Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Tvrdíkova gratulace Plzni? Neakceptovatelné. Musíme bojovat, říká Škoda

Milan Škoda má za sebou vpravdě náročný rok. V jeho polovině si se Slavií dokráčel k vytouženému titulu a sám ovládl tabulku střelců. Klub z pražského Edenu se i jeho přičiněním následně dostal do Evropské ligy, i když Liga mistrů byla přece jen hodně blízko. A teď? Plzeň vede nejvyšší soutěž o 14 bodů právě před Slavií, jednatřicetiletý útočník ale tvrdí, že to ještě stejně nevzdal. "Dokud je naděje, tak musíme," říká odhodlaně Škoda.

Škoda v euforii
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

V sezoně 2014/15 to bylo 19 gólů, v další sezoně 14, korunu pro krále střelců ale získal až v té minulé s patnácti trefami. "Jsem rád, že se mi to povedlo. Jsem šťastnej, ale Ivo Knoflíček za mnou stejně furt chodí a říká, že 21 stejně nedám," směje se Škoda.

Je přesvědčen o tom, že dávat v české lize góly, není nic snadného. "Naše liga je hodně defenzivní, dobře bráníme, jsme zarputilí. Nějaké góly jsem dal, takže se snažím do toho dostat. Ale lehké to není určitě," tvrdí odchovanec pražské 'Čafky'.

"Každá situace pro gól vyžaduje něco jiného. Jít na přední tyč, je tam hodně hráčů, tak si odskočit, sladit se s tím, kdo dává nahrávku... Góly hlavou ubyly, dávám je víc nohou. Ale je důležité prosadit se po centru, střelou či ve vápně. Nejčastěji trénujeme centry, ale ne vždy se podaří, dát z toho gól," říká v rozhovoru pro ČT sport někdejší hráč vršovického rivala Bohemians 1905.

Je nám líto, video expirovalo.
Sport 2017: Fotbal

Po minulé sezoně u něj převažovaly klady, už jen proto, že pomohl Slavii vyhrát titul mistra ligy. "To byl největší úspěch, titul je nejvíc. I individuálně se mi dařilo," vzpomíná Škoda, kterého podle jeho slov nejvíce nabíjí především "plný dům" fanoušků.

Na cestě za titulem bylo podle něj nejtěžší asi tak nějak všechno. "A to od začátku. Začali jsme sérii, na podzim jsme se do toho dostali. Pak byla otázka, jak začneme jaro, jestli se nám vydaří. Vstup byl důležitý. Pak jsme zvládli Plzeň, nabalovalo se to a každé utkání jsme museli zvládnout. Kdybychom někde jednou, dvakrát zaváhali, titul by nebyl."

Zpátky na zem se šlo v Edenu v případě následného nepostupu do základní skupiny Ligy mistrů. Slavia nepřešla přes APOEL Nikósie. Milana Škodu to mrzí o to víc, že v odvetě týmu kvůli zdravotním problémům nepomohl, ze sestavy vypadl na poslední chvíli.

Radost Milana Škody ze Slavie
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

"Měl jsem problémy v noci, bolesti žaludku. Byl jsem hodně zesláblý a měl teploty. Celý den jsem se z toho snažil dostat prášky, zkoušeli jsme všechno možný. Pořád jsem říkal, že to zvládnu, pak došlo na rozcvičku, vyběhl jsem deset metrů a tři minuty jsem to vydejchával," říká Škoda.

"Byl jsem na tom špatně, týmu bych nepomohl a musel jsem to, ač nerad, vzdát. Tohle byl asi nejhorší okamžik. Byli jsme hrozně blízko a cíl, který jsme měli, se nepovedl," dodává Škoda, kterého v útoku nahradil Van Buren.

Následovala sice "cena útěchy" v podobě Evropské ligy, ale také kritika ze strany veřejnosti. APOEL byl hratelný soupeř. "My jako českej národ máme kritiku hrozně rádi. Tak to bohužel je. Tohle jsem hrál poprvé, nemám s tím tolik zkušeností. Ve Spartě tohle hráli každej rok, my jsme tuhle možnost měli poprvé. Uvidíme, co v dalších letech," přemítá Škoda.

Plzeňský brankář Matúš Kozáčik v objetí s Milanem Škodou ze Slavie
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

V lize začala tempo diktovat Plzeň. "Vrátil se trenér Vrba, ten jim minulé roky obrovsky pomohl. A teď zase," říká Škoda. V Edenu podle něj byl problém v mnoha letních příchodech a neustálené sestavě.

"V létě přišlo mnoho hráčů, hodně se to tam střídalo, zápasy jsme nehráli pohromadě, sestava si na sebe nemohla zvyknout. V Plzni vsadili na to, že ustálili kádr a nestřídají. V tomhle jim to vychází. Je hrozně těžké to takhle hodnotit, ale samozřejmě, že když se sestava ustálí, je to určitě lepší," dodává Škoda, kterého nově povede trenér Jindřich Trpišovský. Ten před týdnem vystřídal na lavičce Jaroslava Šilhavého.

Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík už předtím na dálku Plzni pogratuloval k titulu poté, co Slavia s Viktorií prohrála 0:1. "Asi to tak cítil. Pro mě jako přímého účastníka v boji o titul je to neakceptovatelné. Já to hraju, protože chci být první. Udělali si velký náskok, je to hrozně těžké. Dokud je naděje, tak musíme."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články