Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Korupce ve FIFA byla normou, uplácelo se i před MS 1998

New York - Sám fotbal nikdy nehrál, o fungování FIFA toho ale věděl, jako málokdo. Charles Blazer strávil ve výkonném výboru 16 let a pro americké vyšetřovatele se stal klíčovým zdrojem informací. Ti teď odtajnili zápis ze slyšení u newyorského federálního soudu, v němž se v roce 2013 Blazer přiznal k vydírání a úplatkářství. Funkcionář, který v současnosti trpí rakovinou střev a je napojen na plicní ventilaci, mimo jiné potvrdil, že on a další členové FIFA dostali zaplaceno za hlasy pro JAR ve volbách dějiště mistrovství světa 2010. Korupce podle něj provázela i volby pořadatele MS 1998 a týkala se i dalších turnajů.

Ilustrační foto

"Zhruba v roce 1992 jsem se dohodl s dalšími osobami na přijetí úplatků v souvislosti s výběrem hostitelské země pro světový šampionát 1998," řekl mimo jiné Blazer. Žádná konkrétní jména se v částečně začerněném protokolu neobjevila. Šampionát 1998 nakonec získala Francie, podle dalších dokumentů amerických vyšetřovatelů ale tehdy uplácel protikandidát Maroko.

Blazer dále potvrdil, že v letech 2004 až 2011 přijímal spolu s dalšími funkcionáři úplatky v souvislosti s volbou pořadatele MS 2010. Z dalších souvislostí vyplývá, že společníkem, který spolu s ním inkasoval peníze od JAR, by měl být bývalý místopředseda FIFA Jack Warner z Trinidadu a Tobaga, který byl v letech 1990 až 2011 šéfem severoamerické fotbalové konfederace CONCACAF.

Jihoafrická republika poukázala na konto FIFA deset milionů dolarů, o nichž nyní tvrdí, že šlo o příspěvek na rozvoj fotbalu v Karibiku. Generální sekretář Jérome Valcke údajně částku dál přeposlal na účet, ke kterému měl přístup Warner. Obvinění z podílu na korupci ale Valcke odmítá a autorizaci transakce už dříve popřel s tím, že k něčemu takovému neměl oprávnění. Převod podle něho schválil tehdejší místopředseda FIFA Julio Grondona, který v roce 2014 zemřel.

Blazer, jenž působil ve výkonném výboru FIFA v letech 1997 až 2013 a byl generálním sekretářem CONCACAF v letech 1990 až 2011, rovněž přiznal, že přijal nelegální provize i v souvislosti s pěti ročníky vrcholného podniku CONCACAF - Zlatého poháru. Některé detaily z jeho výpovědi zveřejnily americké úřady už minulý týden, kdy obvinily 14 lidí, z toho devět funkcionářů FIFA, z úplatkářství a dalších finančních deliktů.

Prověřují se i okolnosti zvolení mistrovství světa v Ruska (2018) a Kataru (2022). Velká Británie - jako neúspěšný kandidát pro rok 2018 - se už nabídla, že arabskou zemi klidně nahradí. "Pokud by nás FIFA o pořádání požádala, máme na to kapacity," ujistil britský ministr kultury John Whittingdale.

Během největší korupční kauzy v dějinách FIFA paradoxně do kin přichází velkofilm o její historii. Rozpočet v přepočtu 700 milionů korun platila z velké části sama Mezinárodní fotbalová federace.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články