Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Byli jsme lepším týmem. Nevím, jak by to vypadalo s diváky, prohlásil po nešťastné remíze Jílek

Dobrý výkon, zcela ovšem překrytý dvěma chybami v závěru. Sparta remizovala v prvním zápase 3. předkola Evropské ligy s Trabzonsporem 2:2. 80 minut převahy zadupáno. Podivný nádech utkání navíc rámovala hrobová atmosféra prázdných tribun. Letenští vůbec jako první český tým v samostatné historii poznali, jaké je to hrát domácí zápas v pohárech před uzavřeným hledištěm. Pro trenéra Pražanů Václava Jílka byla komorní kulisa ještě horší, než očekával.

Guélor Kanga a Costa v zápse s Trabzonsporem
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Po celý zápas jsme byli lepším týmem, bohužel řešení finální fáze bylo zklamáním," prohlásil Jílek.

Během utkání byly stejně jako v přípravných zápasech slyšet jednotlivé pokyny. Když sparťan Costa Nhamoinesu otevřel v 16. minutě skóre, předvedl oslavné gesto, jako by poslouchal fanoušky, i když v hledišti nebyli.

Sparťané ještě v 82. minutě drželi nadějné dvougólové vedení, ale v závěru o něj přišli. "Nedokážu odpovědět, jak by to vypadalo s diváky. Hráčům by to určitě pomohlo, možná nějaký rezervoár sil by jim to mohlo přinést," přemítal Jílek.

"Hráli jsme hodně náročným způsobem hry, v posledních 10 minutách nám možná fyzicky i trochu došlo. Udělali jsme dvě jednoduché chyby v bránění. Velmi dobrý výkon kazí ty dvě inkasované branky, ale to neznamená, že je rozhodnuto," uvedl Jílek.

Sparta pykala uzavřeným hledištěm za rasistické projevy fanoušků při loňském venkovním utkání 2. předkola proti Spartaku Subotica, neboť šlo o opakované napomenutí. V domácí odvetě navíc část příznivců v druhém poločase vtrhla na trávník po gólu srbského týmu, který mu vynesl postup.

"Hrát fotbal bez diváků je hrozné. To se ani nedá přirovnat k přípravě. Jak se fouklo do píšťalky, byly to šílené pocity. Říkal jsem si, jak se ten zápas bude odehrávat. Atmosféra byla horší, než jsem očekával. Dopadlo to na mě. Vůbec to na mě nepůsobilo jako mezinárodní utkání," řekl Jílek.

Každý klub měl na dnešní zápas k dispozici jen 20 VIP vstupenek, hosté pak dostali dalších 200 lístků první kategorie, což je v pohárech tradice. Pár desítek fanoušků se shromáždilo před zápasem před stadionem.

"Subjektivně za mě nejdivnější to bylo, když jsem šel na rozcvičku. A potom před zápasem, když tam stojíte, vidíte prázdné tribuny, totální ticho. Je to vážně divný pocit, takový přátelákový. Ale v zápase jsem to už potom vůbec nevnímal, pak se čistě koncentrujete na hru," uvedl sparťanský záložník Martin Hašek.

Když Trabzonspor v závěru snížil a poté srovnal, dala o sobě hlasitě vědět skupina 200 tureckých majitelů vstupenek první kategorie. "Víme, že u nich v Turecku budou slyšet ještě víc. Ale jsme na to připraveni a budeme bojovat. Je to poločas," řekl Costa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články