Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Koller stále sleduje ligu a hlásí: Plzni chybí pohoda. A Beauguela bych za Krmenčíka nebral

Bývalý vynikající útočník Jan Koller má fotbal stále pod drobnohledem. Nejen že je už delší čas patronem české devatenáctky, pozorně sleduje i průběh nejvyšší tuzemské soutěže. V poslední době ho tak zaujala třeba absence pohody ve Viktorii Plzeň. "Což proti Příbrami potvrdili," řekl Koller.

Zklamaný Lukáš Hejda z Plzně
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Viktoria Plzeň je aktuálně na druhém místě tabulky o dva body za Slavií. Šanci na tři body z utkání s Příbramí zhatila senzační remíza 1:1, kdy se nejprve v 19. minutě trefil Fantiš a poté srovnal o třináct minut později domácí záložník Petržela.

"Na Plzni je v poslední době vidět, že jí chybí pohoda. Viděl jsem i zápas s Ostravou, kde vyhráli 1:0, ale nebyli lepším týmem. Teď to potvrdili. Měli spoustu šancí, ale gól Příbrami je zaskočil a nedokázali se z toho dostat," řekl pětačtyřicetiletý exútočník.

To, že měli hráči Plzně v nohách středeční odvetné utkání Ligy mistrů s Realem Madrid, by podle něj žádný vliv mít nemělo, i když tento aspekt zmiňoval jak kouč Plzně Pavel Vrba, tak i trenér Příbrami Josef Csaplár.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno plus: Jan Koller o české lize a práci u reprezentace U19

"Nemělo by to mít vliv. Liga je pro Plzeň taky důležitá a nastoupili jiní hráči než proti Realu. Je to pro ně velká motivace ukázat, že si místo zaslouží. Neměl by pro ně být problém přepnout nazpátek a hrát ligové zápasy," uvedl někdejší hráč Sparty, Anderlechtu, Dortmundu či Monaka.

Přitom po venkovní těsné porážce 1:2 nezačala podle Kollera doma Plzeň nikterak zle. "Nebylo to ze začátku tak špatné. Ale pak hráli hodně naivně. Sympatické bylo, že chtěli hrát vyrovnanou partii, ofenzivně, ale Real je kvalitní tým a dokáže trestat mezery v obraně. To se v tom zápase vyplnilo," řekl po debaklu 0:5.

Typické výsledky Plzně v této sezoně jsou velmi těsné, běžně o jeden gól. "Viktoria už i v minulosti vyhrávala 1:0, nikdy nedávala spousty gólů," uvedl Koller a poukázal na náročný program. "Mají Ligu mistrů," upozornil v pořadu Dohráno Plus. Z domácího poháru je už Plzeň venku po porážce od Ostravy.

Více o současné hře Plzně zaznělo i v novém dílu Fotbal fokus podcastu:

Navíc na rozdíl od Vrby si Koller myslí, že tým ze Štruncových sadů nemá až tak široký kádr. "A hlavně se na ně soupeři připravují a hrají proti nim defenzivně," dodal někdejší kanonýr, podle něhož bude důležité, jak bude vypadat postupné přebudovávání kádru.

"Výměna stěžejních hráčů, kteří Plzeň dlouhodobě táhli, už začala. Snaží se to postupně omlazovat, ale chce to i čas, aby se to sehrálo. Do toho i nepříjemné zranění Krmenčíka, který je pro Plzeň klíčový."

Právě Krmenčík musel s přetrženým zkříženým vazem v levém koleni na operaci a sezona pro něj předčasně skončila, což není problém jen pro Plzeň, ale i reprezentaci. "V obou týmech je to klíčový hráč. Je s nimi sžitý delší dobu. Krmenčík si věří, ve vápně se umí orientovat, dělá padesát procent plzeňských gólů," vypočítával Koller přednosti pětadvacetiletého útočníka, který mohl už loni v zimě odejít do zahraničí. Plzeň ho ale – stejně jako nyní v létě – odmítla pustit.

Bilance Viktorie Plzeň po 15. kolech první ligy
zdroj: ČT sport

Plzeň má sice v kádru Jakuba Řezníčka i Tomáše Chorého, za Krmenčíka ale okamžitě začala hledat náhradu, až si plácla se zlínským Jeanem-Davidem Beauguelem. K týmu úřadujícího mistra se odchovanec Toulouse, který působí v Česku od roku 2014, připojí v lednu po vypršení dosavadní smlouvy.

"Nejsem zastáncem, že by měl přijít Beauguel. Je sice podobný typ jako Chorý a Řezníček, ale upřednostnil bych Chorého, který se mi také líbí. Je to pracant, srdcař. Góly sice nedává, ale kdyby dostal větší důvěru a odehrál více zápasů, třeba by chytnul sebevědomí a góly by začal dávat," zamyslel se Koller.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články