Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Přichází "postblatterovská" éra. Kdo může usednout do čela FIFA?

Curych – Dlouhých 17 let byl Sepp Blatter neotřesitelným vládcem FIFA. Pouhé čtyři dny po začátku svého pátého mandátu ale zkušený švýcarský funkcionář pod tlakem nebývalého korupčního skandálu mezi špičkami organizace rezignoval. Mezinárodní asociace tak bude na přelomu roku volit nového šéfa. Která z osobností světového fotbalu může Blattera nahradit?

Sepp Blatter a Michel Platini
zdroj: AP autor: Patrick B. Krämer

Dá se očekávat, že se do volby nového prezidenta zapojí jordánský princ Alí bin Husajn, který byl na květnovém kongresu jediným protikandidátem odstupujícího předsedy. "Jsem k dispozici všem národním svazům, které chtějí změnu. Včetně těch, které se dosud změn bály," uvedl po rezignaci Blattera. "Chci tuto organizaci opravit a nastavit správným směrem."

"Nejdřív si o tom musím promluvit s národními svazy. Ještě je brzy dělat nějaké závěry, když mě ale budou chtít, půjdu do toho," prohlásil bin Husajn. "Jsem připraven sloužit fotbalu. Miluji ho, ale teď musíme počkat a uvidíme," dodal. Jordánský fotbalový svaz už pověřil právníky, aby prošetřili stanovy FIFA, jestli bin Husajn nemůže jako poražený kandidát z voleb po odstoupení Blattera nastoupit do funkce předsedy.

Alí bin Husajn
zdroj: ČT4 autor: Patrick B. Krämer

Kandidaturu už zvažuje většinový vlastník společnosti Hyundai Čong Mong-jun. Nejprve se však chce sejít se zástupci evropských svazů a teprve potom oznámí definitivní rozhodnutí. Jednašedesátiletý korejský miliardář v minulosti působil ve výkonném výboru FIFA a patřil k hlavním postavám úspěšné korejské kandidatury na spolupořádání mistrovství světa v roce 2002 s Japonskem. V letech 1993 až 2009 vedl také národní svaz.

O uvolněné místo předsedy FIFA projevil zájem i bývalý slavný brazilský fotbalista Zico. "Proč ne? Můj život je celý spojený s fotbalem. Je to moje vášeň, kterou jsem vždycky bral s velkým respektem," uvedl Zico, který momentálně trénuje indický celek Goa. "Fotbal by měl dostat přednost před politikou. Ještě jsem nezískal potřebnou podporu, ale stát se může všechno," dodal.

Mezi evropskými kandidáty je na prvním místě současný prezident UEFA Michel Platini – dlouhodobý Blatterův kritik a předseda jediné konfederace, která se jednotně postavila proti dalšímu pokračování jeho vlády ve stínu korupční kauzy. Zanedlouho šedesátiletý nejlepší francouzský fotbalista historie dosud nechtěl riskovat přímý střet se švýcarským mistrem zákulisních vyjednávání, po jeho rezignaci však má volnou cestu.

Generální sekretář FAČR Rudolf Řepka se domnívá, že ideální variantou by byla právě kandidatura Platiniho, který během hráčské kariéry získal tři Zlaté míče a daří se mu i na funkcionářském poli. "Už v roce 1998 dělal šéfa mistrovství světa, byl součástí výkonného výboru UEFA, než byl zvolen šéfem, má pozici ve FIFA. Jestli to má být známý hráč, tak je třeba, aby za ním byla nějaká funkcionářská kariéra. A on ji má dvacetiletou," uvedl Řepka.

Netuší, zda se Platini ke kandidatuře odhodlá, neboť současná situace evropskému kandidátovi nenahrává. "Platini by byl tím správným prezidentem, ale je to diskutabilní, protože teď je to diplomaticky postavené tak, že je to ta bohatá Evropa proti zbytku světa. Proto to každý evropský kandidát včetně pana Platiniho bude mít těžké. Evropa bude muset pro svého kandidáta najít podporu i na jiných kontinentech," řekl Řepka.

Prvním uchazečem o post předsedy z řad evropských funkcionářů byl původně někdejší dlouholetý činovník FIFA Jérome Champagne. Zkušený diplomat ohlásil kandidaturu už v září 2014, v únoru letošního roku ji však kvůli nedostatečné podpoře stáhl. Pokud by se Platini nerozhodl kandidovat sám, mohl by podpořit svého krajana, který už v letech 19992010 ve světové asociaci v různých funkcích působil.

V předchozí volbě se angažovali také předseda Nizozemského fotbalového svazu Michael van Praag či bývalý portugalský fotbalista a člen sportovní komise UEFA Luís Figo. Oba nakonec kandidaturu vzdali ve prospěch bin Husajna. Do hry může zasáhnout i bývalý francouzský internacionál David Ginola, který chtěl kandidovat i v předchozí volbě, avšak nesplnil potřebná kritéria. Jeho tým však už potvrdil, že má v úmyslu kandidovat znovu.

Podle venezuelského prezidenta Nicoláse Madura by Blattera měl nahradit slavný Argentinec Diego Maradona. "Měl by to být on, vždyť dlouhá léta FIFA kritizoval a oni se mu jen posmívali a vyhrožovali mu. Fotbalová federace by měla být v režii fotbalistů," uvedl socialistický vůdce Venezuely na adresu kapitána mistrů světa z roku 1986.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články