Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Koubek: 32 let čekání na titul bych ihned vyměnil za Čišovského zdraví

Plzeň - Pro plzeňské fotbalisty to rozhodně nebyla jednoduchá sezona. Přestože nakonec ligu opanovali nejsuverénnějším způsobem z dosavadních třech triumfů, mužstvo se muselo vypořádávat s několika velkými ranami. Jednou z nich byla zpráva o vážném onemocnění Mariána Čišovského, jemuž hráči Viktorie věnovali titul. Ten by za zdraví bývalého slovenského reprezentanta vyměnil i trenér Miroslav Koubek, který na zisk mistrovského poháru čekal dvaatřicet let.

Miroslav Koubek
zdroj: ČTK autor: Milan Kammermayer

Myslím si, že jsem tvrdý člověk, ale slzel jsem. Ne z důvodu, že jsem vyhrál jako trenér ligu s tímto mužstvem, ale byl jsem velice dojat z Mariána," řekl Koubek. "Kdybych ten titul, na který jsem čekal 32 let, mohl vyměnit za to, aby byl Marián zdravý, udělal bych to okamžitě," doplnil.

"Je tam hrozně moc emocí, strašně mě to dojímá. V kariéře to samozřejmě řadím naprosto nejvýš," popisoval trenér, který měl k titulu blízko v sezoně 2009/10 s Ostravou, ale Baník v předposledním kole v závěrečných minutách přišel o výhru nad Mladou Boleslaví a nakonec obsadil třetí místo. 

Koubek však o letošní vítězství svého týmu neměl strach. "Nepochyboval jsem, věřil jsem pořád. Měli jsme pořád náskok, vím, jaké to mužstvo je. Minulé vítězství na Spartě bylo rozhodující úder," mínil Koubek. 

Právě výhry v obou zápasech s loňským šampionem Spartou i podzimní vydřené vítězství 2:1 v nastavení v Jablonci považoval za klíčové body v cestě za titulem. "To jsme si nahrábli, to byl bodový záběr ve smyslu plus tři, minus tři. Tyhle zápasy rozhodly," podotkl Koubek. "Titul nám vyhrálo to, že jsme charakterní mužstvo, které má velkou morálku, velkou zkušenost a odolnost," doplnil kouč Viktorie. 

"Dosáhli jsme svého cíle a je to úleva, že se podařilo proměnit hned první mečbol. Kdyby se to tahalo ještě do dalších týdnů, napětí by se zvyšovalo. Pocit byl víc stresující, protože ten poslední krok není jednoduchý. Já ho podstoupil několikrát v různých soutěžích a pamatuji si přesně, že ty poslední zápasy vždycky takhle jsou," řekl Koubek, který se po 32 letech dočkal prvního titulu v roli hlavního trenéra.

Když v srpnu na začátku sezony nahradil odvolaného Dušana Uhrina mladšího, části fanoušků se to nelíbilo. "Zpočátku jsem cítil nějaké invektivy, ale dlouho dobu už je necítím. Bylo třeba odpracovat a dokázat," konstatoval Koubek.

Ve Viktorii mu po sezoně vyprší smlouva, a proto zatím příliš nemyslí na kvalifikaci Ligy mistrů, která Viktorii čeká. "Nemám právo na ni myslet, mám právo myslet jen na dnešní hezký den. Na druhou stranu náznaky ze strany vedení směřovaly k tomu, že určitě se dá pokračovat. Ale jednání ještě neprobíhala, čekalo se na ten konec," přiblížil Koubek.

"Každopádně se nepokládám za někoho, kdo by měl jít do nějakého fotbalového důchodu. Nepřemýšlím tak, že bych řekl, že je to vrchol, zapálím si doutník, který mám v kapse, a skončím. Jsou starší trenéři než já," prohlásil Koubek.

Plzeň si jako šampion zahraje mistrovskou část kvalifikace Ligy mistrů, z níž je papírově snazší cesta do základní skupiny. "Samozřejmě vnímám mezinárodní úroveň. Víme, že jsou skupiny týmů, kde je absolutní vrchol, kde vůbec nemůžeme ani pohlížet. Víme, že je další špička, která je těžce hratelná, a pak je silný evropský průměr, kam patří Viktorka. A pak je nějaký los, nasazení," konstatoval Koubek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články