Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Zraněných fotbalistů přibývá a to zima ještě nezačala. Bude hůř?

Ligová fotbalová bitva s pořadovým číslem 290 skončila v neděli v Praze na Letné bez vítěze. Ale opět předvedla, co taková fotbalová válka znamená. I když nešlo o záludnou hru a několik ošemetných momentů vyplynulo z významu zápasu, zraněných bylo hodně. Benjamin Tetteh skončil na nosítkách, Josef Hušbauer odkulhal, Vladimír Coufal také sotva odešel z trávníku, zranil se i Ondřej Kúdela. Celkem masakr.

Stanislav Tecl v bolestech
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Zranění přibývá. Na totéž si stěžoval trenér Martin Hašek po zápase, který v pátek prohráli Bohemians v "Ďolíčku" s Teplicemi 2:3. "Nastupují nám hráči, kteří ještě nejsou zdraví, nastupují hráči, kteří už jsou zdraví, ale nemají tolik natrénováno, a na lavičce je to v podobné verzi," řekl, že nemá kde brát.

K tomu můžeme dodat, že se v minulém kole zranil elitní reprezentační střelec Michael Krmenčík, jenž bude na hrotu národního i plzeňského týmu scházet po operaci zkříženého vazu v koleni nejspíš až do konce sezony. Zkrátka zraněných hráčů přibývá, což se pak projevuje i na úrovni hry. To nepotěší ani fanoušky, ani trenéry.

"Jak odešel, tak jsme ztratili kontrolu nad zápasem. Přišli jsme o rychlost, nechodili jsme za obranu a už jsme nebyli nebezpeční," řekl sparťanský kouč a sportovní ředitel v jedné osobě Zdeněk Ščasný ke zranění Tetteha v derby.

Je nám líto, video expirovalo.
Hašek: Po přestávce nám vypadl celý střed zálohy

Jeho protějšek Jindřich Trpišovský po remíze 2:2 konstatoval: "Už v létě jsem říkal, že musíme počítat s tím, že jak se budou zhoršovat terény, budou přibývat zranění. Terén byl sice dobře připravený, ale náročný a hráči klouzali."

Zranění zkrátka velmi ovlivňují kvalitu zápasů i výsledky. Kdo nemá silnou lavičku, má smůlu. A bude hůř. Zvlášť, když s novým herním modelem s počtem zápasů roste i únava hráčů a sezona se protáhla tak, že podzimní část končí v polovině prosince a jarní začíná už druhý únorový víkend. Takže se bude hrát i v době, kdy počasí, přes všechno globální oteplování, je víc na lyže, než pro fotbal. Což už loni odmítali bývalí reprezentanti Ladislav Vízek, Pavel Horváth i další a volali po jiných termínech - například hrát v létě nebo v týdnu.

Lehce se totiž může stát, že hodně očekávaný vrchol ligy, který má soutěž zatraktivnit, protože se ve třech skupinách (1.-6., 7.-10. a 11.-16.) bude bojovat o titul, poháry i o udržení, bude spíš šancí pro náhradníky.

Bývalý lékař fotbalistů Sparty, ortoped Jiří Váchal, to však nijak tragicky nevidí. "V zimě se hraje například v Německu, Holandsku i Anglii, takže to na vyhřívaných trávnících, které jsou i u nás, jde, ale hodně důležitá je příprava hráče v takovém počasí," řekl zkušený lékař z Centra léčby pohybového aparátu v Praze k tomu, co nesmí hráči v zimě podcenit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články