Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

6. etapa: Po rovině tam, kde vzniká dijonská hořčice

Šestá etapa Tour de France slibuje ničím příliš nekomplikovanou zábavu s pravděpodobným závěrečným finišem velké skupiny. Cíl bude hostit Dijon, tedy město známé pro svou lahodnou pochutinu. Přímý přenos 6. etapy Tour de France sledujte od 13:45 na ČT sport a ČT sport Plus, spolu s Tomášem Jílkem komentují René Andrle a Lubor Tesař. Etapu po jejím skončení zhodnotíme ve Velo fokus podcastu.

Profil 6. etapy Tour de France 2024
zdroj: letour.fr

Hořčičná semena jsou zásadní ingrediencí pro přípravu a výrobu slavné dijonské hořčice. Ta je mezinárodně uznávaným pojmem. Přitom s městem, které jí dalo její jméno, už vlastně tolik společného nemá: posledních patnáct let se slavná pochutina vyrábí v sousedním městečku Chevigny Saint Saveur.

Dijonská hořčice se nicméně před dvěma lety i tak dostala do novin po celém světě. Vlny horka tehdy zlikvidovaly úrodu semen v Kanadě, odkud se většina ingrediencí dováží. Ve Francii to vyvolalo akutní nedostatek místní hořčice. A místní rozhodně jen tak potichu neakceptovali, že tuto lahůdku musí oželet. I to ale přináší klimatické změny.

Ty často trápí také cyklisty, kteří v Dijonu budou finišovat svou šestou etapu. Ta je na papíře jednou z nejlehčích v celém ročníku. Profil komplikuje jediná prémie čtvrté kategorie, která navíc přijde hned v úvodu. Naopak v závěru by mělo dojít na hromadný finiš a v něm na stará známá jména jako Philipsen, Groenewegen, Girmay a další.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články