Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP horských kol 2024

Do Dijonu přilétl nejrychleji Groenewegen. Předčil Philipsena, který byl poté penalizován

Druhou sprinterskou etapu ve druhém dni ovládl tentokrát Dylan Groenewegen. Zatím žádný sprinter na letošní Tour de France netriumfoval dvakrát a tento trend pokračuje. V šesté etapě na rovinaté trase z Maconu do Dijonu slavil nizozemský národní šampion, který se dostal v těsném dojezdu před Jaspera Philipsena. Belgičan byl ale následně za nebezpečné chování při spurtu penalizován. Biniam Girmay tedy obsadil druhou příčku a zůstává v zeleném trikotu.

Dylan Groenewegen vítězí v etapě do Dijonu
zdroj: ČTK / Belga Press autor: David Pintens

Nizozemský rychlík přezdívaný Batman se dostal na levou stranu cílové rovinky a na dálku na druhé straně se poměřil s Philipsenem. Dlouho se nevědělo, kdo se stal vítězem, rozhodl až fotofiniš pro jezdce z týmu Jayco–AlUla.

Fotofiniš ovšem, jak se ukázalo posléze, nemusel hrát roli. Philipsen dostal trest za nebezpečnou jízdu a propadl se až na 107. místo. Původně třetího Girmaye doplnil na stupních vítězů Kolumbijec Fernando Gaviria.

Groenewegen zapsal 73. vítězství v profesionální kariéře a šesté vítězství při sedmé účasti Tour de France. "V dresu národního šampiona je tohle vítězství o to cennější. Nemohl jsem slavit na cílové čáře, protože Jasper byl na opačné straně silnice. Ale nakonec jsme to zvládli. Konečně jsem zhodnotil práci celého týmu. Byli jsme v klidu a vysunuli se dopředu v pravý moment," řekl po závodě šťastný vítěz.

Jak etapa probíhala?

Hned na úvod etapy potěšilo fanoušky cyklistiky hlavně zjištění, že Mads Pedersen po pádu v závěru středeční etapy na Tour pokračuje. Sice je podle jeho slov hodně odřený – má sedřenou kůži na levé ruce, noze a poraněné zápěstí – ale odhodlání mu neschází.

Na jediné sprinterské prémii krátce po startu se prosadil mezi nejlepší. Za třetí místo bral patnáct bodů, o dva body více zapsal druhý Girmay a pro dvacet bodů si dojel Jasper Philipsen.

Vybočení ze stereotypu sprinterské etapy bez úniku bylo dělení pelotonu kolem 86. odjetého kilometru. Na čele pracoval Mathieu van der Poel, tým Visma a Tadej Pogačar, který se poté trochu zděšeně ohlédl a zjistil, že v první skupině o šedesáti závodnících je bez svých kolegů. 

Jezdci UAE zůstali ve druhé skupině. Hůř dopadl ale středeční hrdina Mark Cavendish, který měl mechanický problém. Musel dohánět ztrátu téměř minutu a půl a přitom se čílil na rozhodčí. Na distanci 67 kilometrů do cíle se ale celý peloton sjel dohromady. 

V závěru se v popředí s dobrou prací ukázal nejprve tým Uno-X Mobility, ale nakonec hrály prim jiné stáje. Mathieu van der Poel opět udělal dobrou práci pro Philipsena, jenže o pár centimetrů byl u druhé bariéry rychlejší Groenewegen.

Peloton nyní čeká v pátek časovka vypsaná na 25 kilometrů. Loni v časovce vykročil Jonas Vingegaard za celkovým prvenstvím, vedl po ní před Pogačarem o téměř dvě minuty. "Bude to klíčový den pro kluky pro celkovou klasifikaci. Nemůžu se dočkat, až otestuju nohy a uvidím, jak to půjde," řekl Pogačar.

Jediný český zástupce Jan Hirt dojel bezpečně mimo sprinterské dění na 172. místě a v celkovém pořadí zaujímá 99. příčku.

Tour de France - 6. etapa: Macon - Dijon (163 km):

1. Groenewegen (Niz./Jayco-AlUla) 3:31:55, 2. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty), 3. Gaviria (Kol./Movistar), 4. Bauhaus (Něm./Bahrain Victorious), 5. De Lie (Belg./Lotto-Dstny), 6. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike) všichni stejný čas, ...172. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -3:18.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 26:47:19, 2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) -45, 3. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -50, 4. Ayuso (Šp./UAE Team Emirates) -1:10, 5. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -1:14, 6. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -1:16, ...99. Hirt -1:01:21.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články