Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Kádry Liberce i Jablonce prošly obměnou, oba ale chtějí do pohárů

Liberec - Severočeské kluby z Jablonce a Liberce čeká regionální derby hned v prvním zápase jarní části Gambrinus ligy. Možná i tento souboj napoví, kdo je na tom po zimní přípravě lépe. Obhájce titulu z Liberce protočil po nepovedeném podzimu hráče z tuzemska i ciziny. Chce rychle vystoupat tabulkou a vyhrát Pohár České pošty. V tabulce mnohem lepší Jablonec získal zajímavé posily, ale přišel o gólovou jistotu v podobě Davida Lafaty. Propad pořadím ale nechtějí jeho hráči připustit. Motivací je umlčet pochybovače a udržet tak pohárové příčky.

Liberec vstoupí do jara výrazně obměněný. Úřadující mistr začal v zimě s přestavbou kádru, angažoval hned desítku hráčů v čele se zkušeným Radoslavem Kováčem a stejný počet fotbalistů pod Ještědem také skončil. Slovan věří, že prožije vydařenější půlrok než na podzim a co nejrychleji poskočí z devátého místa v ligové tabulce. Rád by v domácím poháru zabojoval o účast v evropských soutěžích.

"To, co se tady dělá, je hodně ovlivněné výhledem do budoucna. Ale to neznamená, že bychom chtěli tuhle sezonu jen dojet. Opticky to sice vypadá, že jsme ve středu tabulky, ale k sestupovým příčkám není daleko. První úkol tedy zní: co nejrychleji se dostat od sestupových příček," řekl sportovní ředitel Liberce Jan Nezmar.

Jelikož Slovan ztrácí na čtvrté místo po podzimu osm bodů, reálně bojovat o evropské poháry už v lize nejspíš nebude. "Druhým úkolem je uspět v poháru a pokud možno se přes něj dostat do Evropy. Ale hlavně přebudování kádru směřuje k tomu, aby tady byl vystavěný pevný základ úspěšného týmu budoucích let," podotkl Nezmar, který se ujal nové funkce po skončení podzimu, kdy se rozloučil s profesionální kariérou.

Isaac Sackey
zdroj: ČTK autor: Břetislav Fiala

Hned na začátku jeho nové role Liberec začal s obměnou mužstva. V kádru pro jarní sezonu je celkem deset nových hráčů. Hlavní posilou by měl být navrátilec z Basileje obránce Radoslav Kováč, který se ujme role kapitána. Ze Sparty na sever Čech zamířili Martin Frýdek a David Pavelka, jako volného hráče Slovan angažoval také bývalého sparťana Luboše Huška.

Přišli i ukrajinský talent Sergej Rybalka z Dynama Kyjev, Slovák Michal Janec, Jiří Pimpara a do prvního týmu se probojoval Ghaňan Isaac Sackey. Po odchodu brankářské opory Davida Bičíka do Turecka se mezi gólmanskou trojici dostali Daniel Bojčuk a Přemysl Kovář, který se vrátil z hostování ve Varnsdorfu. Třetím brankářem je zkušený Zbyněk Hauzr, jedničkou ale podle všeho bude Kovář.

Otazník visí nad marody Blažkem a Štajnerem

Nejasný je zatím osud útočníka Jana Blažka. Ten kvůli nejrůznějším zdravotním problémům vynechal skoro celou přípravu a momentálně netrénuje s týmem. "Má individuální program a na trenérské radě budeme řešit, jak s ním dál pracovat," řekl Nezmar.

Kouč Jaroslav Šilhavý před sobotním vstupem do ligy proti Jablonci váhá nad jedním dvěma posty v sestavě. "Jeden z těch otazníků je, zda bude hrát od začátku Jirka Štajner. Až před odjezdem na Kypr dostal souhlas od doktorů naplno se zapojit do zápasů. Pozvolna se dostává do formy," řekl kouč.

Jablonec bez Lafaty a Kovaříka, ale s Rossim a Hubníkem

Jablonečtí v zimní pauze přišli o elitního kanonýra Davida Lafatu, a přestože před druhou částí sezony ztrácejí jen dva body na vedoucí Plzeň, fotbalová veřejnost mužstvo už dopředu odepisuje. Severočeši však vyhlašují, že těžce dobyté pozice v lize jen tak vyklízet nechtějí. Po sezoně by byli hodně zklamaní, kdyby jim utekla účast v evropských pohárech.

"Bylo by alibistické se toho vzdávat, když máme po podzimu dobrou výchozí pozici," řekl záložník Karel Piták. "Pořád slyšíme a v novinách čteme, že se s námi nepočítá, ale to je motivace pro nás všechny," prohlásil sportovní ředitel klubu Petr Flodrman. "Ano, po odchodech, které náš tým v zimě utrpěl, to budeme mít těžší. Ale nic nevzdáváme," podotkl Flodrman.

Zleva: Sportovní ředitel Jablonce Petr Flodrman, trenér Václav Kotal a kapitán Karel Piták
zdroj: ČTK autor: Břetislav Fiala

Do evropských pohárů se z nejvyšší soutěže dostanou první tři týmy, šance vede i přes vítězství v poháru, kde je Jablonec také stále ve hře. "Zelenobílí" chtějí na obou frontách uspět i bez Lafaty s Kovaříkem.

Kouč Václav Kotal věří, že tým se bude moci opřít o nové posily. Dost si slibuje například od defenzivního univerzála Daniela Rossiho, akvizice z Olomouce. V útoku zkusí nahradit Lafatu, který za poslední čtyři sezony v lize nasázel 65 branek, mladý talent Jan Pázler z pražské Dukly a Michal Hubník, další nová tvář z Olomouce.

"Hubník přišel v polovině přípravy a ještě mu asi bude chvíli trvat zapracování do týmu. Ale doufám, že se už během jara také stane platným členem mužstva," řekl Kotal, jehož svěřence čeká i ostrý start do jara: v sobotu nejprve šlágr v Liberci a za dva týdny cesta na Spartu. Ta nyní na Jablonec ztrácí jediný bod. "Mít a nemít tři body ze zápasu s přímým konkurentem znamená hodně, ale rozhodně nepodceníme ani sobotní derby," vzkázal Kotal.

Změna rozestavení a organizace hry

Kotal však dopředu avizoval, že jeho tým na jaře částečně pozmění styl hry. "Po odchodech Kovaříka a Lafaty jsme trochu způsob hry museli přeorganizovat. Uvidíme, jak si to sedne v ostrých zápasech," řekl kouč. Síle svého souboru prý věří. Kotala nevyvádí z míry ani skutečnost, že Jablonec v posledních pěti přípravných zápasech ani jednou nedokázal zvítězit, byť se na soustředění na Kypru utkal například s kvalitními soky v čele se Steauou Bukurešť a Dynamem Moskva.

Kotal věří, že k dispozici bude mít i stopera Víta Beneše, jenž závěr přípravy vynechal kvůli zranění. Před sobotním ligovým startem Kotala spíš znepokojuje fakt, že má Jablonec kvůli přívalům sněhu ztížené podmínky pro přípravu. Severočeši tak možná v týdnu ještě vyrazí za tréninkem do nymburského sportovního centra.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články