Zahozená penalta, přes 20 střel. Až Oršula spasil Liberec proti Mladé Boleslavi

Nakonec dopadlo pro Severočechy utkání happy endem. Přestože byl Liberec po většinu utkání dohrávky 14. kola první fotbalové ligy lepší než Mladá Boleslav, výhru mu úspěšnou dorážkou zajistil až v 87. minutě Filip Oršula. Předtím ještě sedmý Liberec v souboji konkurentů v tabulce neproměnil penaltu, kterou zahodil Roman Potočný, a domácí vyslali i 25 střel, z toho 13 na branku.

Mladoboleslavský bek Křapka podráží Potočného
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Od první minuty jsme šli za vítězstvím, které jsme si myslím zasloužili. Myslím, že se dnes štěstí spravedlivě přiklonilo na naši stranu," řekl asistent libereckého trenéra Miroslav Holeňák. Hlavní kouč Zsolt Hornyák si odpykal druhou část disciplinárního trestu za výroky proti rozhodčímu v duelu se Slavií.

Celý první poločas se hrál prakticky na jednu branku. Domácí soupeře hlavně ve středu pole jednoznačně přehrávali, mnohem lépe kombinovali, ale z trvalé převahy vedení v úvodních 45 minutách nevytěžili.

V páté minutě přízemní střelou trefil Pešek tyč. O chvíli později se dvakrát blýskl brankář hostů Šeda, který nejprve vyrazil Aaronsovu hlavičku a poté se téměř zázračně přesunul i ke Karafiátově dorážce.

Mladoboleslavští dopředu za první poločas téměř nezahrozili a nejlepší ligový střelec Komličenko, který dal v předchozích devíti kolech deset gólů, se vůbec nemohl prosadit. V 18. minutě hosty podruhé zachránila branková konstrukce, když Ševčíkovu tečovanou ránu zastavilo břevno.

Osm minut před poločasem pak Mladá Boleslav znovu děkovala Šedovi. Po Takácsově faulu na pronikajícího Peška nařídil rozhodčí Hrubeš penaltu, ale pokus nejlepšího libereckého střelce Potočného hostující gólman vyrazil.

"Domácím pochvala za vynikající výkon. Co se týče nás, jenom zásluhou brankáře Šedy, stoperů a Hubínka jsme drželi dlouho bezbrankový stav a naději. Jinak zbytek mužstva nestál za nic," uvedl mladoboleslavský trenér Jozef Weber.

Do druhé půle vstoupil znovu lépe Liberec, Potočný však v 49. minutě hlavičkoval mimo a poté se neprosadil ani Aarons. Hosté se dostali do zápasu až po příchodu střídajícího Džafiče a po hodině hry si málem po Komličenkově centru srazil míč do vlastní sítě domácí Karafiát.

Severočeši však poté opět vystupňovali tlak, ale jejich zakončení bylo tristní. Střídajícího Pázlera vychytal Šeda a v ještě větší šanci z hranice malého vápna selhal i Ševčík.

"Brankář Šeda podal nadstandardní výkon a byl velkou oporou pro hostující tým. Vychytal spoustu šancí. V prvním poločase dvě šance plus penaltu, v druhém toho také spoustu pochytal," ocenil Holeňák.

Nečekaně udeřit tak mohli hosté, Komličenkův únik však zlikvidoval domácí gólman Nguyen. V 73. minutě se po zmatcích v liberecké obraně málem prosadil Diviš, po následném rohu pak zblízka přestřelil Komličenko.

Liberec se tlačil za vítězným gólem a nakonec se dočkal tři minuty před koncem. Předešlý hrdina utkání Šeda jen vyrazil Koscelníkův centr před sebe a Oršula s pomocí tyče doklepl míč do sítě. Slovenský útočník se trefil podruhé v ligové sezoně. Boleslav nenavázala na minulou výhru 3:0 nad Bohemians a potvrdila pověst týmu s nevyrovnanými výkony.

"Zápas jsme si mohli udělat lehčí, kdybychom šance dali. Bylo by to klidnější. Takhle to byly nervy do poslední minuty. Ale chtěl bych pochválit mužstvo za nasazení, bojovnost, chtění vyhrát. Boleslav měla za stavu 0:0 taky šanci, ale kdybychom dostali gól, bylo by to hodně nezasloužené," mínil Holeňák.

"Ve druhém poločase to bylo trochu lepší, bohužel ve fázi, kdy jsme začali být vyrovnanějším soupeřem, jsme dostali branku. Měli jsme taky nějaké šance, ale domácí jich měli daleko víc. Z pohledu statistik bylo vítězství pro domácí absolutně zasloužené. Je to kruté (prohrát gólem v závěru), ale zasloužené," uvedl Weber.

14. kolo první fotbalové ligy:

Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 1:0 (0:0)

Branka: 87. Oršula. Rozhodčí: Hrubeš - Hrabovský, Caletka - Adam (video). ŽK: Ševčík, Karafiát, Breite - Přikryl, Kateřiňák, Komličenko. Diváci: 3933.

Sestavy:

Liberec: Ngueyn - Koscelník, Kačaraba, Karafiát, Hybš - Breite - Potočný (61. Pázler), Ševčík, Oscar, Pešek (80. Oršula) - Aarons (90. Mikula). Trenér: Sokoli.

M. Boleslav: Šeda - Pauschek, Hůlka, Takács, Křapka - Matějovský (46. Kateřiňák), Hubínek - Diviš (77. Novák), Přikryl, Ladra (52. Džafič) - Komličenko. Trenér: Weber.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články