Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festival Liberec 2024

Liberec jde sympatickou cestou. Příchod Kratochvíla do Trnavy? Velká věc, říká slovenský komentátor

Na trase Česko–Slovensko a zase naopak probíhá čilá obchodní fotbalová linka. Posledním příkladem může být příchod Miloše Kratochvíla do Trnavy. V Jablonci byl přitom kapitánem, ve Spartaku se ale tvoří česká enkláva a podle komentátora Markízy Andreje Zvolenského by se ještě mohla zvětšit. Ve Fotbal fokus podcastu vysvětluje slovenský komentátor také okolnosti odchodu trenéra Romana Skuhravého z Podbrezové.

Miloš Kratochvíl v dresu Jablonce
zdroj: fkjablonec.cz

Kratochvíl hned za Spartak nastoupil v pátečním přípravném utkání, kdy podlehl 0:3 pražské Spartě. Tam přitom osmadvacetiletý záložník posledních šest let jezdil jako soupeř s Jabloncem. Nové angažmá bere jako výzvu, na Střelnici totiž hrál v poslední době o záchranu.

"Kratochvíl je opravdu pro slovenský fotbal velká věc, protože Trnava dokázala získat hráče, který byl kapitán klubu v české lize a je to fotbalista v nejlepším věku. To je pro každého milé překvapení," říká Zvolenský.

A pokračuje: "V Trnavě to vyvolalo opravdu pozitivní reakci, stejně jako v případě Libora Holíka. Trnava chce jít tohle léto cestou kvalitních českých fotbalistů, možná by to nemusel být ještě poslední příchod z české ligy. Jsou to všechno kvalitní hráči, i Vojtěch Kubista," doplňuje v podcastu ČT sport.

POSLECHNĚTE SI celý díl Fotbal fokus podcastu:

Trenér Skuhravý skončil v Podbrezové po třech vydařených sezonách. Devětačtyřicetiletý kouč odchází na vlastní žádost. Mužstvo vedl ve 109 soutěžních zápasech a byl to nejúspěšnější trenér v historii klubu.

"Opravdu odešel na vlastní žádost. Údajně má lepší nabídku, nechtěl prozradit jakou, ale mělo by to být něco z české ligy," vysvětluje Zvolenský.

"Je to velmi nestandardní, že tři týdny před začátkem ligy se rozhodl opustit klub, v němž strávil tři kompletní roky. Myslím si, že se vůči Podbrezové nezachoval úplně korektně," dodává komentátor televize Markíza.

Bývalý kouč Jablonce či Dukly Praha Skuhravý po příchodu na Horehroní v létě 2021 hned dovedl tým do nejvyšší soutěže a v sezoně 2022/23 s ním vybojoval historické čtvrté místo. V uplynulém ročníku Podbrezová obsadila pod vedením někdejšího obránce šestou příčku a hrála semifinále Slovenského poháru.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
První liga byla rozlosována, nový ročník startuje týden po finále Eura

"Ten jeho odchod je ale pro mě trochu pochopitelný tím, jak se v Podbrezové chovají v létě. Přišli spíše starší, zkušen í hráči, takže jeho filozofie ohledně mladých fotbalistů se úplně neskládá s tím, jak se tam skládá kádr. Dopadlo to zle možná pro obě strany," myslí si Zvolenský.

Liberec jde cestou mladých hráčů

Na druhé straně posiluje posiluje Liberec. Slovenský mládežnický reprezentant Patrik Dulay je už čtvrtým novým fotbalistou, kterého v tomto týdnu představil Slovan Liberec. Devatenáctileté křídlo přišlo pod Ještěd ze Zlatých Moravců, s klubem podepsal Dulay smlouvu na čtyři roky. 

Před Dulayem posílili Slovan v posledních dnech další Slovák Martin Rýzek, jiný stoper Adam Ševínský, ghanský útočník Benjamin Nyarko a záložník Michal Hlavatý.

"S Rýzkem se osobně znám, za minulý rok byl vyhodnocen jako nejlepší hráč mládežnické akademie Spartaku. Má za sebou i ligovou premiéru. Potenciál je v něm obrovský, trenéři mi ho chválili, má dobrou hlavu, je vybavený silově, může z něj být dobrý stoper. V Trnavě ale i vlivem okolností příliš příležitostí nedostal, navíc se na delší čas zranil," vypráví Zvolenský.

"Liberec získal velmi talentovaného hráče, ze kteého může v budoucnosti profitovat. Stejně jako Dulay, taktéž velmi talentovaný hráč. Cesta Liberce vypadá velmi sympaticky, jak sbírá tyto mladé hráče. V development programu si tam mohou vychovat velmi zajímavé fotbalisty za málo peněz," doplňuje komentátor ve Fotbal fokus podcastu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články