Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Fotbalová středa na ČT sport. Sparta je ve finále favoritem. Leverkusen? Úplně sci-fi, říká Kozohorský

Fanoušky čeká velká fotbalová středa. Nejdříve přijde na řadu finále domácího poháru mezi Plzní a Spartou, na to naváže vyústění celé sezony Evropské ligy. V souboji s Atalantou Bergamo mohou po zisku bundesligového titulu přidat hráči Leverkusenu další cennou trofej. Obě utkání vysílá ČT sport a ČT sport Plus živě i s předzápasovými studii od 17:30, resp. 20:30.

Pražané nastoupí do zápasu čtyři dny po obhajobě ligového titulu a budou usilovat o double, který naposledy získali v sezoně 2013/14, kdy v souboji o pohár porazili právě Viktorii. 

"Sparta je určitě favoritem. Už oslavila titul v předstihu a hráči první cíl splnili, moc dobře to vědí. Teď vyrážejí za tím druhým. Sparta prostřednictvím Tomáše Rosického (sportovní ředitel, pozn. red.) vyhlásila, že double je její cíl," říká redaktor ČT sport David Kozohorský.

"Loni ještě nebyla pozice Sparty tak pevná, předtím na Slovácku nebyla v takové kondici, jako teď, to bylo ještě před příchodem trenéra Priskeho. Spartě teď hraje prostě víc okolností do karet, i když Plzeň hraje doma a má za sebou taky skvělou sezonu," doplňuje.

Více o síle Sparty v novém dílu Fotbal fokus podcastu:

Spartu podle něj ovšem požene dopředu psychická pohoda. "Trenér Plzně Miroslav Koubek řekl, že únava je jedna věc, ale když obhájíte titul, což je největší úspěch, tak hlava pracuje v pozitivním nastavení dál a vůbec nečeká, že by měla Sparta nějaký výkonnostní problém."

Finále se uskuteční v Plzni proto, že Viktoria je hůře postaveným týmem v pohárovém koeficientu za posledních pět let. Výhodu klasického domácího prostředí ale Západočeši mít nebudou, oba týmy požene stejný počet příznivců. 

"Dlouho se hrávalo na neutrálním stadionu, třeba na Strahově, teď se již posledních pár sezon využívá koeficient. Můžeme čekat výbornou atmosféru, ale rozhodně to není tak, že Viktoria by měla drtivou převahu v hledišti, protože má třetinu vstupenek stejně jako Sparta," popisuje Kozohorský, který mimo jiné provádí předzápasovými studii ČT sport.

Finále EL s českou stopou

Je nám líto, video expirovalo.
Leverkusen může vyhrát EL, proti stojí Bergamo

Leverkusen se v Dublinu utká s Bergamem o trofej pro vítěze Evropské ligy. V této sezoně stále neporažení němečtí šampioni usilují o druhý evropský triumf v klubové historii, Atalanta by slavila poprvé.

"Je to samozřejmě trochu zázrak. Že Leverkusen patří mezi špičkové týmy v bundeslize, to tak prostě je, ale taková bilance je úplně sci-fi. Překonal všechny možné rekordy," říká Kozohorský.

Leverkusen o víkendu zdolal doma 2:1 Augsburg a jako první tým v historii prošel ročníkem německé ligy bez porážky. Byla u toho trojice českých reprezentantů Matěj Kovář, Patrik Schick a Adam Hložek.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Leverkusen – AS Řím

"Největší šanci nastoupit má Kovář, který nastupuje ve všech pohárových zápasech. Tak to v některých týmech bývá, že trenéři rozdělí vytíženost mezi dva brankáře. U Hložka a Schicka uvidíme, ani jeden z nich nemá stoprocentní místo v základní sestavě z různých důvodů. Doufejme, že aspoň pár minut dostanou," doplňuje Kozohorský.

Sérii neporazitelnosti v aktuální sezoně prodloužili svěřenci španělského kouče Xabiho Alonsa na 51 utkání a stále mohou získat unikátní treble. O víkendu je čeká ještě finále Německého poháru proti druholigovému Kaiserslauternu.

"Můžeme být jen rádi, že u toho jsou čeští fotbalisté. Musí v tom být i kus štěstí, ale tým pod Alonsem hraje takovým stylem, že je velmi těžké udržet komncetraci," pokračuje šéf fotbalové sekce ČT sport.

Zásadní je, že Bayer nepolevuje, hraje obrovské tempo po celých devadesát minut. "Bayeru se navíc podařilo mnoho utkání zvrátit nebo vyrovnat až v nastaveném čase. Psychika hraje obrovskou roli. Hráči prostě vědí, že i když prohrávavají o gól či o dva, jsou schopni ho ještě v poslední deseti minutách zvrátit."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články