6. etapa: Po rovině tam, kde vzniká dijonská hořčice
Šestá etapa Tour de France slibuje ničím příliš nekomplikovanou zábavu s pravděpodobným závěrečným finišem velké skupiny. Cíl bude hostit Dijon, tedy město známé pro svou lahodnou pochutinu. Přímý přenos 6. etapy Tour de France sledujte od 13:45 na ČT sport a ČT sport Plus, spolu s Tomášem Jílkem komentují René Andrle a Lubor Tesař. Etapu po jejím skončení zhodnotíme ve Velo fokus podcastu.
![](https://fs.ceskatelevize.cz/cache/image/YTRhZWUwN2VmMzRmOGZlZIA5vxsgoK5KvdS0WZxqJcfHiiuRZw-LEQ13Emsz6oC_irEXUl9P7kqcfVAYX88jHPGRsgTRh6ht2c8_Ps_Hg7456QTTjHY9jF7aSVzw9cRRTzKnkqqJsZv8BuUG-CCcbT6wUBtGb0AfWEuK3KgWLKFtOUAJc-FnPyJ-5vAHvkWbHUfNZD9cRl3dob4ts3cidw.jpg)
Hořčičná semena jsou zásadní ingrediencí pro přípravu a výrobu slavné dijonské hořčice. Ta je mezinárodně uznávaným pojmem. Přitom s městem, které jí dalo její jméno, už vlastně tolik společného nemá: posledních patnáct let se slavná pochutina vyrábí v sousedním městečku Chevigny Saint Saveur.
![](https://fs.ceskatelevize.cz/cache/image/Zjg5NGQwOWVmNGU2ZjU4N3zVw6pjmnFkN6-r3dALMSPtC0Spi9JyWTqkjEN5UDxqY7DJRVr74et2ZekiGvu5GJcbaTXVuFaCvLTdTGq67x1HTfZD6PVkouBlRxLEC9AYh-Y5mehb5L62xMiuhhDLGGcNt5U1t_nmIeaa0epuktAdX5GGlAK6GDDBZpfbWW-FAdph5fekTshtec4fGrRYVg.jpg)
Dijonská hořčice se nicméně před dvěma lety i tak dostala do novin po celém světě. Vlny horka tehdy zlikvidovaly úrodu semen v Kanadě, odkud se většina ingrediencí dováží. Ve Francii to vyvolalo akutní nedostatek místní hořčice. A místní rozhodně jen tak potichu neakceptovali, že tuto lahůdku musí oželet. I to ale přináší klimatické změny.
Ty často trápí také cyklisty, kteří v Dijonu budou finišovat svou šestou etapu. Ta je na papíře jednou z nejlehčích v celém ročníku. Profil komplikuje jediná prémie čtvrté kategorie, která navíc přijde hned v úvodu. Naopak v závěru by mělo dojít na hromadný finiš a v něm na stará známá jména jako Philipsen, Groenewegen, Girmay a další.