Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Evropa konci Blattera tleská. A usmívá se

Praha – Zatímco se spekuluje o důvodech rezignace Josepha Blattera na pozici prezidenta FIFA, evropský fotbal po zklamání z výsledků voleb slaví. Diametrálně odlišná je však situace v Rusku a Kataru, kde se mají konat kontroverzní šampionáty v letech 2018 a 2022, na nichž ulpělo podezření z korupce. "Kdybych byl v katarském organizačním výboru, nespal bych moc dobře," poznamenal šéf anglické asociace Greg Dyke, který jako první vyzval k odebrání pořadatelství Kataru.

Pohled na katarskou metropoli Dauhá s replikou trofeje pro vítěze MS ve fotbale
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Myslím, že se objeví důkazy, které odhalí, že volby nebyly úplně férové. A jestli se to stane, mělo by se hlasovat znovu," dodal Dyke. To se však Kataru logicky vůbec nelíbí. "To, že se pan Dyke ihned zaměřil na odebrání mistrovství Kataru, o něm leccos napovídá. Vždyť má jít o první šampionát na Blízkém východě," prohlásil šéf katarského svazu Hamada bin Chalífu. "Nejdřív by měl nechat proběhnout vyšetřování a soustředit se na to, aby anglická reprezentace v Kataru získala titul," uvedl.

Obavy Katařanů přiživil i britský ministr kultury, médií a sportu John Whittingdale. "Pokud se ukáže, že ta rozhodnutí (o přidělení pořadatelství) byla založena na korupci a ilegálních aktivitách, je evidentní, že by se vzedmul obrovský tlak na to, aby se tyto kandidatury znovu otevřely," zmínil možnost dalšího přezkoumání pořadatelství světového fotbalového šampionátu v roce 2022.

Organizační výbor katarského šampionátu si zatím komplikace nepřipouští. "Nejnovější události ve FIFA nemají žádný vliv na naše přípravy na mistrovství světa 2022," uvedl v prvním oficiálním prohlášení od Blatterova odstoupení. FBI přitom podle agentury Reuters potvrdila, že prověřuje i okolnosti přidělení MS jak Kataru, tak i Rusku.

Ohlasy na rezignaci Seppa Blattera:

Venezuelský prezident Nicolás Madura"Odstranili Blattera, aby mohli FIFA ovládat. Mají v úmyslu sebrat Rusku a Kataru mistrovství světa, nebo ho přinejmenším sabotovat."

Šéf německého fotbalu Wolfgang Niersbach: "Je to tak trochu tragédie, které mohl sám sebe i nás ušetřit, kdyby tak učinil dřív."

Franz Beckenbauer: "Bylo to moudré rozhodnutí. Tlak na něj byl příliš velký a nikdy by se s korupční aférou nesmířil, ať už za ni nese odpovědnost, nebo ne."

Sportovní redaktor Aktuálně.cz Luděk Mádl: "Dokážu si představit, že Blatter s námi sehrál trochu divadlo. Možná s variantou zvolení a odstoupení počítal po minulém týdnu, kdy proběhlo zatýkání. Tím získal čas minimálně půl roku, během kterého se dá mnohé zahladit."

Australský senátor Nick Xenophon: "Víme, že 45 milionů australských dolarů bylo vynaloženo zbytečně, volba pořadatelské země byla zkorumpovaná. Takže nejen Australané by měli dostat své peníze zpátky. Navíc jak se teď můžeme podílet na šampionátu v Kataru? V zemi, kde při stavbě stadionů zemřelo přes 1200 dělníků? To je prostě ohavnost."

Generální sekretář FAČR Rudolf Řepka: "Překvapilo nás to, protože na kongresu pan Blatter vypadal, že je odhodlán bojovat s celým světem. Že by položil funkci, jsem opravdu nečekal. Tlak na něj byl extrémní a asi si uvědomil, že pro fotbal bude opravdu lepší, když funkci položí. Fotbal ale potřebuje změnu a potřebuje ji hned. Čekat do prosince je podle mě špatně. Bude půl roku vakuum."

Tam panuje po rezignaci Blattera nervózní vyčkávání dalších událostí. Šampionát v roce 2018, který se má v Rusku konat, je taktéž poskvrněn korupčním podezřením. Siutaci odpovídají reakce místních médií. "Blatterovo odstoupení není dobrá zpráva pro Rusko, které je jedním z jeho velkých zastánců," napsal Kommersant. "Pro Rusko jde o znepokojivou zprávu. Zatím nic nevíme, ale doufejme, že to nebude mít neblahé následky pro šampionát v Rusku," uvedl Sport Express. Oficiálně ale Rusové nicméně uvedli, že přípravy jedou podle plánu.

Co stojí za rezignací Blattera? Důkazy proti němu, či tlak sponzorů?

Velkým tématem jsou i důvody, které Blattera vedly k rezignaci. "Udělal tedy něco špatného? Je obviněn z nějakého zločinu? Nebo odstoupil z osobních důvodů? Vždyť na volebním kongresu ještě horlivě volal k boji proti korupci a teď zněl zahořkle a sklesle," ptal se švýcarský Blick a shrnul tak otázky, které kolem odstoupení víří vzduch.

Možností je tlak velkých sponzorů, na jejichž penězích celý kolos stojí. "Zásadní je, že teď bude daleko průhlednější, jak nakládají s penězi. Potřebují někoho, kdo bude celkově důvěryhodný. Nějakou porotu, která zajistí, že se nic podobného nebude opakovat," řekl například prezident Simon Productions Doug Simon.

Jaromír Bosák, fotbalový komentátor ČT:

Jaromír Bosák na stadionu Maracaná"Můj osobní názor je, že na Seppa Blattera už se také něco ví, někdo má informace, že i on má ušpiněné ruce. A tak mu bylo naznačeno, že by bylo lepší, kdyby si sbalil svých pět švestek a nechal své místo volné pro eventuálního nástupce."

S odlišným vysvětlením přišla americká stanice ABC. Podle jejího zdroje se o Blattera začala zajímat FBI, což však zatím úřad nepotvrdil. "Bylo to pro mě jediné vysvětlení. Muselo se objevit obvinění přímo na Josepha Blattera, teď je jen otázkou, jak se to bude vyvíjet dále," komentoval možné vyšetřování zástupce šéfredaktora deníku Sport Štěpán Filípek.

Blatterův "tajný vzkaz" médiím v jeho rezignační zprávě

Platini odložil schůzi o postoji k FIFA

Předseda Evropské fotbalové unie Michel Platini odložil plánovanou schůzku před sobotním finále Ligy mistrů v Berlíně, kde se mělo jednat o postoji UEFA k Mezinárodní fotbalové federaci.

"Každý den se objevují nové a nové informace, takže bude moudřejší vzít si čas na vyhodnocení situace, abychom společně zaujali stanovisko k tomuto problému. V následujících týdnech se nám snad naskytne jiná šance na setkání," řekl bývalý francouzský reprezentant Platini. 

"Uteč, kdo můžeš!"

Valcke rezignovat nehodlá

Kdo naopak nechce napodobit Blatterův krok, je generální sekretář FIFA Jérome Valcke. Uvedl, že na korupčním skandálu žádnou vinu nenese, a nevidí důvod, proč by měl odstoupit. Podle vyšetřování amerických úřadů ale stál v roce 2008 za podezřelým převodem deseti milionů dolarů na účet bývalého viceprezidenta FIFA Jacka Warnera, který je mezi obviněnými z úplatkářství. "Nelze mi nic vytknout a rozhodně se necítím vinný," uvedl.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Twitter, Guardian, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články