Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Slavia a totální fotbal? Blížit bychom se tomu chtěli, přiznal Trpišovský

Totální fotbal ve Slavii? Nový trenér Jindřich Trpišovský si hned po svém příchodu do Edenu neklade malé cíle. Taková je však jeho vize, kterou chce naplnit v tandemu se sportovním ředitelem Janem Nezmarem. Znají se spolu už z Liberce a v krasojízdě teď chtějí pokračovat v Praze. Trpišovskému je nicméně jasné, že slávistický restart pod jeho taktovkou nejspíš budou provázet porodní bolesti. Velkou přestavbu kádru s vedením druhého týmu ligy nechystá a poohlíží se spíše po českých hráčích.

Jindřich Trpišovský na prvním tréninku Slavie
zdroj: ČTK

Trpišovský v minulosti odmítl nabídky Plzně i Sparty. "To bych přímo říkat nechtěl. Spíš to bylo ve fázi, že jsem byl v Liberci hodně spokojený. Ani teď se mi neodcházelo lehce. Ale Honza Nezmar mě do Liberce přivedl a vyhodnotilo se mi to tak, že pokud už mám odejít, měl bych odejít i s ním," řekl Trpišovský na startu přípravy po prvním tréninku se Slavií.

"Po dvou a půl letech přišel ideální čas, je to výzva v obrovském klubu. A hlavně pokračování spolupráce s Honzou, což beru jako obrovskou výhodu," doplnil jednačtyřicetiletý trenér, který v Edenu nahradil odvolaného Jaroslava Šilhavého.

Slavii chce vtisknout ofenzivní tvář. "Nechtěl bych se vracet k tomu, co bylo. Jaroslav Šilhavý tu odvedl skvělou práci. Teď je jiná fáze, my budeme nějak chtít pracovat, hrát svůj fotbal. Chtěli bychom se v uvozovkách blížit totálnímu fotbalu, v jedenácti hráčích bránit i útočit. Důležité je pojetí a uvidíme, co z toho vypadne za rozestavení, jestli 3-5-2, 4-4-2 nebo 4-1-4-1. Pro nás jsou důležité principy hry, které chceme vštěpovat od prvního dne," řekl Trpišovský.

"Musíme to zvládnout, ale určitě to budou provázet porodní bolesti. Výhodou je, že máme před sebou šest týdnů přípravy, dvě soustředění. Máme vytvořené maximální podmínky. Hráči už toho mají hodně za sebou, jsou v národních týmech, hráli Evropskou ligu a všichni víme, že umějí kopat. Bude na nás, abychom jim to dobře vysvětlili," doplnil.

V první řadě chce poznat stávající kádr. "Na některých postech je obrovská konkurence. Máme třeba čtyři výborné útočníky, byť typologicky trochu odlišné. Naopak na těch křídelních pozicích tolik hráčů není. Prvně chceme hráče dobře poznat, aby byli nově příchozí buď hodně talentovaní, nebo by to měli být hráči přímo pro základní sestavu. Nechtěli bychom dělat nic mezi," řekl Trpišovský.

"Když to bude zahraniční hráč, musí to být vyloženě hráč do základní sestavy. I to byl ten důvod, proč někteří ti hráči skončili. Cizinci musí být nejlepší v tom kádru. Poohlížíme se po českých hráčích, ať už hrají tady, nebo v zahraničí," dodal.

Jisté je, že ve Slavii končí zahraniční trojice Halil Altintop, Ruslan Rotaň a Dušan Švento, kteří mají svolení hledat si nové angažmá. Stanislav Tecl navíc zůstane po dohodě s Trpišovským na hostování v Jablonci, kde se na podzim velmi dařilo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články