blatter. Chtějí rovněž vyzvat k tomu, aby se jedním z kritérií výběru pořadatelů mezinárodních sportovních akcí stalo dodržování lidských práv v kandidátské zemi. Pohled českých europoslanců se liší především v otázce, zda debata o korupci v jedné ze sportovních organizací vůbec patří na unijní půdu.

Budova Evropského parlamentu
zdroj: ČT24

"Podle mého názoru zde došlo k poměrně jednoznačnému porušení zákona a mají konat orgány činné v trestním řízení. Není to věc, která by měla jít rukama zákonodárného sboru," uvedl europoslanec Pavel Poc (ČSSD, Aliance socialistů a demokratů).

S tím, že by se europoslanci neměli podobnými body zabývat, souhlasí i Petr Mach (Svobodní, Evropa svobody a přímé demokracie): "Poslanci by měli fotbal řešit v hospodě jako každý jiný. Není to věc, která patří na půdu Evropského parlamentu. Mnozí lidé se mylně domnívají, že mistrovství světa ve fotbale nebo olympiáda jsou organizované vládami. Ne, to jsou soukromé soutěže a tak by to mělo zůstat," zdůraznil.

Podle Michaely Šojdrové (KDU-ČSL, Evropská lidová strana) jde ze strany Evropského parlamentu především o apel na transparentnost: "Chceme dosáhnout, aby se celá akce prošetřila transparentně, aby další dva šampionáty (2018 v Rusku a 2022 v Kataru) nebyly diskvalifikovány."

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští europoslanci ke korupci ve FIFA

Podle Dity Charanzové (nestraník za ANO, Aliance liberálů a demokratů) je třeba jednat urychleně. Podle ní je to pro fotbal moment, kdy by se měl zamyslet, jak se zreformovat. "Budeme požadovat, aby přišel plán reforem, budeme požadovat, aby se celý případ co nejvíce zveřejnil a abychom znali, jak se organizace chce do budoucna vyvarovat podobných skandálů," zdůraznila Charanzová.

Jiří Maštálka (KSČM, Sjednocená evropská levice) rovněž požaduje hbité prošetření celé kauzy. "Co je na tom zvláštního, je aktivita FBI. A to, že se Spojené státy okamžitě nabízejí, že by mohly pořádat tak prestižní a výdělečnou akci, jako je fotbalový šampionát, i to, že je do toho vtahováno Rusko a Katar," uvedl Maštálka.

Luděk Niedermayer (nestraník za TOP 09, Evropská lidová strana) si je vědom citlivosti zásahu do podobných záležitostí: "Evropa a rozvinutý svět by neměly v žádné oblasti tolerovat korupci. Zároveň je třeba respektovat, že sportovní unie nejsou řízené státem. Je nicméně třeba dosáhnout toho, že se chování organizací změní. Za jiných okolností by se země jako USA nebo Evropská unie neměly na jejich práci podílet."

Ve hře je i chuť zviditelnit se na populárním tématu. Tak situaci vidí Jan Zahradil (ODS, Evropští konzervativci a reformisté): "Proti korupci – i ve sportu – je třeba bojovat. Ale nerozumím úplně snaze přenést tato jednání na půdu Evropského parlamentu. Ten s tím nemá nic společného, žádné pravomoci v této oblasti nemá, není ani žádným vyšetřovacím orgánem, který by mohl cokoli nového zjistit. Mám spíše pocit, že je to snaha některých europoslanců vnést na jednání téma, na kterém by se mohli mediálně přiživit. Ale žádný velký smysl v tom nevidím."

FIFA čelila v posledních letech řadě afér s nádechem korupčního jednání. Zatím poslední a největší vypukla těsně před volbou šéfa FIFA v Curychu. Zatčeno bylo sedm lidí, kteří stejně jako sedm dalších čelí obvinění z korupce při volbě pořadatelů nebo prodeji marketingových práv. Podle amerických a švýcarských vyšetřovatelů sahají některé případy až do 90. let a úplatky dosáhly celkové výše 150 milionů dolarů.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články