Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

BLOG Pavla Čapka: Jak Slavia vypadla z role a proč řeší Priske příjemné starosti?

Měla to být jasná tutovka pro sázkaře. Nejhorší obrana ligy proti suverénně nejproduktivnějšímu lídrovi ligové tabulky, který jako jediný na "jaře" nezaváhal. Na druhé straně barikády Teplice s nulou na bodovém kontě v roce 2023, a aby toho na ně náhodou nebylo málo, musely vyrukovat do zápasu se Slavií bez šesti hráčů, a tak se ocitl v základu kupříkladu i obránce Hora z béčka. A realita sobotního večera? Brzký gól syna slavnějšího otce z klanu Vachoušků, poté určitě jeden z nejhorších poločasů týmu z Edenu pod Jindřichem Trpišovským a nakonec remíza s příchutí senzace.

Mick Van Buren a Igoh Ogbu po neproměněné penaltě v utkání proti Teplicím
zdroj: ČTK autor: Jan Šťastný

Příčin je a může být povícero. Slavia zřejmě v hlavách zachraňující se Teplice podcenila. Rychlý gól ji evidentně rozhodil, přestože se její kouč dušoval, že na eventualitu podobného scénáře hráče upozorňoval, a tudíž i připravoval. Jenže jeho svěřenci evidentně vypadli z role a působili mdle a nevýrazně. Slávisté byli najednou všude později, prohrávali osobní souboje, postrádali důraz, zápal a drajv a také jim scházel nějaký vůdce, který by ostatní strhnul osobním příkladem a zavelel k obratu.

Teplice naopak uvedl vedoucí gól do stavu herní euforie a maximální obětavosti. I díky tomu ovládly strategický prostor ve středu hrací plochy a červenobílí nevěděli, co si s tím vším počít. Slavia se v těchto chvílích ukázala být zranitelnou, křehkou, nedostatečně psychicky odolnou a neschopnou zareagovat adekvátně na nepříznivý vývoj utkání.

Trenér Trpišovský po zápase konstatoval, že mnozí hráči slávistického kádru mají občas problémy být zcela emočně pohlceni zápasem a že je na tom opět potřeba zapracovat.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

Zápas na Stínadlech ukázal i následující. Mick van Buren byl zřejmě přespříliš motivovaný ve snaze ukázat, že si zaslouží hrát pravidelně v základu. Bohužel to pro něj vyústilo v neproměněnou penaltu. Létající Holanďan tím potvrdil, že je po návratu z Liberce zatím schopný střílet v červenobílých barvách góly pouze z pozice střídajícího žolíka. Bude zajímavé sledovat, jak s ním a tímto faktem bude pracovat trenér Trpišovský v dalších zápasech.

Mimochodem druhou penaltu proměnil suverénně nejzkušenější slávista současnosti Stanislav Tecl…

Expert redakce sportu České televize David Kobylík říkal ve Studiu fotbal Dohráno, že současné Slavii chybí pro podobné zápasy, kdy hraje soupeř vzadu s devíti hráči, nadstandardní tvořivý borec, postaru řečeno klasický špílmachr typu Rumuna Stancia. Prostě někdo, kdo by vytvářel pro spoluhráče gólové šance.

Já bych to doplnil a rozvedl. Slavia o tomhle problému ví, a proto si pořídila mladý norský talent jménem Zafeiris. O víkendu možná neplánovaně a vzhledem k nepříznivému vývoji zápasu naskočil už do prvního poločasu. Tento týden dvacetiletý záložník má určitě velký potenciál, ale teprve čas ukáže, jestli a jakým způsobem ho dokáže uplatnit a prodat právě ve Slavii.

Co se asi stane s plzeňskou sestavou?

Nečekané zaváhání Slavie v Teplicích bylo nahrávkou na smeč obhájci titulu Plzni. Jenže ouha. Místo návratu do čela tabulky přišel v neděli další z nepřesvědčivých plzeňských výkonů v Uherském Hradišti. Nutno ovšem objektivně podotknout, že Slovácko bylo nejtěžším soupeřem, na kterého zatím Viktoriáni na jaře narazili.

Nicméně pokud chce Plzeň reálně pomýšlet na zopakování ligového prvenství, musí podobné zápasy zvládat lépe, a hlavně v nich bodovat. Z osmi odehraných poločasů v roce 2023 se Bílkově partě povedl opravdu jen jediný, ten druhý v Brně proti Zbrojovce.

Někteří kolegové novináři už vyzývají zkušeného kouče Michala Bílka k výraznějším obměnám sestavy, ale jeho asistent Pavel Horváth tvrdí, že je jeho šéf kromě jiného spravedlivý a objektivní. I proto Michal Bílek netvoří sestavu podle zásluh, ale podle práce a výkonnosti na tréninku a samozřejmě i podle typologie soupeře. Každopádně bude zajímavé pozorovat, jaká úvodní jedenáctka vyběhne v sobotu ve Štruncových sadech do souboje s Libercem a jakým výkonem se bude prezentovat.

Slovácko už zase začíná ukazovat svou nejlepší fotbalovou tvář, která ho vloni dovedla do pohárové Evropy a k zisku českého poháru. Souhlasím s Davidem Kobylíkem a jeho názory na tým trenéra Svědíka ze Studia fotbal Dohráno.

Tým z Uherského Hradiště už není na jaře rozkročený napříč třemi soutěžemi, v čele s premiérovou Konferenční ligou, a proto se může stabilizovaný kádr prošpikovaný kvalitními třicátníky koncentrovat pouze na české soutěže a na jeho výkonech a výsledcích je to znát.

Díky sehrané a velezkušené obraně Slovácko jako jediné na jaře ještě neinkasovalo a je momentálně jediným týmem, který je schopný trvaleji konkurovat odskočené trojici Slavii, Spartě a Plzni.

Pikantní je, že právě Plzeň o víkendu definitivně potopil svým prvním gólem v probíhající sezoně její bývalý dlouholetý hráč a rekordman v počtu ligových startů Milan Petržela. Je obdivuhodné, jak je stále se čtyřicítkou na krku konkurenceschopný a jak ho fotbal pořád baví.

Sparťanská radost z produktivity

Sparta na rozdíl od Plzně nepohrdla nezištnou slávistickou nabídkou na zmenšení náskoku a na Letné v pohodě přejela Jablonec. Ten sice dokázal zvítězit v minulém kole překvapivě v Ostravě nad Baníkem, ale v Praze působil neškodně.

Však také David Kobylík v Dohránu poznamenal, že měl z hráčů Jablonce od začátku pocit, že na Letnou už dorazili smíření dopředu s porážkou. Za starých časů se říkávalo, že už u Průhonic prohrával soupeř Sparty o dva góly. Jablonec ale přijel z jiného směru…

Na posledních pěti místech tabulky se díky výhře Pardubic nad Zlínem srovnalo pět týmů ve čtyřech bodech a Jablonec se zřejmě chce soustřeďovat hlavně na zápasy s přímými konkurenty v boji o záchranu a hratelnějšími soupeři, než je aktuálně Sparta.

Letenští se totiž po úvodní remíze v Olomouci usadili na vítězné vlně a proti bezradnému Jablonci chvílemi excelovali. Trenér Priske může mít radost z formy a produktivity ofenzivních hráčů v čele s Haraslínem. Slovenský reprezentant včera vyšperkoval svůj výkon dvěma góly a jeho produktivita v součtu s přípravnými zápasy je obdivuhodná –⁠ 11 gólů v 14 utkáních. Jan Kuchta se trefil podruhé za sebou a nebýt smůly a tyčí, mohl zkompletovat hattrick.

O místo v základní sestavě si hodně nahlas říká na rozdíl od Australana Mabila Bulhar Minčev. Včera vlétl na hřiště tradičně jako náhradník, ale jeho přínos pro hru týmu byl nepřehlédnutelný a markantní. Nic na tom nemění ani fakt, že tentokrát bulharský expres neskóroval.

Dánský lodivod Sparty bude mít po návratu vykartovaného Čvančary příjemné starosti, jak poskládat své ofenzivní řady. Nezaujatý fanoušek se zase může těšit na dramatické zápletky v boji o titul, neb vedoucí Slavii a třetí Spartu dělí po 20. kole už jen pět bodů.

Velké uznání Jakubu Janktovi

Místo dovětku velké uznání a respekt Jakubu Janktovi za zveřejnění coming outu. Nikdo z nás si asi neumí představit, jak složité jeho rozhodování bylo a čím vším si procházel. Navíc pokud to udělal jako první aktivní fotbalista, který hrál některou z pěti nejuznávanějších evropských lig, tak je to o to obdivuhodnější.

Bylo sympatické, že v rozhovoru pro Český rozhlas přiznal, že počítá na stadionech i s negativními reakcemi, ale to naštěstí nebyl případ při jeho nedělní premiéře s Jabloncem po oznámení coming outu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články