Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Sparta chce double. Plzeň ale finále poháru hraje doma a Koubek na Priskeho umí

Dojde si Sparta pro double? Ve finále poháru stojí v cestě Plzeň – a lacino se nedá. Pražané nastoupí do zápasu čtyři dny po obhajobě ligového titulu a budou usilovat o double, který naposledy získali v sezoně 2013/14, kdy v souboji o MOL Cup porazili právě Viktorii. Západočeši nechtějí zakončit sezonu bez trofeje, soupeři touží tehdejší finálovou prohru oplatit a podruhé v samostatné historii ovládnout domácí pohár. Přímý přenos sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 17:30.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta bude v Plzni usilovat o zisk double

"Můžeme získat dvě trofeje, což je něco, o co bojujeme každý rok. Ale je třeba ty dvě soutěže oddělit. Mnoho z nás se chce pomstít za prohrané finále nejen v minulém roce, ale i před dvěma lety proti Slovácku. Třetí rok po sobě jsme ve finále a chceme vyhrát," řekl dánský trenér Sparty Brian Priske, jenž zažil pouze loňské finále.

To letošní hostí Plzeň proto, že je hůře postaveným týmem v pohárovém koeficientu za posledních pět let. Výhodu klasického domácího prostředí ale Západočeši mít nebudou, neboť oba týmy požene stejný počet příznivců.

Sparta se představí ve finále poháru počtvrté za posledních pět sezon a potřetí za sebou. Letenští naposledy zvítězili před čtyřmi lety, v minulých dvou sezonách proti Slovácku a Slavii neuspěli. Celkově si od rozdělení federace zahrají finále už počtrnácté, dosud sedmkrát zvítězili a spolu s rivalem z Edenu drží rekord.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih semifinále Plzeň – Zlín

Získat double se v Česku naposledy povedlo před třemi lety Slavii. Sparťané ovládli ligu i pohár v roce 2014 pod trenérem Vítězslavem Lavičkou, ve finále porazili Plzeň po remíze 1:1 v základní hrací době až v penaltovém rozstřelu.

Pražanům se v Plzni dlouhodobě nedaří. Zvítězili tam v jediném z posledních 15 soutěžních zápasů a v minulém duelu 10. března tam utrpěli debakl 0:4, jímž vyrovnali svou historicky nejvyšší porážku v samostatné lize.

"Očekávám, že si určitě povedeme o mnoho lépe, než když jsme byli naposledy v Plzni. Ale je to nový zápas, finále, což je vždy něco jiného. Plzeň je silným, fyzicky dobře vybaveným týmem. Jsou konkurenceschopní nejen v české lize, ale řadu let také na evropské scéně," vyzdvihl Priske.

"Mají silné standardní situace, vepředu klíčové hráče (Pavla) Šulce s (Tomášem) Chorým, i jejich křídelní obránci jsou silní. Bude to těžký a určitě vyrovnaný zápas. Ale víme, že máme silný tým a dostatek kvality na to, abychom vyhráli," dodal.

Zatímco Sparta v sobotu po vítězství 5:0 v Mladé Boleslavi po 23 letech oslavila obhajobu titulu, Plzeň už před remízou 1:1 s Ostravou měla jistotu, že v lize obsadí třetí místo. Trenér Viktorie Miroslav Koubek proto v úvodu nenasadil některé opory.

Plzeň si v samostatné historii zahraje finále MOL Cupu počtvrté, uspět v něm dokázala pouze v sezoně 2009/10 proti Jablonci. Se Spartou od rozdělení federace v poháru zvítězila jen v prvním z dosavadních pěti zápasů, naposledy před čtyřmi lety v semifinále na Letné utrpěla porážku 1:2.

Vlastní hřiště je výhoda, ví Koubek

"Těšíme se, finále je krásná věc. Máte tu největší touhu uspět, protože historie si pamatuje jen vítěze. Naším snem je aspoň jednu trofej z těch, které český fotbal nabízí, uzmout pro sebe. Uděláme pro to všechno, ale respektujeme, že máme velmi těžkého soupeře. Podařilo se nám ho porazit v lize, ale každé utkání je jiné," řekl Koubek.

"Jsme na vlastním hřišti, to je výhoda. Věřím, že to bude hezký zápas, svátek fotbalu. Je to finále, speciální soutěž, boj o trofej, obě mužstva s maximální motivací. Věřím, že se divákům předvede kvalitní sportovní podívaná," doplnil dvaasedmdesátiletý nejstarší ligový kouč, který v minulosti ve Spartě coby gólman chytal a poté tam dělal asistenta trenéra.

Pořadatel soutěže Fotbalová asociace ČR rozdělila mezi oba fanouškovské tábory 3335 vstupenek, zbytek z více než jedenáctitisícové kapacity stadionu připadne FAČR a partnerům. Vítěz zápasu získá prémii 1,5 milionu korun, poražený tým půl milionu. Vítěz má také jistou účast ve 3. předkole Evropské ligy, vzhledem k postavení obou celků v lize toto místo bez ohledu na středeční výsledek připadne Plzni.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články