Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Skandál v baráži látala FIFA penězi Irsku. Uplácela i Austrálie?

Dublin/Melbourne - Irský fotbalový svaz dostal v roce 2009 od FIFA nespecifikovanou finanční kompenzaci, aby se s ní nesoudil kvůli skandálu v baráži o světový šampionát s Francií. Řekl to jeho předseda John Delaney. Podle FIFA však šlo o půjčku. Rozhodující gól ve druhém utkání tehdy padl po jasné ruce Thierryho Henryho. Korupční praktiky ve FIFA mezitím vyšetřuje také australská policie. Zabývá se okolnostmi neúspěšné kandidatury Austrálie na pořádání MS 2022. Organizační výbor totiž převedl 500 000 dolarů na konto CONCACAF, které byly později zpronevěřeny.

FIFA
zdroj: ISIFA/EPA

"Cítili jsme, že vzhledem k tomu, co se odehrálo, bychom měli u soudu šanci," řekl Delaney. "Blatter se nám posmíval a dělal si z nás legraci. Proto jsem za ním šel do kanceláře, kde padlo dost ostrých slov," prohlásil. Po setkání s předsedou FIFA prý byly irskému svazu nabídnuty peníze. "Bylo to ve čtvrtek a v pondělí už byla dohoda hotová a podepsaná. Pro nás šlo o dobrou a naprosto legitimní domluvu," uvedl Delaney.

O jakou částku šlo, odmítl funkcionář potvrdit, ale na dotaz, zda šlo o pět milionů eur, odpověděl: "Tu částku jste zmínil vy, dobrá práce. Dostali jsme peníze za to, abychom nepodávali žalobu. A podle dohody mám zakázáno o konkrétní částce mluvit," prohlásil. FIFA finanční vyrovnání potvrdila s tím, že šlo o půjčku, která měla být splacena v případě, že se Irsko kvalifikuje na mistrovství světa v roce 2014.

Irsko tehdy prohrálo první zápas baráže v Dublinu 0:1. V odvetě na St. Denis se o jedinou branku v normální hrací době postaral Robbie Keane, ale v prodloužení vyrovnal William Gallas. Jeho gól zajistil Francii místo na mistrovství světa v JAR, přestože televizní záznamy ukázaly, že přihrávající Henry byl v ofsajdu a navíc zahrál rukou.

Australané prověřují okolnosti pořadatelství MS 2022

Šéf australského fotbalu Frank Lowry transakci obhajuje s tím, že šlo o příspěvek na vybudování špičkového sportovního centra, a nikoliv o úplatek. "Vedli jsme čistou kampaň," uvedl mimo jiné v otevřeném dopise.

Austrálie utratila za kampaň 40 milionů dolarů. Ve volbách pořadatele MS 2022, které v prosinci 2010 vyhrál Katar, ale získala jen jediný hlas. Jakmile prý Lowry zjistil, že předseda CONCACAF Jack Warner peníze z fondu zneužil, začal usilovat o jejich navrácení.

"Požádali jsme CONCACAF, aby nám peníze poukázali zpět, protože nebyly využity na zamýšlený účel. FIFA nám doporučila, abychom počkali, dokud neskončí vyšetřování. A to stále probíhá," uvedl Lowry s tím, že Austrálie přispěla na projekt Centre of Excellence na Trinidadu menší částkou, než byly požadované čtyři miliony dolarů.

Warner, který je jedním ze 14 obviněných v současném korupčním skandálu FIFA, navíc v zaplaceném půlhodinovém televizním projevu oznámil, že FIFA v roce 2010 sponzorovala před trinidadskými volbami jeho politickou stranu. Údajně prý může předložit důkazy včetně šeků. O všem prý věděl nejen předseda FIFA Sepp Blatter, ale i další přední funkcionáři.

Venezuelská policie prohledala sídlo svazu

Venezuelská vojenská policie prohledala sídlo tamní fotbalové federace (FVF) v souvislosti s vyšetřováním korupce jejího předsedy Rafaela Esquivela. Ten je jedním ze sedmi funkcionářů FIFA, kteří byli minulý týden zatčeni ve Švýcarsku. Policie se soustředila na hledání důkazů o nekalých praktikách, kterých se měl předseda FVF v minulosti dopustit.

Esquivel stojí v čele venezuelského fotbalu od roku 1988. Podle vyšetřovatelů kauzy FIFA se korupce dotkla i jihoamerické fotbalové federace CONMEBOL, v jejímž výkonném výboru zasedá právě Esquivel. Funkcionáři údajně v minulých letech inkasovali úplatky v celkové výši 100 milionů dolarů za přidělení komerčních práv na několik ročníků kontinentálního šampionátu Copa América, včetně toho letošního, který od příštího týdne hostí Chile. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články