Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Potvrzeno. Trpišovský se stal novým trenérem Slavie, Holoubek jde do Liberce

Spekulace byly potvrzeny. Jindřich Trpišovský se stal podle očekávání novým trenérem Slavie Praha. Jednačtyřicetiletý kouč z Liberce tak nahradí Jaroslava Šilhavého, který skončil na lavičce červenobílých. Do Liberce se naopak přesune David Holoubek, bývalý trenér Sparty.

Ilustrační foto

Trpišovský si do Slavie přivedl i asistenty Jaroslava Köstla a Zdeňka Houšteckého i trenéra brankářů Štěpána Koláře. Délku smlouvy ani podmínky dohody s Libercem Pražané nezveřejnili.

"Cílem je, aby Slavia pod Jindřichem Trpišovským a jeho týmem co nejdříve budila respekt soupeřů, hrála agresivní a útočný fotbal a měla vůli a sílu vítězit do posledních okamžiků každého ligového nebo mezinárodního zápasu," uvedl předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

"Na působení ve Slavii se ohromně těším. Vnímám, že jdu do nejstaršího českého klubu s ohromnou fanouškovskou základnou. Cítím velký závazek k lidem, kteří přijdou na stadion. Úkol, který je mi vlastní, je hrát co nejvíc ofenzivně a aktivně," prohlásil Trpišovský.

Jak si povede Jindřich Trpišovský ve Slavii? Poslechněte si Fotbal fokus podcast!

O jeho příchodu do Slavie se hovořilo už delší dobu. Spekulace zesílily poté, co se novým sportovním ředitelem vršovického klubu stal Jan Nezmar, který ve stejné roli do konce podzimu působil v Liberci. Právě na jeho návrh představenstvo Slavie Trpišovského angažovalo.

"Mám celkem jasnou představu o tom, jakým fotbalem by se měla Slavia prezentovat. Považuji za důležité, aby trenér do této filozofie zapadal, ba co víc, aby byl schopen ji rozvíjet. A to ať jde o způsob samotné hry nebo o přípravu týmu," uvedl Nezmar.

"Ve chvíli, kdy bylo zřejmé, že Jarda Šilhavý ve Slavii skončí, tak jsem s některými trenéry, kteří připadají v úvahu, mluvil. Jsem moc rád, že jsme se dokázali dohodnout s Jindrou a potažmo s Libercem. Znám dobře jeho práci," dodal Nezmar.

Je nám líto, video expirovalo.
Trpišovský odchází do Slavie, v Liberci ho nahradí Holoubek

Trpišovský trénoval Slovan od léta 2015 a dokázal s ním dvakrát projít do základní skupiny Evropské ligy. V domácí soutěži s ním obsadil třetí místo, poté devátou příčku a nyní jsou Severočeši po podzimu čtvrtí. S libereckým mužstvem dokázal dosahovat na úspěchy a hrát moderní fotbal, přestože se kádr prakticky každý půlrok výrazně obměnil. Před angažmá v Liberci Trpišovský působil na Žižkově a v minulosti také dělal trenéra u mládeže konkurenční Sparty a Bohemians 1905.

Slavia odvolala dosavadního kouče Šilhavého, který v minulé sezoně dotáhl tým k nečekanému titulu, v úterý kvůli neuspokojivým podzimním výsledkům. Pražané coby obhájci ligové trofeje ztrácejí z druhého místa na první Plzeň 14 bodů a navíc nepostoupili ze skupiny Evropské ligy.

Sedmatřicetiletého Holoubka čeká druhé ligové angažmá

Holoubek u prvního týmu Sparty skončil i kvůli tomu, že neměl potřebnou licenci, tu však letos v létě získal a nyní má vše potřebné k vedení ligového celku. Patří k mladým progresivním trenérům podobného ražení jako byl Trpišovský, na jehož práci se v Liberci bude snažit navázat.

V nejbližších dnech Holoubek představí i svůj realizační tým. "Za mě slibuji, že se budeme snažit, abychom diváky bavili fotbalem, na hřišti působili jako tým a dosáhli co nejlepších výsledků," uvedl na klubovém webu nový liberecký kouč. "Nesmírně si vážím práce, kterou tu předvedl Jindřich Trpišovský. Kdyby on neodešel, tak já nepřicházím," dodal.

"Trenér Trpišovský tu se svým realizačním týmem odvedl velký kus práce. Teď se ale rozhodl přijmout nabídku Slavie a vedení našeho klubu jej, na základě dohody obou klubů, uvolnilo před vypršením smlouvy," uvedl ředitel Slovanu Libor Kleibl.

Ilustrační foto

Holoubek zná velkou část libereckého kádru. Hráči jako Matěj Pulkrab či Filip Havelka mu prošli rukama v mládeži Sparty, kde dosud působil. Oba fotbalisté pod jeho vedením nastupovali za áčko Sparty.

Na Letné prožil Holoubek křest ohněm poté, co loni v září nahradil Zdeňka Ščasného a spolu s dalšími asistenty vedl tým během podzimu v době, kdy kádr trápila zdravotní krize. Přesto dokázal s týmem postoupit v Evropské lize ze základní skupiny na úkor velkých klubů Southamptonu a Interu Milán.

Po nevydařeném vstupu do jara ve dvojici se sportovním ředitelem Tomášem Požárem byl ale odvolán a věnoval se studiu licence a práci s mládeží jako kouč týmu Sparty do 17 let.

Je nám líto, video expirovalo.
Liberec znovu sází na trenérské mládí, Slovan povede Holoubek

Nyní přebírá Liberec, který je po podzimu překvapivě na čtvrtém místě tabulky pouhé dva body za druhou Slavií. Na jaře tak čeká Holoubka v novém angažmá boj o účast v evropských pohárech.

"Cítím, že nás zde čeká spousta práce ohledně skladby realizačního, potažmo hráčského kádru. Beru tuto možnost jako velký závazek a přijímám ji s respektem a pokorou," řekl Holoubek. "Vzal jsem to jako výzvu, za kterou majiteli moc děkuji. Přišlo mi to jako ocenění mé práce, kterou jsem dělal na Spartě. Těším se na novou výzvu v dospělém fotbale," doplnil.

První soutěžní zápas za Liberec ho čeká symbolicky právě na Spartě, kde se Slovan představí 17., či 18. února. "Na Spartě jsem byl přibližně třináct let. Věřím, že to pro mě bude krásný den s ještě hezčím závěrem," prohlásil Holoubek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články