Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

BLOG: "Tady Hrubeš. Tak co, Stevie, bude to na penaltu?"

Ráno po derby Slavia - Sparta mi přišel vtip, kde je na snímku rozhodčí Karel Hrubeš a ptá se do mikrofonu: "Tak co, Stevie, bude to na penaltu?" Na druhém obrázku sedí u videa slavný nevidomý muzikant Stevie Wonder... Co vy na to? Možná trochu hloupý vtípek, jenže ukazuje, jak rychle dokáže fotbalový národ reagovat na věci, které se mu nelíbí a připadají mu absurdní.

Jestli se ten vtip bude líbit i videorozhodčímu Pavlu Fraňkovi a hlavnímu arbitrovi derby Hrubešovi, netuším. Vím jen, že po zápase přiznali chybu, když odvolali penaltu za faul sparťanského brankáře Florina Nity na pronikajícího Josefa Hušbauera.

Za což slávistický záložník ještě k tomu dostal žlutou kartu za simulování. Od rozhodčích se dá dodatečné přiznání brát alespoň jako chlapský přístup, i když tváří v tvář záznamu, který viděly tisíce lidí, ani jinou možnost neměli.

Verdikty rozhodčích z utkání Slavia - Sparta + Plzeň - Ostrava řeší nový díl Fotbal fokus podcastu. Poslouchejte:

A kde se stala chyba? "Záběr, z něhož bylo jasné, že jsme udělali chybu a měla se kopat penalta, přišel až poté, co už byla zahájena hra," konstatoval Franěk. Jenže v tu dobu už Hušbauer vypadal jako simulant a hlavou mu muselo běžet, jak je tohle možné? Vždyť mají video. No právě! "Byl tam jasný kontakt, šel bych sám na branku," řekl Hušbauer a mluvil o komedii a zrušení videa.

Toho videa, které neošidíš. Toho, které jsme považovali za všespasitelné, za konec úmyslných i neúmyslných omylů. Na němž je k dispozici několik pohledů, které odhalí pravdu.

Jenže pak je tu stále ještě lidský faktor. Ten sice neviděl prokazatelný záběr, ale rozhodnout dokáže. A také musí. Dá klidně i kartu za simulování zfaulovanému hráči, protože to tak vypadalo z neprůkazného snímku, který za průkazný bral.

Podle mluvčího Ligové fotbalové asociace Štěpána Hanuše si měl videorozhodčí, který situaci sledoval, nejspíš hned říct o snímky z jiných kamer, které by byly prokazatelnější.

Systém VAR, který kvůli své finanční a organizační náročnosti není na všech zápasech, tak sráží člověk. A ten má právo chybovat, a to právo využívá i při podobných situacích poměrně často.

Například jen v tomhle ligovém kole v sobotu v Plzni při rozhodujícím gólu na 2:1 si v závěru zápasu rozhodčí Pavel Orel hraniční ofsajdové postavení nahrávajícího Radima Řezníka na videu ani nezkontroloval. A Jiří Adam u videa konstatoval, že podle dostupných záběrů se nedalo poznat, zda byl plzeňský hráč skutečně v ofsajdu nebo ne.

Video tedy fotbal samo nespasí. Ale dokud nebudou fotbal pískat (a možná i hrát) roboti napojení na všechny dostupné zdroje informací, tak bude vláda sudích trvat. A jejich kvalita bude dál rozhodovat vypjaté zápasy. A jak se jim to bude dařit, od toho se bude odvíjet pohled na fotbal náš vezdejší – jeho vedením počínaje.

Teď už jen záleží na tom, jestli ve FAČR opravdu stojí o to, aby jejich obraz na veřejnosti byl důstojný, anebo jim stačí ten současný, který se dá vyjádřit jen povzdechem: "Vždyť víš, jak to tam chodí..." Ten totiž zatím asi pořád odpovídá realitě líp.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články