Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Záchrana v lize: cíl Příbrami, Baníku i Zbrojovky

Praha - Fotbalisté Příbrami, ostravského Baníku a Brna vstupují do jarní části první ligy s jednoznačným cílem. Chtějí se odpoutat ode dna tabulky a zachránit se. Příbram chyběla za posledních 15 sezon v lize jen jednou v ročníku 2007/08. Hned po roce se vrátila a v následujících čtyřech sezonách se poměrně v klidu zachránila. Po podzimu jí však patří poslední místo se ztrátou tří bodů na 14. příčku. Ostrava je na dvanáctém místě a od sestupového pásma jí dělí pouze dva body. Brňané mají na předposlední České Budějovice náskok pouhých šesti bodů.

Optimismus vlily Středočechům do žil zlepšené výkony v závěru podzimu včetně remízy se Spartou a následné výkony v přípravě. Z devíti zápasů prohrála Příbram jen dvakrát včetně generálky s Libercem (1:2), ovšem úřadujícímu mistrovi byla poměrně vyrovnaným soupeřem.

Do boje o záchranu se Příbram posilovala především ve středu zálohy, kam přišel zkušený Martin Abraham a také kuvajtský reprezentant Abdulaziz Mašán, který v přípravě ukázal dobrou kopací techniku při standardních situacích. Největší posilou je návrat Daniela Tarczala po dlouhodobém zranění.

Snahu o udržení v lize Příbrami ztěžuje los, který ji hned ve třech z úvodních čtyř kol jara posílá na hřiště soupeře. "Musíme se soustředit na své výkony a na to, abychom se snažili uspět v každém zápase. Pokud se nám bude dařit opakovat výkony, jaké jsme předváděli například proti Spartě, Ostravě či Plzni, tak se záchrana povede," věří kouč Karol Marko.

Ostravský trenér Martin Pulpit počítá, že pro zachování ligové příslušnosti bude zapotřebí na jaře zopakovat podzimní bodový zisk. "Náš cíl je jasný - záchrana, a to znamená minimálně v pěti, šesti utkáních zvítězit," řekl Pulpit.

Jeho druhým úkolem je zviditelnit některého z hráčů, na jehož prodeji by klub mohl profitovat finančně a umořit tím část obrovského dluhu. Baník momentálně vyčkává na závěry auditu, který si nechává vypracovat město pro případný majetkový vstup do společnosti, jíž patří stadion na Bazalech.

Výsledek však nebude nejspíše znám před koncem aktuálního ročníku a hráči i fanoušci tak jaro znovu stráví v nejistotě. I vzhledem k nepříznivé finanční realitě je Pulpit spokojen s průběhem přípravy, soustředěním v Turecku i posílením kádru.

Největší zimní událostí na Bazalech je však návrat Milana Baroše, který od pondělka naplno trénuje s týmem. Pulpit zatím neví, zda se jednatřicetiletý bývalý reprezentant objeví v základní sestavě, anebo přijde na trávník až v průběhu sobotního utkání. "Každým dnem se jeho herní pohoda zvyšuje. Tréninkové manko jsme nemohli hned dohánět, zapojil se nejprve do standardního režimu mužstva, od příštího týdne bychom mohli začít dohánět fyzičku," řekl Pulpit.

Se třemi posilami Tomášem Frejlachem, Miroslavem Markovičem a Muamerem Avdičem vstoupí do jarní části fotbalové ligy sedmý tým tabulky Zbrojovka Brno. Nováček ligy má navzdory výchozímu postavení v horní polovině tabulky jediný cíl, kterým je udržení nejvyšší soutěže.

"Dotvořujeme mužstvo, které by mělo mít perspektivu. Současný kádr by měl zůstat ještě další rok pohromadě. Do budoucna se chceme bez problémů pohybovat v první lize," poznamenal sportovní ředitel Zdeněk Kudela.

V zimní přípravě sehráli Brňané jedenáct zápasů, třikrát vyhráli, pětkrát remizovali a třikrát prohráli. "Měli jsme velice kvalitní podmínky jak v domácím prostředí, tak i v Turecku a navzdory prohře se vydařila i generálka ve Vratislavi," zhodnotil výsledky v zimní přestávce trenér Petr Čuhel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články