Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Po Slavii ztratila i Plzeň a Sparta se blíží, Pardubice porazily a dostihly Zlín

Fotbalisté Slovácka nedovolili Plzni, aby využila ztráty vedoucí Slavie, která v sobotu remizovala v Teplicích, a vrátila se na špici tabulky. Slovácko, které ještě na jaře nedostalo gól, tak drží čtvrté místo. Ze silné trojky tak vyhrála jen Sparta nad Jabloncem a na Slavii už ztrácí jen pět a na Plzeň tři body. Důležité body v boji o záchranu získali hráči Pardubic, kteří porazili Zlín a oba celky na dně tabulky nyní už dělí jen skóre. Proti Bohemians toužili prvně na jaře bodovat Č. Budějovice a dočkaly se.

Slovácko nepustilo Plzeň do vedení v lize

Šanci vrátit se na první místo v tabulce měli fotbalisté Plzně, ale k tomu by museli v Uherském Hradišti porazit Slovácko. A to se jim nepodařilo. Začali sice aktivně, ale žádnou velkou šanci si nevypracovali, a tak stačila slabší orientace ve vlastní šestnáctce, několik nevýrazných obranných hlaviček a k míči se dostal Daníček ze Slovácka, který se trefil přesně k tyči. "Hezky to přede mě spadlo, míč mi sedl a byl to jednoznačně můj nejhezčí gól v kariéře," popsal svoji trefu defenzivní záložník.

Ve druhém poločase ztratili hráči Plzně míč v přechodu do útoku a dostal se k němu jejich bývalý fotbalista Petržela, ve vápně oklamal Havla a trefil se přesně k tyči a pečetil výsledek, který se Viktoria už marně snažila změnit. "Povedla se mi klička, otevřela se přede mnou díra, asi to byla pořádná perda, která Staňka zaskočila," řekl devětatřicetiletý Petržela o své první trefě proti někdejšímu klubu.

"Bylo to velmi kvalitní ligové utkání dvou dobrých týmů, hráči splnili všechny taktické pokyny, dali jsme dva krásné góly a máme tři body," řekl na tiskové konferenci asistent Josef Mucha, který při absenci disciplinárně potrestaného trenéra Svědíka tým koučoval. "Nemyslím si, že bychom hráli nějak špatně, ale chyběla nám koncovka," doplnil trenér hostů Michal Bílek.

1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň 2:0 (1:0)

Branky: 26. Daníček, 63. Petržela. Rozhodčí: Zelinka - Váňa, Šimáček - Machálek (video). ŽK: Reinberk, Kohút - Hejda, Havel. Diváci: 5319.

Slovácko: Nguyen - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela (74. Brandner), Kohút (83. Břečka), Doski (90.+1 Sinjavskij) - Vecheta (74. Šašinka). Trenér: Mucha.

Plzeň: Staněk - Havel, Hejda, Pernica, Jemelka (46. Mosquera) - Bucha, Květ - Kopic (70. Jirka), Vydra (55. Durosinmi), Sýkora (70. Vlkanova) - Chorý. Trenér: Bílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

Sparta po přestávce přejela Jablonec

Jablonec dorazil do Prahy se snem o důležitých bodech. Ten jeho hráčům vydržel v myslích ještě v prvním poločase, kdy mírnou převahu Sparty využil Haraslín, který se trefil z velkého vápna přesně.

Do druhého poločasu už Sparta vlétla s odhodláním zápas rychle rozhodnout a brankář v brance hostů Hanuš měl plno práce. Ovšem Kuchtově brance, která byla výsledkem velkého tlaku, zabránit nedokázal. Stejně jako druhé trefě Haraslína.

Sparta na svém stadionu v nejvyšší soutěži naplno bodovala v šestém utkání po sobě. Jablonec prohrál venku v lize páté z posledních šesti utkání.

Sparťanský kouč Brian Priske byl po zápase spokojený. "Druhý poločas mě opravdu potěšil z hlediska intenzity jak na míči, tak v obraně. Represink byl opravdu dobrý. Z vysokého napadání jsme si vypracovali spoustu šancí."

Zato jeho protějšek David Horejš má nyní starostí nad hlavu. "Sparta v zápase dominovala, byla lepší a vyhrála zcela zaslouženě. Lepší výsledek nebo bod jsme si nezasloužili. Chyběla nám větší kvalita, odvaha při zisku míče. Situace směrem dopředu jsme špatně řešili. Z toho pramenilo, že nás Sparta dostala pod tlak a dala tři góly."

Sparta Praha - FK Jablonec 3:0 (1:0)

Branky: 31. a 71. Haraslín, 54. Kuchta. Rozhodčí: Černý - Hájek, Antoníček - Petřík (video). ŽK: Ladislav Krejčí II - Souček, Král. Diváci: 10 917.

Sparta: Kovář - Vitík, Sörensen, Ladislav Krejčí II - Wiesner, Sadílek, Kairinen (29. Laci), Zelený (77. Goljan) - Mabil (46. Minčev), Haraslín (76. Daněk) - Kuchta (70. Jankto). Trenér: Priske.

Jablonec: Hanuš - Akpudje, Král, Martinec - Šulc, Hübschman, Považanec (61. Surzyn), Souček - Chramosta (77. Štěpánek), Jovovič (60. Černák) - Ikaunieks (77. Velich). Trenér: Horejš.

Pardubice na novém stadionu poprvé vyhrály

O zlaté body hrály v Pardubicích dva poslední týmy ligy. Hosté ze Zlína na jaře poprvé nebodovali. Zápas na novém pardubickém stadionu naklonil k domácímu celku čtyřiadvacetiletý záložník Janošek, který už v sedmé minutě dal pátý gól v sezoně. Nejlepší střelec týmu si krátkou kličkou připravil míč na střelu a z 25 metrů trefil přesně pravý horní roh Rakovanovy brány.

"Byl to rozhodující moment celého zápasu. Zrovna na Janoška jsme se připravovali, že je z těchto pozic nebezpečný, k té střele vůbec nemělo dojít. Ale musíme zároveň uznat, že to byla krásná branka. Možná gól měsíce nebo roku," řekl zlínský kouč Pavel Vrba.

V 69. minutě našel Hlavatý ve vápně Hranáče, jeho hlavičku vyrazil Rakovan jen ke Krobotovi a zimní posila z Mladé Boleslavi si bez problémů připsala druhý ligový zásah v kariéře.

Dlouho to vypadalo, že Zlín nedokáže závěr zdramatizovat. Ovšem po nedorozumění Nity s Hranáčem pak vstřelil první ligovou branku srbský útočník Kovinič a hosté si ve zbytku nastaveného času ještě vypracovali drtivý tlak. Z několika závarů se jim ale vyrovnat nepodařilo. "Závěr byl nakonec naprosto šílený, úplné psycho. Máme nezkušený tým, dolehla na nás tíha okamžiku. Naštěstí jsme to přežili," zhodnotil závěr zápasu trenér Radoslav Kováč.

FK Pardubice - Trinity Zlín 2:1 (1:0)

Branky: 7. Janošek, 69. Krobot - 90.+4 Kovinič. Rozhodčí: Szikszay - Ratajová, Volf - Hocek (video). ŽK: Chlumecký, Helešic - Hrubý, Cedidla, Vukadinovič. Diváci: 4130.

Pardubice: Nita - Kostka, Vlček, Hranáč, Chlumecký - Vacek - Helešic (70. Sychra), Hlavatý (87. Šimek), Janošek (77. Darmovzal), Pikul (46. Lima) - Černý (46. Krobot). Trenér: Kováč.

Zlín: Rakovan - Cedidla, Simerský, Procházka, Fantiš - Hlinka (84. Silný), Hrubý - Fillo (55. Vukadinovič), Janetzký (55. Tkáč), Čanturišvili - Balaj (72. Kovinič). Trenér: Vrba.

České Budějovice vyhrály přetahovanou s Bohemians

Jihočeský celek toužil po prvních bodech v jarní části sezony, zatímco Bohemians si chtěli spravit náladu poté, co v minulém kole utrpěli první jarní ztrátu se Spartou. Po vyrovnaném prvním poločase, kdy několik šancí na obou stranách zůstalo nevyužito, začali druhou půli aktivněji Bohemians. Proti Hůlkovi zasáhl Janáček a v 53. minutě po Kovaříkově centru hlavičkoval těsně vedle Aleš Čermák. Na druhé straně v 76. minutě napálil Adediran po úniku tyč, ale akci předcházel ofsajd. Nigerijský útočník poté hlavičkou o zem minul.

V 84. minutě už se domácí dočkali. Po centru z levé strany vyhrál hlavičku Havel, Adediranovu zakončení zblízka ještě Jedlička zneškodnil, ale na dorážku Potočného už nemohl dosáhnout. Bývalý hráč Bohemians skóroval teprve podruhé v ligové sezoně. V nastavení neproměnil sólo střídající Čmelík, ale Jihočeši už cenné tři body udrželi.

Budějovický kouč Marek Nikl hovořil o strašně důležitém vítězství. "V první půli na nás bylo vidět, že si doma ještě pořád nevěříme. Druhá půle byla jiná, začali jsme hrát, přestali jsme se schovávat a postupně jsme přebírali kontrolu nad zápasem. O poločase jsme si řekli, že to tam prostě dotlačíme a to se povedlo."

Zklamaný kouč hostů Jaroslav Veselý věřil, že jeho tým uhraje minimálně bod. "Zápas nebyl na to ho prohrát. Ale pokud nevstřelíte branku, což se nám dlouho nestalo, tak je to hodně složité. Domácí měli větší vůli to tam dotlačit."

Dynamo České Budějovice - Bohemians Praha 1905 1:0 (0:0)

Branka: 84. Potočný. Rozhodčí: Radina - Kotalík, L. Matoušek - Adámková (video). ŽK: A. Čermák (Bohemians). Diváci: 1974.

Č. Budějovice: Janáček - Sladký, Havel, Králik, Skovajsa (64. Mršič) - M. Čermák (64. Čolič), Hora, Hellebrand - Adediran (87. Penner), Škoda (74. Čmelík), Jakub Matoušek (74. Potočný). Trenér: Nikl.

Bohemians: Jedlička - Hůlka, Petrák (13. Kadlec), Vondra - Dostál, A. Čermák, Jánoš (81. Jindřišek), Kovařík - Drchal, Prekop (59. Jan Matoušek) - Puškáč (81. Beran). Trenér: Veselý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články