Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Liga startuje v Jablonci: favorit je jasný, ale outsider se hledá těžko

Jdeme na to. Zápas Jablonec – Bohemians v 18 hodin zahájí nový ročník fotbalové ligy. Ta začíná nezvykle brzy. Letní přestávka se zásluhou nadstavbové části, která přinesla větší počet zápasů a skončila až začátkem června, smrskla na nezbytně nutnou mez. I tak se bude hrát až do poloviny prosince. Favorité jsou jasní – Slavia, Plzeň, Sparta. Ale nejjasnějším z nich je přece jen Slavia. U dna tabulky bude situace nejspíš zamotanější.

Slavia ovládla minulý ročník a zdá se, že v pohodě šlape dál, i když jí odešel jeden z pilířů obrany Simon Deli a zájem je i o druhého ze stoperské dvojice Michaela Ngadeua. To už by mohl být problém. Ale i vzhledem k tomu, že má finanční sílu udržet další hráče, hlavně Tomáše Součka i Vladimíra Coufala, jehož lákal Freiburg, se zdá být hodně v pohodě. Do Řecka sice odešel nejproduktivnější hráč týmu Miroslav Stoch, ale ten už v závěru sezony neměl jisté místo v základní sestavě. Hlavní a nejdražší posilou je bývalý sparťan, rumunský reprezentant Nicolae Stanciu.

"Prožili jsme sezonu snů 2018/19 a chceme mistrovský titul obhájit," řekl jasně předseda představenstva Jaroslav Tvrdík. Muž, který přes všechny pochybnosti dokázal s pomocí peněz čínských majitelů vytvořit v Edenu vítěznou partu – od trenérů po hráče.

Kdo je hlavní  favorit na zisk titulu? A kdo sestoupí? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

Ti dva vzadu

Plzni bude v záloze scházet Patrik Hrošovský, jehož odchod do belgického Genku je největší ztrátou pro exmistra. Ale zase se uzdravil střelec Michael Krmenčík a čeká se, kdy začne dávat góly.

"Věřím, že jsme schopni zase bojovat o pohárové příčky. Samozřejmě bychom chtěli uspět i v poháru. Naším snem je hrát minimálně skupinu v Evropě a doufám, že se nám to podaří," řekl kouč Pavel Vrba a vyhnul se slovům o titulu. Generální manažer týmu Adolf Šádek to řekl za něho: "Pokud jde o tuzemskou soutěž, tak chceme hrát o nejvyšší příčky s cílem vrátit titul do Plzně. Uděláme všechno pro to, aby se ten půjčený pohár na Slavii zase vrátil sem."

Nicméně největší otazník je už tradičně nad formou Sparty. Celek, který se pořád těžko zvedá po italské anabázi kouče Stramacionniho, už dlouho není postrachem soupeřů. Na místě sportovního ředitele teď sedí Tomáš Rosický a na lavičku přišel z Olomouce trenér Václav Jílek, který má vrátit týmu tvář a vítězného ducha, ale už sám nejspíš tuší, že to bude dřina.

Hlavním letními posilami jsou záložník Michal Trávník a zkušený útočník Libor Kozák, ale zatím měla Sparta v přípravě problémy dávat góly. Krom toho se čekání na kapitána Bořka Dočkala, který byl na další operaci Achillovy šlachy, protáhne nejspíš až do zimy.

"Sportovní cíl Sparty je historicky daný - chce hrát o titul, sbírat trofeje. Budeme dělat maximum, abychom postupnými kroky udělali ze Sparty opět silné mužstvo, které bude vítězit. Pro nás je velká ambice dorovnat dva týmy, které jsou v tuto chvíli o kousek před námi," konstatoval Jílek.

Fronta na naději

Favorité jsou jasní, ale u dna tabulky se čeká dramatičtější zápletka. Staronovým členem ligy jsou České Budějovice, které postoupily jako jediný celek z druhé ligy a stále věří, že jejich mladý běhavý tým bude mít na stoperu zkušeného Tomáše Sivoka, který se s týmem připravuje, ale čeká na nabídku ze zahraničí.

Na boj o záchranu si už zvykli v Karviné, která se v minulých dvou sezonách zachránila vždy až v posledním zápase v Jihlavě. Teď se chtějí dramatickému závěru vyhnout co nejdříve. Vyměnili deset hráčů a čeká se, jak se trenérovi Františku Strakovi podaří mužstvo vyladit. "Při tak kratičké letní přípravě nám bude nějaký čas trvat, než se hráči navzájem poznají a na hřišti si vyhoví. Chce to čas," uvedl Straka.

V baráži se až do posledního zápasu prala o udržení mezi elitou také Příbram a nic moc nenasvědčuje tomu, že by směřovala do vyšších pater tabulky. Největší posilou je záložník Martin Zeman, který přišel z Izraele, a v Příbrami si od něho hodně slibují. "Při svém prvním působení u nás patřil k oporám především v ofenzivě. Na levé straně záložní řady dokáže unikat a připravovat gólové šance," řekl prezident klubu Jaroslav Starka pro příbramský web.

O únik z baráže dlouho bojovali i nakonec jedenáctí Bohemians. Teď chtějí skončit do desátého místa, aby se existenčním nervům vyhnuli. "Jsme schopní sestavit konkurenceschopnou a smysluplnou jedenáctku," tvrdí trenér Martin Hašek a věří, že pomůže tradiční podpora fanoušků. Klokani jako jediný klub v lize využili možnost zavedení míst na stání. Kapacita v Ďolíčku se zvýší z 5000 míst na 6300.

Stejný cíl má i další účastník boje ve skupině o udržení Slovácko. Pomoci by k tomu měl nový kouč Martin Svědík i slavný navrátilec zvyklý hrát v Plzni o titul Milan Petržela. Plusem je, že kostra týmu zůstala pohromadě a nikdo z klíčových hráčů neodešel. "Máme na čem herně stavět," věří kouč.

Problémy může mít Opava, které už hrozil krach v minulé sezoně, nakonec ji vedení města podrželo. A zastupitelé nakonec schválili podporu třináctému celku minulého ročníku i na tuhle sezonu. Je ale vidět, že má hluboko do kapsy, což může být velký problém, i když žádné velké změny se v létě v týmu neudály.

Program 1. kola

pátek

18:00: FK Jablonec - Bohemians Praha 1905

sobota

17:00: Baník Ostrava - Slovan Liberec

           1. FK Příbram - FK Teplice

19:30: Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc

neděle

16:30: FK Mladá Boleslav - MFK Karviná

           Dynamo České Budějovice - SFC Opava

19:00: Sparta Praha - 1. FC Slovácko

pondělí

18:00: Fastav Zlín - Slavia Praha

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články