Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

BLOG: Devět zápasů, jediná výhra – cesta do Evropy je trnitá

Čekal jsem, že nezvykle krátká letní pauza a tím pádem včasný start ligy přinese českým týmům rozehranost, velké plus v boji o evropské poháry. Jenže místo toho český fotbal zatím dostává slušně na frak – z devíti zápasů, které čtyři celky odehrály v předkolech Evropské ligy a Ligy mistrů, urvala výhru jen Mladá Boleslav. Ta v odvetě druhého předkola Evropské ligy porazila na svém stadionu Ordabasy 3:2. Ze zbylých osmi zápasů pět skončilo remízou a znamenaly nečekaně rychlý konec letošní evropské cesty pro Jablonec a stopku nadějí na velké zápasy a ještě větší finanční potěšení pro Plzeň v Lize mistrů.

Každý bodík je dobrý pro koeficient, který pak ovlivňuje počet týmů, které mohou jednotlivé ligy nasadit do soutěží. Letos se o něj zatím nejvíc zasloužili právě hráči Mladé Boleslavi, kteří mají ze tří zápasů dvě remízy a výhru, zatímco například tradiční sběratel bodů z Plzně ze tří zápasů vydoloval jedinou remízu.

Stejně jako Jablonec i Sparta, která na to zatím měla jen jediný zápas, v němž sice sahala po výhře, ale z vedení 2:0 nad Trabzonsporem se před prázdnými tribunami letenského stadionu během pár minut v závěru stalo konečných 2:2.

Zkrátka – žádná hitparáda. Nic k chlubení. Mé předpoklady, kalkulující s vyšší rozehraností, se nepotvrdily. Nic však zatím není ztraceno. Že by ale české celky šly do odvet v nějak komfortní pozici, to ani náhodou.

Nejlépe je na tom opět Boleslav, která s potomkem Steauy Bukurešť přejmenovaným na FCSB uhrála v Rumunsku bezbrankovou remízu. Zato Sparta si to v závěru zápasu hodně pokazila a Viktoria Plzeň se po výkonu v Antverpách po porážce 0:1 na svém stadionu ještě hodně zapotí.

Vypadá to, že když použiji termín klasika českého filmu, Evropa nám opět nastavila zrcadlo. A v něm se jasně odrážejí možnosti současného klubového fotbalu, který rozhodně nezavrhuji, ale jeho limity jsou asi níž, než jsem po loňské sezoně čekal.

I když se podíváme na tuzemskou ligu, tak je jasné, že v ní žádný jednoznačný vládce není. Po čtvrtém kole už žádný tým nemá plný bodový zisk.

Radim Řezník a brankář Plzně Aleš Hruška po inkasovaném gólu od Antverp
zdroj: AP autor: Olivier Matthys

I mistrovská Slavia, která v minulé sezoně dokázala uhrát výborné výsledky, vyřadit Sevillu a potrápit Chelsea, zatím vyhrála ve Zlíně s klikou jako od vrat. Doma s Olomoucí, která v nastaveném čase neproměnila penaltu, ji měla znovu. A poté ze stadionu poslední Karviné přivezla remízu.

Právě Slavia ještě čeká na soupeře (Kluž/Celtic Glasgow, první zápas skončil 1:1), s nímž se popere o Ligu mistrů a vypadá to, že bez dvojice stoperů Deli – Ngadeu, která odešla na poslední chvíli do Belgie, to bude ještě velká dřina.

Jedno je po úvodu sezony jasné. Fotbal v naší kotlině svůj stín jen tak nepřekročí. I přesto, že nejbohatší kluby si už dovolí zaplatit opory tak, aby nemusely hned odcházet do zahraničí. Na příkladu Deli – Ngadeu je vidět, že i pro belgické kluby, které zdaleka nepatří mezi největší a nejmovitější, není problém nejlepší hráče z české ligy odlákat.

To je realita, s níž se asi budeme muset minimálně ještě nějaký čas spokojit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články