Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Šádek: Koubkovi nabídneme novou smlouvu, v Plzni zůstane na sto procent

Praha/Plzeň - Miroslav Koubek po mistrovské sezoně zůstane na lavičce Plzně. Trenérovi Viktorie po letošním ročníku vypršela smlouva a vedení západočeského klubu mu nabídne nový střednědobý kontrakt. Generální ředitel Viktorie Plzeň Adolf Šádek zároveň v rozhovoru pro Sportovní zprávy na ČT sport prohlásil, že Koubek podle něj koučem Západočechů bude "na sto procent."

Miroslav Koubek (vlevo) a Adolf Šádek
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Když Miroslav Koubek přicházel během začátku sezony do Plzně, mnozí nebyli o výběru nového trenéra příliš přesvědčeni. Možná ani Plzeň, když mu nabídla smlouvu pouze do konce sezony. Jenže bývalý kouč Slavie či Baníku nenechal nikoho na pochybách o svých kvalitách.

"Všichni mu předpovídali, že je to trenér, který nikdy nic nevyhrál, ani vyhrát nemůže. Takže jsem rád, že tím titulem Míra Koubek přesvědčil fotbalovou veřejnost, že titul vyhrát umí, a za to jsem strašně rád," rozplýval se Šádek.

Zatímco oba předchozí tituly Plzeň vybojovala až v posledním hracím dni, letos dokázal Koubek s mužstvem titul získat poměrně suverénně. Plzeň vyhrála všechny souboje s rivaly v boji o mistrovský pohár a prvenství si zajistila již dvě kola před koncem ligy.

Koubek tak splnil všechny požadavky náročného vedení již v předstihu a v další sezoně by tak měl pokračovat na lavičce Plzně. "S Mírou Koubkem si zítra sedneme. Jasně jsme se dohodli, že až liga bude rozhodnutá, začneme se bavit o tom, co dál," sdělil Šádek.


Na přípravu Koubek - a uvidí se po předkolech?

Trenérovo místo v Plzni by však mohlo být pod značným ohrožením již v létě, kdy se Plzeň po loňském fiasku bude rozhodně chtít probojovat do základní skupiny Ligy mistrů, či alespoň Evropské ligy. Šádek proto lehce naznačil, že stoprocentně jistá bude pro Koubka pouze letní příprava a výstavba kádru.

"Jsem přesvědčen, že start v létě bude určitě s Mírou Koubkem. O tom, na jak dlouho a jak to bude fungovat dál, se teprve budeme bavit, ale jsem stoprocentně přesvědčen, že další sezonu bude v Plzni," prohlásil Šádek.

Plzeňský trenér by však díky letošním výkonům mužstva měl dostat delší smlouvu než pouze do konce příští sezony. "Míra Koubek si asi zaslouží střednědobou smlouvu, protože prokázal svoji kvalitu a je to výborný trenér. Dlouhodobé kontrakty se v českém prostředí příliš nenosí," odůvodnil časový výhled Šádek.

"V lidské rovině nejnáročnější sezona. Zvládli jsme to díky osobnostem v kabině"

Pro Koubka byla sice situace v boji o titul ulehčená tím, že se mužstvo pod jeho vedením nemuselo vypořádávat s dvouzápasovým týdenním rytmem. Na druhou stranu kádr v zimě utrpěl těžké psychické rány - ukončit kariéru musela opora Plzně Marián Čišovský kvůli vážné nemoci, Daniel Kolář se zase musel vyrovnávat s rodinnou tragédií.

Koubkův výběr však prokázal velkou mentální sílu a na jaře dokázal "titul pro Čišu" vybojovat bez větších zaváhání. "V lidské rovině to byla nejnáročnější sezona, protože jsme neřešili jen sportovní starosti. Jsem strašně rád, že jsme to zvládli, už i kvůli Mariánovi, Danovi a všem lidem tady v Plzni. Nebylo to jenom o fotbale, ale i o věcech, které jsou důležitější než sport, a my jsme se s tím poprali dobře," hodnotí Šádek.

Velkou roli pro něj hrály výrazné osobnosti kádru Viktorie. "Výjimečnost plzeňského týmu je v tom, že osobnosti jsou všichni hráči. Ale když mám říct jmenovitě, tak jsou to starší kluci, kteří už si něčím prošli, nenechali se strhnout a drželi kabinu pohromadě. Ať už to byl David Limberský, Venca Procházka, Pavel Horváth, i když už tolik nenastupoval, Matúš Kozáčik, Dan Kolář, který dodával sílu hráčům… Těch osobností je v kabině strašně moc a asi proto se nám to povedlo," řekl generální ředitel Plzně.

Posily? Plzeň hledá středního záložníka a krajní obránce

Do nové sezony už Viktoria má zajištěnu jednu novou posilu, v zimě byl dohodnut přestup Egona Vůcha z Teplic. Plzeňští si zároveň do budoucna pojistili dva velké talenty z Příbrami, Suchan a Matějů však ještě příští sezonu stráví ve středních Čechách.

Další posily nechtěl plzeňský generální ředitel jmenovat, poodhalil však, že se nejvíce bude soustředit na posty středního záložníka a krajních obránců. "Skončil Pavel Horváth, takže potřebujeme posílení středové řady a máme dlouhodobě zraněného Radima Řezníka a Davida Limberského ve zralém věku. Dvouzápasové režimy v týdnu musíme mít nějakým způsobem nahraditelné. Budeme tedy řešit obránce a záložníka, ale je to otázka, kdy budou startovat jednání," řekl Šádek.

"Doufám, že novináři začnou fandit Plzni a psát normálně"

V sezoně Plzni pomohla i řada kontroverzních rozhodnutí od sudích a Viktorii se v minulosti nevyhnuly ani spekulace o ovlivňování rozhodčích. Ty však Šádek odmítá. "Popřít kontakty s Berbrem a Damkovou nemůžu, protože tady žijí, nebudu lhát do televize. Ale musím popřít všechny konspirační teorie, které spoustu lidi šíří. Je to nesmysl," tvrdí Šádek.

Generální ředitel Viktorie také obvinil novináře z předpojatosti vůči západočeskému klubu. "Sporné momenty jsou ve všech sportech a ve všech ligách. Dokážu se povznést nad dobře píšícími novináři, kteří se vždy snaží znehodnotit naše dobré výsledky. Ne každý fandí Plzni, já třeba pevně věřím, že nám ti novináři začnou fandit a psát normálně," prohlásil sarkasticky Šádek.

Plzeňští nyní každopádně slaví svůj třetí titul v historii. "Oslavy ještě pro některé neskončily, ale jsem rád, že jsem je přežil ve zdraví a už se mohu věnovat práci a nechat slavit ostatní. S tím týmem je to vždycky trochu riskantnější, ti kluci jsou sami o sobě nebezpeční," usmál se Šádek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články