Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v softballu 2024 Mexiko

SESTŘIH: X faktor Birmančevič zajistil Spartě vítězství v MOL Cupu a první double po 10 letech

Po víkendovém zisku mistrovského titulu opanovala Sparta také domácí pohár. V dramatickém finále, které gradovalo v závěrečné patnáctiminutovce, udolala Plzeň 2:1. Hrdinou utkání se stal v životní formě hrající Veljko Birmančevič, jenž se blýskl bilancí 1+1 a přihrál pražskému celku první double od ročníku 2013/14. Jeho lesk ale notně snížil exces fanoušků obou týmů po závěrečném hvizdu, proti nimž museli zasahovat těžkooděnci.

Fotbalisté Sparty oslavujé gól ve finále MOL Cupu
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

V 79. minutě otevřel skóre nešťastným vlastním gólem obránce Západočechů Sampson Dweh, který krátce předtím za bezbrankového stavu orazítkoval oku lahodící střelou tyč.

Viktoria dohrávala bez vyloučeného nejlepšího ligového střelce Pavla Šulce, jenž v 85. minutě obdržel červenou kartu, přesto v oslabení o chvíli později vyrovnal Tomáš Chorý. V první minutě nastaveného času ale v pokračující přesilovce rozhodl Birmančevič.

Sparta se představila ve finále potřetí za sebou a uspěla v něm po předchozích dvou nezdarech. Čerství mistři ovládli MOL Cup po čtyřech letech a celkově poosmé v samostatné historii, což je nejvíce ze všech českých týmů. Plzni naopak nevyšla odplata za porážku ve finále v roce 2014 a na svůj druhý triumf od rozdělení federace nedosáhla.

"Zisk doublu znamená hodně nejen pro mě, ale pro všechny. Děláme fotbal proto, abychom vyhrávali trofeje. Je to těžké, česká liga je těžká, tahle pohárová sezona byla náročná. Vyhrát dvě trofeje je úžasné," řekl dánský trenér Sparty Brian Priske.

Ve sparťanské brance dostal i v pátém utkání tohoto ročníku MOL Cupu šanci Vorel a jednička Vindahl zůstal na lavičce.

V Doosan Areně od úvodu panovala výborná atmosféra, fanoušci ale v první půli moc šancí neviděli. Ve 14. minutě si na Laciho centr z levé strany naběhl Krejčí a hlavou překonal brankáře Jedličku. Sudí Berka ale postřehl, že předtím v souboji zasáhl rukou do obličeje domácího Červa a útočný faul mu následně potvrdil i videorozhodčí.

Viktoria za celou první půli Vorla neohrozila, jen několik sekund po změně stran však donutil sparťanského gólmana k těžkému zákroku tvrdou ranou zpoza vápna Vydra. Na druhé straně v poslední chvíli před Birmančevičem odhlavičkoval míč na roh Dweh.

V 53. minutě měl další šanci Vydra, z vápna nicméně o kousek minul. Nutno podotknout, že Západočeši byli ve druhé půli nebezpečnější a v 63. minutě jim chyběly centimetry k vedení. Dwehově střele do tyče.

Dramatický závěr rozhodl Birmančevič 

V polovině druhé půle sudí Berka na chvíli přerušil finále kvůli kouři z pyrotechniky v plzeňském "kotli". Po následném rohu hlavičkoval Chorý a Dwehovi scházel kousek, aby na malém vápně zasáhl míč. V 75. minutě mohl chvíli po příchodu na trávník otevřít skóre střídající Kliment, zblízka ale hlavičkoval jen do sparťanského gólmana.

Plzeňští byli po změně stran lepší, skóre však otevřeli Pražané. V 79. minutě zůstal na trávníku po souboji s Rynešem ležet Kliment, Berka nechal hru pokračovat, následný dlouhý nákop do vápna v tísni udržel před čárou Birmančevič a gólman Jedlička nešťastně odrazil balon do Dweha, od něhož míč zapadl do sítě. "Obránce Plzně si asi myslel, že už míč nestihnu na hřišti, ale já tomu celou dobu věřil. Snažil jsem se to pak jen nacentrovat, někdy potřebujete štěstí," uvedl Birmančevič.

V 85. minutě sudí Berka udělil nejlepšímu ligovému střelci Šulcovi k jeho údivu za drobné zatažení druhou žlutou kartu a Viktoria šla do deseti. I v oslabení ale už za dvě minuty srovnali, po závaru dotlačil zblízka hlavou míč do sítě kanonýr Chorý.

Sparťané pak v krátké přesilovce přece jen rozhodli. V první minutě nastavení po sérii přihrávek ve vápně přiťukl Vitík míč Birmančevičovi a ten překonal Jedličku. V nervózním závěru, který provázely strkanice mezi hráči i u laviček, už Pražané výhru udrželi. Po zápase se několik desítek fanoušků z obou táborů dostalo na trávník a větším střetům museli zabránit policejní těžkooděnci.

Letenští v Plzni zvítězili teprve podruhé z posledních šestnácti soutěžních utkání a odčinili březnový ligový debakl 0:4 z Doosan Areny. Český tým dosáhl na double po třech letech, v roce 2021 jej získala Slavia.

"Samozřejmě porážka bolí. Měli jsme k vítězství stejně blízko jako soupeř, vyhrál šťastnější, o tom není pochyb. Za stavu 0:0 jsme měli svoje gólové scény, bohužel jsme trefili tyč, něco prolétalo těsně vedle. Překlápělo se to na naši stranu a pak přišel nešťastný moment v podobě vlastního gólu," řekl plzeňský trenér Miroslav Koubek, který v minulosti chytal za Spartu a dělal tam asistenta.

Viktoria Plzeň – Sparta Praha 1:2 (0:0)

Branky: 87. Chorý – 79. vlastní Dweh, 90.+1 Birmančevič. Rozhodčí: Berka – Kubr, Vlček – Radina (video). ŽK: Šulc, Cadu, Kalvach, Kliment – Kuchta, Birmančevič, Laci, Vindahl, Ryneš, P. Vydra. ČK: 85. Šulc – 90.+6 Stracený (kustod). Diváci: 10 647.

Plzeň: Jedlička – Hejda, Hranáč, Dweh – Cadu, Šulc, Kalvach, Červ, Souaré – M. Vydra (73. Kliment), Chorý. Trenér: Koubek.
Sparta Praha: Vorel – Vitík, Panák, Krejčí – Preciado, Laci, Sadílek (86. Solbakken), Zelený (76. Ryneš) – Birmančevič, Haraslín (86. P. Vydra) – Kuchta (90+7. Olatunji). Trenér: Priske.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články